Krónika

Törölték az idei Nobel-békedíj átadóünnepségét

A koronavírus-világjárvány miatt törölték Oslóban az idén az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) ítélt Nobel-békedíj átadási ünnepségét - derül ki a Nobel-bizottság szerdai bejelentéséből.

Törölték az idei Nobel-békedíj átadóünnepségét
Idén nem rendezik meg hagyományos formában a Nobel-békedíj átadóünnepségét
Fotó: AFP/Scanpix Norway/Berit Roald

A közlemény szerint a norvég fővárosban jelenleg érvényben lévő, a vírus lassítását célzó korlátozások miatt nem volna lehetséges lebonyolítani a hagyományosan december 10-én tartandó átadási ünnepséget, helyette a bizottság az online díjátadót fontolgatja.

Nem zárták ki mindazonáltal azt sem, hogy 2021-ben személyesen adják át David Beasly-nek, a WFP főigazgatójának a 10 millió svéd korona (335 millió forint) pénzbeni jutalommal járó díjat díjat, amelyet azzal az indokkal ítéltek szervezetnek, mert az az alapítvány szerint kulcsszerepet játszik az élelmezésbiztonság és ezáltal a béke megteremtésében.

A bizottság közleménye szerint mostanáig remélték, hogy az átadót visszafogottabb formában meg tudják rendezni, ám végül törölni kényszerültek.

A békedíj az egyetlen Nobel-díj, amelyet nem Stockholmban, hanem a norvég fővárosban adnak át. A Nobel Alapítvány a stockholmi díjátadóra tervezett ünnepség törlését már szeptemberben bejelentette.

Utoljára 1944-ben, a második világháború idején történt meg, hogy Stockholmban nem tartottak díjátadó ünnepséget. Az 1944. évi Nobel-díjakat 1945-ben adták át. 1940-ben, 1941-ben és 1942-ben a díjakat sem ítélték oda.

Noha Európában Norvégiában az egyik legalacsonyabb a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, az elmúlt 14 napban körülbelül 156 eset jutott 100 ezer lakosra, a helyzet az országon belül Oslóban a legsúlyosabb, ahol szerdán rekordmennyiségű, 223 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be.

Kapcsolódó írásaink