Krónika

Továbbra is sok beteg van kórházban

Már több mint százharmincezer aktív fertőzött van itthon – Mostantól 19 és 7 óra között ingyenesen lehet igénybe venni a bevásárlóközpontok parkolóit és mélygarázsait is

Változatlanul sokan vannak kórházban koronavírus-fertőzés miatt Magyarországon. Még mindig vannak olyan vendéglátóhelyek, ahol a tulajdonosok szándékosan megszegik a védelmi intézkedéseket.

Továbbra is sok beteg van kórházban
Az egészségügyi intézményekben több ezer fertőzöttet ápolnak
Fotó: Hegedüs Róbert

Hétfőre elhunyt 91 beteg, illetve újabb 3334 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést itthon – közölte Müller Cecília az Operatív Törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján. Az aktív fertőzöttek száma 130 722. Kórházban 7461 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 627-en vannak lélegeztetőgépen. Az országos tiszti főorvos hozzátette, már pénteken elkezdődött a szociális intézmények dolgozóinak szűrése: az antigén alapú gyorsteszthez egy mintavevő eszközt használnak, amivel az orron keresztül garatmintát vesznek. Az eredmény 15-20 percen belül megvan, amennyiben pozitív, a már megszokott járványügyi intézkedés lép hatályba. Müller Cecília elmondta, a világban százhetven tudományos műhelyben folyik a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztése. A befutó készítmények közül már lesz olyan, amellyel decemberben oltani lehet, de a védőoltások tömeges beadása a jövő év első negyedévére várható. Kiemelte, hogy továbbra is sok beteget ápolnak kórházban, bár az adatokból az látszik, hogy csökken az emelkedés mértéke. Kérdésre válaszolva azt mondta, a temetés módja szabadon választható.

Hetvenegy általános iskolában van rendkívüli tanítási szünet, ez az intézmények kevesebb mint három százaléka – erről beszélt Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára. Közölte, 431 helyszínen, az általános iskolák mintegy tizenhat százalékában van jelenleg digitális munkarend, ezek közül azonban mindössze 43 esetben érintett a teljes intézmény.

Kiss Róbert alezredes figyelmeztetett, hogy még mindig vannak olyan vendéglátóhelyek, ahol a tulajdonosok szándékosan megszegik a védelmi intézkedéseket, a korlátozott nyitvatartásra vagy a tilalomra vonatkozó szabályokat. A rendőrök a hétvégén a fővárosban öt helyet zártak be, míg Tatán egy éttermet harminc napra, mert három vendéget kiszolgáltak. Kiss Róbert elmondta, 1244 esetben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt. További 1022 emberrel szemben intézkedtek, amiért nem vagy nem helyesen viselték a maszkot.

Az alezredes közölte, a tegnap hatályba lépett kormányrendelet szerint este 7 és reggel 7 között díjfizetés nélkül vehetők igénybe a kereskedelmi célú P+R parkolók, a parkolóházak, parkológarázsok, a zárt és nem zárt parkolók. Lapunk megkeresésére a Koronavírus Sajtóközpont közölte, a bevásárlóközpontok által üzemeltetett parkolóházak, parkolók és mélygarázsok kereskedelmi célúak, következésképpen ezekre a parkolókra az ingyenes parkolás szintén kiterjed.

Hírek


Engedély nélkül, gyógyszerként forgalmazott egy háztartási hypóhoz hasonló hatású készítményt egy férfi, aki ellen gyógyszerhamisítás miatt emelt vádat a Csongrádi Járási Ügyészség. A vádlott egy konyhasót, sósavat és citromsavat tartalmazó oldatot hirdetett, amely állítása szerint „a maláriát 48 óra alatt kiirtja a szervezetből”, és más vírusokat is végérvényesen eltávolít. (VB)

Vádat emeltek egy rendőr ellen, aki még 2018-ban egy borsodi vadászaton meglőtt egy kiskorú hajtót – közölte a Központi Nyomozó Ügyészség vezetője az MTI-vel. A hajtó nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A vádirat szerint a vadász több ponton is megszegte a vadászatra vonatkozó szabályokat. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság pénzbüntetést szabjon ki rá. (PS)

Tanúkihallgatásokkal folytatódott tegnap a VV Fanni meggyilkolásával és kifosztásával vádolt férfi, B. László büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. Meghallgatták a férfi korábbi üzlettársát is, aki azt mondta, lett volna egy projekt, amibe bevonták volna a lányt (erről B. László is beszélt már korábban). Viszont a tanú szerint nem jött össze a találkozó a lánnyal, mivel a vádlott azt állította neki, hogy VV Fanni nem jött haza külföldről – derül ki a Bors tudósításából. A lap szerint a vádlott ezen kijelentése újabb fordulat az ügyben. A lány holttestét a mai napig nem találták meg. A Blikk úgy tudja, az édesanya 20 millió forint sérelemdíjat követel lánya feltételezett gyilkosától.
(PS)

Kapcsolódó írásaink