Krónika

A járvány idején is fontos szerepe van a véradóknak

A véradás és a vérplazmaadás fontosságára hívta fel a figyelmet a véradók napján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

A járvány idején is fontos szerepe van a véradóknak
A vérplazma-terápia segít a koronavírus-fertőzötteknek
Fotó: MH/Katona László

Galgóczi Ágnes elmondta: az önkéntes véradás azért is fontos, hogy Magyarország a járványos időkben is fenn tudja tartani vértartalékait.

A vérplazma-terápia segít a koronavírus-fertőzötteknek, megelőzheti a súlyos tünetek kialakulását - tette hozzá.

Az osztályvezető ismertette: csütörtökön 6393-mal nőtt az azonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 135, többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 52 126-an vannak.

A napi új esetszámmal kapcsolatban elmondta, az azonosított fertőzöttek számában már megjelennek a mentők által és a szűrőbuszoknál végzett, s a héten indult célzott tesztelések eredményei is.

Utóbbiról annyit mondott, a bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban, a szociális ellátóknál és az egészségügyben végzett vizsgálatok összesítése jövő hét elejére várható.

Galgóczi Ágnes szólt arról is, hogy kórházban 7591 koronavírusos beteget kezelnek, egészségügyi intézményben ennél többen vannak, azonban ők csak koronavírus-fertőzésre gyanús tünetekkel rendelkeznek, a betegségük még nem igazolódott.

A szakember a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy az interneten - Müller Cecília országos tisztifőorvos, Csókay András idegsebész és Zacher Gábor mentőorvos, toxikológus nevével visszaélve - „koronavírus-csodaszereket” kínálnak csalók.

Hangsúlyozta, ilyen szerek, készítmények nem léteznek, és arra kér mindenkit, „ne üljenek fel ezeknek a hirdetéseknek, mert bizonyosan csalások”.

Több mint 200 intézkedés az elmúlt napon

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 235 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, ezzel szeptember 21. óta az összes rendőri intézkedés száma 8994-re emelkedett - közölte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a 235-ből 186 esetben intézkedtek tízezer lakosúnál nagyobb településen, mert az önkormányzati rendeletben elrendelt maszkviselési szabályoknak nem tettek eleget a meghatározott nyilvános helyeken. Hozzátette: harminc embert figyelmeztettek, nyolcvanhattal szemben helyszíni bírságot szabtak ki, míg hetven esetben szabálysértési feljelentést tettek.

A rendőrök ellenőrizték a maszkviselés szabályainak betartását a tömegközlekedési járműveken, a megállóhelyeken is, és tizenegy emberrel szemben intézkedtek. A kereskedelmi egységek és bevásárlóközpontok területén további 38 esetben kellett emiatt fellépniük.

Az üzletekre, vendéglátóhelyekre, a szálláshelyekre, valamint a szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 486 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 126 esetben volt megállapítható az üzemeltető vagy a tulajdonos felelőssége, a további 360 ellenőrzés a korlátozott nyitvatartásra és a benntartózkodás tilalmára vonatkozó szabályok megszegésére vonatkozott.

Az egyik tatabányai épületgépészeti szakáruházban egyetlen alkalmazott és a tulajdonos sem hordta a maszkot, utóbbi a rendőröknek azt mondta, ő eddig soha nem viselte a védőeszközt és ezután sem fogja. A rendőrök tíz napra bezáratták az áruházat. Az erről szóló jogszabály hatályba lépése óta már 77 üzletet szankcionáltak ezzel a büntetéssel.

Kiss Róbert közölte: a kijárási tilalmat és korlátozást az elmúlt napon 283-an szegték meg, november 4-étől a rendőröknek összesen 6786 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

A személyforgalmi tranzitútvonalakon és korridorokon csütörtökön 61 alkalommal ellenőrizték a szabályok betartását, a beutazási korlátozásokról szóló, szeptember 1-jétől hatályos kormányrendelet kihirdetése óta 6491 ilyen ellenőrzést végeztek a rendőrök.

Csütörtökön 18 622 alkalommal ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket és 8722 korlátozó intézkedést rendeltek el, az érvényben lévő karanténok száma 49 549. Az elektronikus ellenőrzést szolgáló mobiltelefonos applikációra eddig 3927-en regisztráltak - ismertette.

Kapcsolódó írásaink