Krónika

Hiába a figyelmeztetés, milliók keltek útra hálaadáskor az Egyesült Államokban

Egyetlen nap alatt több mint 2400 halottja volt a koronavírus-járványnak az Egyesült Államokban – derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és Kórház szerda esti összesítéséből, ugyanakkor mintegy 200 ezer új fertőzést diagnosztizáltak országszerte.

Hiába a figyelmeztetés, milliók keltek útra hálaadáskor az Egyesült Államokban
A hálaadás ünneplésének elmaradását ösztönző falfestmény New Yorkban
Fotó: AFP/Angela Weiss

A politikusok és az orvosok napok óta arra figyelmeztettek, hogy a hálaadás ünnepét csütörtökön mindenki szűk körben ünnepelje, ne menjen távoli országrészekbe családlátogatásra. Ennek ellenére a hétvége óta mintegy ötmilliónyi amerikai kelt útra, zsúfoltak a nagyvárosok repülőterei és a főbb országutak is.

Eközben folynak az előkészületek az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös vakcinája kiszállításához. Az oltóanyag kifejlesztését anyagilag jelentős mértékben támogató, a kész vakcina kiszállítását és elosztását is lebonyolító kormányzati program, a Warp Speed (Űrsebesség) vezetője, Gus Perna tábornok szerdán közölte: három héten belül 6,4 milliónyi adag, az év végéig összesen mintegy 40 milliónyi adag vakcinát szállítanak ki a tagállamokba. „Képesek vagyunk 24 órán belül az ország bármely részébe kiszállítani az oltóanyagot„ – mondta. Az amerikai állami postaszolgálat (UPS) megnövelte szárazjég-kapacitását a vakcina megfelelő tárolásához.

Kapcsolódó írásaink

Amerikát is sújtja a második hullám

ĀMár több mint negyedmillióan vesztették életüket az Egyesült Államokban, két hete pedig folyamatosan meghaladja a százezret a napi fertőzések száma

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom