Krónika

4440-nel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 96, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4440 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

4440-nel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Egészségügyi dolgozó a Kútvölgyi Kórházban
Fotó: MH/Katona László

A kormányzati portálon azt írták: 165 901-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 3568-ra emelkedett, 38 074-en már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 124 259. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 7512 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 42 241-en vannak, a mintavételek száma 1 455 868-ra emelkedett.

Kiemelték: egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme.

Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések, amelyek hatását és szükségességét a kormány jövő szerdai ülésén értékeli. Továbbra is az emberek együttműködését és fegyelmezettségét kérik a szabályok betartásában - írták.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.

Hozzátették: a katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatok ellátásában, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők, és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét.

Az egészségügy tehermentesítéséért az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő egyetemi hallgatókra is számítanak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium levélben tájékoztatta őket arról, hogy a kormányhivatalok szervezésével hétfőtől kéthetes, fizetett gyakorlat keretében vehetnek részt a pedagógusok és bölcsődei dolgozók országos tesztelésében és a kórházi betegellátási feladatokban - közölték, hozzátéve: a szociális dolgozók gyorstesztelése is elindul.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme - hangsúlyozták. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (38 979) és Pest megyében (21 715) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (11 326), Borsod-Abaúj-Zemplén (9423), Hajdú-Bihar (8809) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (8702). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (2231).

Kapcsolódó írásaink

Orbán: Soros György fenyegeti Magyarországot

ĀSoros a világ egyik legkorruptabb szereplője – Az ország nagyon stabil pénzügyi lábakon áll – A magyarok leginkább a magyar vakcinában bíznak – A kormányfő a napját az operatív törzs ülésén kezdte + VIDEÓ

Ne várjunk csodát a szájvizektől

ĀÉrdemes fenntartásokkal kezelni a garat- és szájöblögetőkről szóló híreket, semmi sem igazolja, hogy érdemben csökkentik a Covid–19-betegek fertőzőképességét