Krónika

Ismét rekordot döntött a napi új esetek száma Németországban

Ismét rekordot döntött az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint.

Ismét rekordot döntött a napi új esetek száma Németországban
Ápolónők a drezdai egyetemi kórház koronavírus intenzív osztályának folyosóján
Fotó: AFP/Robert Michael

Az utóbbi 24 órában 23 648 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2). Ez 106-tal meghaladja az előző csúcsértéket, az egy héttel korábban regisztrált 23 542-t.

A nyár végén kibontakozott második fertőzéshullám során eddig gyakrabban emelkedett új csúcsra a naponta kiszűrt fertőzöttek száma, és a növekedés mértéke is nagyobb volt.

Ezzel kapcsolatban Lothar Wieler, az RKI vezetője egy csütörtöki tájékoztatóján elmondta, hogy tetőzik a hullám, és a következő napokban csökkenésnek indulhat a napi új esetek száma.

Az utóbbi 24 órában 23 648 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust Németországban
Az utóbbi 24 órában 23 648 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust Németországban
Fotó: AFP/Stefan Puchner

A járvány lassulását jelzi a vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) alakulása is. Ez az érték október vége óta az 1,10 körüli szintről 1 alá süllyedt. Hétnapos mozgóátlaga az RKI legutóbbi, csütörtöki számításai szerint 0,99-en áll. Ez azt jelenti, minden száz fertőzött átlagosan 99 embernek adja át a kórokozót.

Amikor az R tartósan 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik. Amikor az érték 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a vírust legalább egy embernek.

Az új esetekkel együtt 879 564 igazolt fertőződést regisztráltak Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 260-nal nőtt, így már 13 630 áldozatot szedett a járvány.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) csütörtöki összesítése szerint egy nap alatt 27-tel nőtt, 3588-ra. Nagyjából 60 százalékuk - 2084 beteg - gépi lélegeztetésre szorul.

A DIVI kimutatása szerint országszerte 28 207 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 6273 ágy szabad.

Kapcsolódó írásaink

Amerikát is sújtja a második hullám

ĀMár több mint negyedmillióan vesztették életüket az Egyesült Államokban, két hete pedig folyamatosan meghaladja a százezret a napi fertőzések száma