Krónika

Egy otthon, ami életeket változtatott meg

Egy apa, aki mindenre képes gyermekéért. Egy otthon, ami életeket változtatott meg a nyolcadik kerület szívében - számolt be a Blikk.

Egy otthon, ami életeket változtatott meg
Nyolc súlyosan, halmozottan sérült gyermek és családjaik életét tette könnyebbé Varga Gábor, amikor elindította a VIII. kerületi Fellegvár Napközit
Fotó: Facebook

Nyolc súlyosan, halmozottan sérült gyermek és családjaik életét tette könnyebbé Varga Gábor, amikor elindította a VIII. kerületi Fellegvár Napközit emelte ki a portál.

Gábor gyermeke, a kilencéves Táltos is a Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány Baross utcai otthonában tölti mindennapjait. Gyakorlatilag neki köszönhető, hogy létrejött az alapítvány és a napközi, ahol a speciális igényű gyerekek nyugodt körülmények között, szakemberek segítségével fejlődhetnek.

Gábor élete gyökeresen megváltozott, amikor kisfia kilenc évvel ezelőtt idő előtt, 33. hétre megszületett. Táltos súlyos oxigénhiánnyal jött a világra, intubálni kellett. Az újraélesztés után kiderült, hogy agykárosodást szenvedett, többek között a központi idegrendszere is sérült. Jelenleg nem képes önállóan enni, inni, felülni, járni, mozgása korlátozott. Felügyelete teljes embert kíván a nap 24 órájában.

Objektum doboz

„Az életünk úgy alakult, hogy ketten maradtunk Táltossal. Nappali ellátásban a hozzá hasonló gyerekeknek nehéz egy állami otthonban férőhelyet találni, nekem sem sikerült. Úgy döntöttem, csinálok egy olyan napközit, ahol fejlődhet, tanulhat. Makacs embernek tartom magam, amit elhatározok, azt végigviszem.

„A játszótéren láttam meg a VIII. kerület akkori polgármesterét, Kocsis Mátét, akit le is szólítottam, majd elmondtam neki a problémámat. Végül a Józsefvárosi Önkormányzattól kaptuk meg azt az ingatlant, ahol most is működik a napközi” –

mesélte a Blikknek az egyedülálló apuka, hozzátéve: három év kő kemény munkája, hogy sikerült beindítani a helyet.

Objektum doboz

Gábor szisztematikusan kampányolt a közösségi médiában, hogy minél több adományt gyűjtsön, ahova csak lehetett, bekopogtatott segítségért. Gyakran ütközött falakba, utasították vissza, de nem adta fel. Még akkor sem, amikor a tervezett nyitás előtt betörtek a napközibe, és mindent elvittek, ami csak mozdítható volt.

Gábor korábbi életét adta fel az alapítványért. Irányítja a napközit, részt vesz a mindennapi feladatokban, ha probléma adódik azonnal ott terem, segíti a dolgozók munkáját. Az alapítványnak a mai napig szüksége van támogatásokra a napközi működtetéséhez, legutóbb egy felvonóra gyűjtöttek, hogy a gyerekeket ne ölbe kelljen felvinni a kétszintes ház emeletére.

Kocsis Máté országgyűlési képviselő 3 millió forintos adományának hála, hamarosan elkezdhetik a felvonó építését.

Aki szeretné támogatni a napközit, az a Táltosvarázsló-Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány Facebook-oldalán megtalálja a számlaszámukat.

Kapcsolódó írásaink