Krónika

Decemberre várható a második hullám tetőzése

Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Decemberre várható a második hullám tetőzése
Kiss Róbert és Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján
Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Müller Cecília kifejtette, az esetszámokat nézve ugyan még emelkedő szakaszában van a járvány, de reménykeltő, hogy csökken a növekedés dinamikája. Bár továbbra is terheltek a kórházak, az elmúlt néhány napban kevésbé nőtt az ott ápoltak száma - fűzte hozzá.

Szerdán 6635-tel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, 182 beteg meghalt, jelenleg 7693 fertőzött szorul kórházi ellátásra és 663-an vannak lélegeztetőgépen - ismertette a tisztifőorvos.

Hozzátette, az elmúlt időszakban nagymértékben megnőtt a mintavételek száma, az eddig elvégzett 1 876 274 mintavétel egy része PCR, a másik az antigénalapú gyorsteszttel végzett vizsgálat volt. Az elmúlt hét napban 39 809 új fertőzöttet regisztráltak, a legtöbb új beteget Debrecenből, Szegedről, Miskolcról, Kecskemétről és Győrből jelentették.

Koronavírus-teszthez vesz mintát a Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója a Mesevár Német Nemzetiségi Óvoda egyik munkatársától a Veszprém megyei Pápakovácsiban 2020. november 24-én
Koronavírus-teszthez vesz mintát a Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója a Mesevár Német Nemzetiségi Óvoda egyik munkatársától a Veszprém megyei Pápakovácsiban
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Müller Cecília közölte, a napokban levélben keresi meg a nyugdíjasokat, hogy felmérjék a beoltatási hajlandóságot, így tudják biztosítani - ha már lesz - a vakcinák beadásának leghatékonyabb módját. Az érintett korosztály válaszlevélben is jelezheti oltási szándékát, illetve azt online is közölheti a hamarosan induló vakcinainfo.gov.hu oldalon.

A szakember elmondta, a fertőzöttséget tekintve Magyarország elmarad az Európai Unió átlagától, az elhunytak vonatkozásában pedig a középmezőnyben foglal helyet.

Utalt arra, a környező országok fertőzöttségi adatai dinamikus emelkedést mutatnak, így szomszédainknál még mindig emelkedő szakaszban van a járvány.

Világszerte 191 országban jelent meg a koronavírus, a pandémia kezdete óta a fertőzöttek száma elérte a 64 milliót, emellett 1,5 millió elhunytat és 41 millió gyógyultat tartanak számon, földrajzilag az amerikai és az európai kontinens a leginkább érintett - ismertette a tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette, a múlt héten globálisan körülbelül négymillió új esetet regisztráltak és 69 ezren haltak bele a betegségbe.

Szerdán 243 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök szabálytalan maszkviselés miatt

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 243 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök szerdán - ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 10 420 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.

A rendőrök szerdán a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettség be nem tartása miatt 209 emberrel szemben léptek fel. Közülük 48 embert figyelmeztettek, 94 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 67 esetben szabálysértési feljelentést tettek - ismertette az alezredes.

Hozzátette: szerdán a tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken kilenc emberrel, míg az üzletekben és bevásárlóközpontokban 25 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

Ellenőrizték a vendéglátóüzletekben a maszkviselést és az üzletek nyitva tartására, illetve az egyes létesítmények, szolgáltatási helyek, szabadidős létesítmények nyitva tartásának tilalmára, a benntartózkodás tilalmára vonatkozó rendelkezések betartását, és három esetben döntöttek ideiglenes bezárásról. Budapesten egy IV. kerületi rendezvényterem 30 napos, egy szintén IV. kerületi edzőterem 30 napos, valamint egy VIII. kerületi, vitaminokat és étrend-kiegészítőket árusító bolt 7 napos ideiglenes bezárásával a jogszabály hatálybalépése óta kilencvenkettőre emelkedett a bezárt egységek száma.

A kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt idáig 530 rendőri intézkedést kezdeményeztek, ebből 149 esetben a tulajdonos vagy üzemeltető felelősségét állapították meg, 381 esetben viszont az üzletek korlátozott nyitva tartását, vagy annak tilalmát és a benntartózkodás tilalmát szegték meg.

Kiss Róbert elmondta, hogy a rendőrök szerdán a kijárási tilalom, a közterületi gyülekezés és a csoportosulások ellenőrzésekor 243 emberrel szemben intézkedtek, így november 4. óta 8851-ra nőtt az intézkedések száma.

A korridorokon 49 rendőri intézkedés történt, így a beutazási korlátozásokról szóló kormányrendelet szeptember elsejei hatályba lépése óta 6801 esetben intézkedtek a Magyarországon személyforgalomban történő tranzitálási szabályok megszegése miatt.

Szerdán 20 077 esetben ellenőrizték a rendőrök a hatósági házi karantént, az újonnan elrendelt hatósági házi karanténok száma 7238, amely így összességében 50 430-ra emelkedett. A karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonra tölthető informatikai alkalmazásra regisztrált felhasználók száma 3838.

Kapcsolódó írásaink