Krónika

A második orosz vakcina mindegyik tesztalanyánál kimutatták az antitesteket

A második orosz vakcinával, az EpiVacCoronával beoltott összes önkéntesnél kimutatták az antitesteket - közölte az oltóanyagot kifejlesztő novoszibirszki Vektor kutatóközpont.

A második orosz vakcina mindegyik tesztalanyánál kimutatták az antitesteket
A második orosz vakcinával, az EpiVacCoronával beoltott összes önkéntesnél kimutatták az antitesteket
Fotó: AFP/Dogukan Keskinkilic

„A klinikai kutatások szerint az antitesteket kimutatták az EpiVacCorona vakcinával immunizált önkéntesek 100 százalékánál” - hangzott a Vektor tájékoztatása. „A sejtes immunválaszt illetően már megjegyeztük, hogy az EpiVacCorona vakcinával oltott önkéntesek többségénél az oltás után kifejezett specifikus T-sejtes immunválasz beindulását figyelték meg” - tette hozzá a központ.

A Vektor tájékoztatása ugyanakkor rámutatott, hogy a tömeges tesztelés fázisába csak ezen a héten került - oltóanyag által nyújtott védelem hatékonyságát csak a posztregisztrációs vizsgálatok előzetes és végleges következtetéseinek levonása után lehet értékelni.

A kutatóközpont szerint az eddigi tesztelés során mellékhatások nem jelentkeztek, csak hat önkéntes panaszkodott az oltás helyén fellépő, múló fájdalomra.

A Vektor közölte, hogy az év végéig 50 ezer adag vakcinát fog kibocsátani és, hogy eddig 25 ezer dózist gyártott le. A tömeggyártás várhatóan jövőre indul be. Korábbi tájékoztatás szerint az EpiVacCorona 2-8 fokos hőmérsékleten tárolandó.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 24 318-cal 2 039 926-ra emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 901-gyel 453 201-re csökkent, a halálos áldozatoké 461-gyel 35 311-re, a felépülteké pedig 24 758-cal 1 551 414-re emelkedett.

Kapcsolódó írásaink