Krónika

Kína vitatja felelősségét

Az állami média egyre nyíltabban áll ki amellett,hogy a járvány valójában nem Vuhanból indult ki

Mintegy egy évvel azután, hogy a koronavírus-járvány belobbant a közép-kínai Vuhan városában, Kína egyre erőteljesebben kommunikálja, hogy a SARS–CoV–2 valójában nem az országban jelent meg először.

Kína vitatja felelősségét
Az eddigi adatok arra mutatnak, hogy a járvány a vuhani húspiacról indult ki
Fotó: AFP/Hector Retamal

Noha arról korábban is írtak egyes tudományos folyóiratok, hogy a vírus jelen volt külföldi országokban, a kínai állami média a napokban minden eddiginél nyíltabban és egységesen beleállt abba a narratívába, hogy a járványért nem ők a felelősek.

Mindezt arra a hírre alapozzák, hogy 2019 decembere előtt importált fagyasztott hústermékek csomagolásán találták meg a vírust. Ezt megelőzően világszerte egyetértés mutatkozott abban, hogy a vírus Vuhanban ugrott át először állatról, feltehetően denevérről valamilyen köztes állaton keresztül az emberre, méghozzá a helyi vadpiacon, ahol illegális húsokat is árultak. Kína egyik legnagyobb állami újságja, a People’s Daily azt írta, valóban Vuhanban detektálták az első eseteket, de ebből nem következik szükségszerűen, hogy Kínából ered a vírus.

A Guardian szerint kínai kutatók már be is nyújtottak publikálásra egy tanulmányt egy népszerű orvosi tudományos folyóirathoz, a Lancethez, amelyben nem csupán azt állítják, hogy nem Vuhanban történt az első ember és ember közötti átadás, hanem azt is megállapítják, hogy az első esetek az Indiai szubkontinensen történhettek. A cikket szakmailag még nem bírálták el.

A nyugati tudományos világ mindenesetre kevés hitelt ad a kínai állításoknak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója, Michael Ryan például úgy reagált, erősen spekulatív volna részükről azt állítani, hogy nem Kínában jelent meg a vírus. A WHO szakértőket fog Vuhanba küldeni az érintett vadhúspiacra, hogy vizsgálják a járvány eredetét. „A közegészségügy szempontjából nyilvánvaló, hogy ott kell kezdeni a vizsgálódást, ahol az első humán fertőzéseket találták” – mondta, hozzátéve, a bizonyítékok később akár más helyekre is elvezethetik őket.

Kapcsolódó írásaink