Krónika

Családjával együtt meggyógyult Merkely Béla

A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla a Facebook-oldalán jelentette be, hogy túl van a koronavíruson.

Családjával együtt meggyógyult Merkely Béla
Meggyógyult a rektor
Fotó: MH/Katona László

Szerencsére az egész család meggyógyult. A tünetek közepesen súlyosak és fájdalmasak voltak, de túl vagyunk rajta – mondta a Kossuth Rádió csütörtök reggeli adásában. 

Hozzátette: kis- és közepes mennyiségű vírus volt a torkában.

Objektum doboz

Merkely Béla szerint látható, hogy mind a pozitívak, mind a panaszosok, mind pedig a tünetmentesek aránya fokozatosan csökken. Valamennyire engedett a szorításból a kórházba került betegek száma is, de ott még jelentős a szám.

A legfontosabb, hogy csökkentsük a kontaktusok számát, ami jelentősen hozzájárulhat a járvány csökkenéséhez - mondta.

Csökken a fertőzöttek aránya

Négy egyetem adataiból arra lehet következtetni, hogy Magyarországon csökken a pozitív koronavírus-fertőzéssel regisztráltak aránya - mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtök este az M1 aktuális csatornán.

Merkely Béla elmondta, a csütörtöki plusz 2000 fertőzött nem azt jelenti, hogy a járvány „erőre kapott”, hanem az úgynevezett antigén tesztek - amelyekkel a tanárokat is szűrik - miatt nőttek a számok. 

Tehát az országos tesztelésnek köszönhetően több pozitív eset jelenik majd meg - magyarázta, hozzátéve, hogy a PCR-, tehát az örökítőanyagot vizsgáló tesztek végeredményében nincsen eltérés, sőt ezek alapján fokozatosan csökken a fertőzöttek száma.

A karácsonyi ünnepek kapcsán megjegyezte, ha egy család nagy része már átesett a betegségen, akkor nagy valószínűséggel nem fertőződnek meg újra, hiszen csak nagyon kevés olyan esetről tudnak, ami biztosan ismétlődött.

Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy azok, akik már átestek a betegségen, felelőtlenül viselkedhetnek, nekik is be kell tartani a járványügyi előírásokat - fűzte hozzá Merkely Bála.

Kitért arra is, a vakcina megérkezése előtt fel kell mérni, hogy mennyien eshettek át a fertőzésen; a saját becslése szerint körülbelül másfél millióan, tehát a magyarországi népesség mintegy 15 százaléka. Hozzátette, a beoltottak és a betegség ellen már védettek aránya összességében el kell, hogy érje a népesség 60 százalékát.

Kapcsolódó írásaink