Krónika

Hamis adatokat közölt Kína

Kiszivárgott dokumentumok igazolják, hogy Hupej tartomány hatóságai a valósnál kedvezőbb képet próbáltak festeni a helyzetről a járvány elején

Hupej tartomány hatóságai hamis számokat közöltek a koronavírus-járvány kirobbanásakor. Belsős iratok rendszerszintű hibákat is feltártak.

Hamis adatokat közölt Kína
Vuhan, a kezdetek. A földön egy elhunyt, az előtérben járványügyi dolgozók
Fotó: AFP/Hector Retamal

Januárban bejárta a világsajtót annak az orvosnak a története, aki azelőtt, hogy Kína jelezte volna a Hupej tartományban kialakult koronavírus-járványt, az interneten figyelmeztette kollégáit, hogy egyre több gyanús fertőzéses esettel találkozott. A harmincnégy éves Li Ven-liangot ezt követően beidézték a rendőrségre, ahol aláírattak vele egy dokumentumot, miszerint hamis állításaival súlyosan megzavarta a társadalmi rendet. A férfi februárban elhunyt a Covid–19 miatt. Ven-liang története, illetve számos hír már korábban is arra mutatott, hogy a hatóságok nem reagáltak megfelelően a járványra. Mára azonban a CNN birtokába jutott belsős dokumentumok igazolják, hogy Kína valóban titkolt el adatokat.

A Hupej tartomány Betegség- és Járványmegelőzési Központjától származó, 117 oldalas dokumentumot egy névtelen forrás juttatta el a lapnak, aki elmondása szerint a kínai egészségügyben dolgozott. Az iratok – amelyek hitelességét hat független szakértő is megerősítette – súlyos rendszerszintű hibákat tárnak fel és rámutatnak, a hatóságok a valósnál jóval kedvezőbb képet festettek a helyzetről. A dokumentum két nap, 2020. február 10-e és március 7-e adatait részletezi.

Február 10-én a nyilvánossággal azt közölték, hogy 3911 fertőzést találtak, amelyből 2097 bizonyított, 1814 pedig gyanús eset. A kiszivárgott dokumentumok szerint azonban a hatóságok valójában 2345 bizonyított, 1772 klinikailag diagnosztizált és 1796 esetről tudtak, ami összesen mintegy hatezer eset. A március 7-i jelentés pedig rámutat: a tartomány hivatalosan azt közölte, a járvány eleje óta már 2986-an hunytak el, a valódi szám azonban 3456 volt. Emellett az aznapi halálozási adatokat is meghamisították: 115 helyett 83-at jelentettek be.

A tényfeltáró cikk olyan rendszerszintű problémákat is feltár, mint például a hatóságok lassú reakciója: a járvány elején ugyanis, attól kezdve, hogy egy fertőzött tüneteket észlelt magán, a hatóságok átlagosan huszonhárom nappal később diagnosztizálták hivatalosan, igaz, ezt a problémát márciusra nagyjából megoldották. Emellett kiderült, egy 2019 októberében készült belső vizsgálat már megállapította, hogy a hupeji egészségügyi rendszer nem elég felkészült egy esetleges járvány kezelésére, mégsem történt érdemi előrelépés.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom