Krónika

Aki csak teheti, otthonról dolgozik az osztrák fővárosban

Koronavírus. Ausztriában kedden léptek életbe az új szigorítások, amelyeknek része az egész napos kijárási tilalom, és már két háztartás tagjai sem találkozhatnak

Szomszédunkban egyelőre három hétre szigorú lezárás lépett életbe. Lapunk Bécsben élő egykori munkatársa szerint nincs pánikhangulat az osztrák fővárosban. Egy másik, kinn dolgozó magyar nő szerint viszont sokan attól tartanak, hogyha három hét múlva feloldják a lezárásokat, a közelgő karácsony miatt az emberek  megrohanják az üzleteket.

Aki csak teheti, otthonról dolgozik az osztrák fővárosban
Így fest mostanában Bécsben a Kohlmarkt Strasse
Fotó: AFP/APA/Helmut Fohringer

Az osztrákoknál keddtől minden iskola digitális oktatásra állt át, csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva, valamint huszonnégy órás kijárási tilalmat rendeltek el, ezzel kezdetét vette a „hard lockdown”. Sebastian Kurz kancellár szombati bejelentésekor azt kérte az emberektől, hogy lehetőség szerint legfeljebb egy emberrel találkozzanak. A szigorú lezárás egyelőre három hétig, december 6-ig lesz érvényben. A feloldás után Kurz tömeges tesztelést tervez. A kilencmilliós országban eddig már több mint 210 ezren fertőződtek meg, az aktív esetek száma meghaladja a 76 ezret (összehasonlításképp Magyarországon már 110 ezer fölötti ez a szám). Keddre egy nap alatt közel 6000 embernek lett pozitív a tesztje, és 58-an hunytak el.

Az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák, benzinkutak 6–19 óra között tarthatnak nyitva. A munkahelyeken, ahol csak lehet, átállnak a távmunkára – erről számolt be egy Bécsben élő volt munkatársunk. Viland Gabriella úgy látja, az emberek alapvetően fegyelmezettek, betartják a szabályokat, viselik a maszkot tömegközlekedéskor, sokan még a saját autójukban is. Mint mondta, vasárnap a boltokban érezhető volt a roham, de összességében nincs pánik. Mindenki tudja a dolgát. Aki csak teheti, home office-ban folytatja a munkát. Boltba, gyógyszertárba ki lehet menni, nem áll minden sarkon rendőr – hangsúlyozta.

Egy másik, a belvárosban élő fiatal magyar nő arról beszélt lapunknak, hogy hétfőn még sokan voltak az utcán, az olyan bároknál, éttermeknél ahol lehet elvitelre rendelni, csoportosultak az emberek. Egyes üzletekben nagy leárazások voltak, ezt sokan ki is használták. Szerinte a pánikvásárlás nem volt jellemző, hiszen az élelmiszerüzletek nyitva maradhatnak, inkább ajándékokat vettek az emberek. Keddtől csak munkavégzés, sürgősségi helyzet – például szülés, betegápolás – szabadtéri egyedüli sportolás, bevásárlás miatt lehet kimenni, de a versenysportolók külön edzhetnek – sorolta.

A home office nem kötelező, csak ajánlott, de a tapasztalat azt mutatja, hogy aki tehette, arra váltott. Eddig a munkavállalási igazolást este nyolc és reggel hat között fel kellett mutatni rendőri igazoltatás esetén. Nappal ez még nem kötelező. A rendezvények gyakorlatilag nullára csökkentek. Már a fodrászok is bezártak, de az olyan szolgáltatások, ahol lehet tartani a távolságot azok működhetnek. Tehát szerelőhöz vagy tisztítóba például el lehet menni. Beszélt arról is, mindenkit feszélyez, hogy ennyi időt kell a lakásban tölteni, pláne, hogy hamar sötétedik. Eddig két háztartás tagjai, külön élő családtagok például még találkozhattak, de most gyakorlatilag egy emberrel lehet csak találkozni, és csak egy háztartáson belüli személyek mehetnek ki együtt az utcára – mondta. Sokan attól tartanak, ha karácsony előtt megnyitják az üzleteket, mindenki ott fog majd tömörülni, és akkor kárba ment a lezárás – magyarázta forrásunk. A cél az, hogy december 6-ig lejjebb menjenek az esetszámok, és a karácsonyt mindenki együtt ünnepelhesse a családjával.

Röviden

NÉMETORSZÁG: Egyelőre nem szigorít tovább az ország – erről döntöttek a tartományi vezetők annak ellenére, hogy Angela Merkel el tudott volna képzelni újabb korlátozásokat. A kancellár elmondta, az eddigi szigorítások megállították a járvány robbanásszerű emelkedését, de a hullám még csak tetőzött, és nem kezdett enyhülni. A legutóbbi adatok szerint egy nap alatt 10 824 fertőzöttet találtak, és 62 ember hunyt el.

FRANCIAORSZÁG: Október 12. óta először csökkent tízezer alá a napi fertőzésszám: a legutóbbi adatok szerint 9406 esetet regisztráltak hétfőre, szemben a vasárnapi huszonhétezerrel, illetve az egy héttel korábbi, több mint hatvanezres rekorddal. Mindez arra utal, hogy a járvány túl van a tetőzésen az országban, de még mindig sok, több mint 33 ezer embert ápolnak kórházban.

SZERBIA: Belgrádban kígyózó sorok alakultak ki a tesztsátraknál, olyan sokan jelentkeztek szűrésre. A rossz idő miatt sátrakat kellett felállítani a tesztközpontok előtt. A rendkívüli érdeklődés hátterében az állhat, hogy az országos válságstáb hétvégén azt állította, a fővárosiak tíz százaléka fertőzött lehet. Szerbiában ugyanis a legtöbb fertőzöttet Belgrádban találták, az elmúlt két hétben 15 730-at.

CSEHORSZÁG: Enyhültek a járványmutatók az országban, ahol keddre 5406 újabb fertőzöttet jegyeztek, 642-vel kevesebbet, mint egy héttel korábban. Jelenleg azonban még 117 858 aktív esetet tartanak számon. Péntekig szükségállapot van érvényben, ám a kormány úgy döntött, felkéri a képviselőházat annak harmincnapos meghosszabbítására.

UKRAJNA: Ismét megugrottak az esetszámok, keddre kis híján megint 12 ezer újabb fertőzöttet jegyeztek fel, csaknem százhatvanan pedig életüket vesztették. Október 14-én életbe lépett az úgynevezett hétvégi karantén, amely értelmében az élelmiszerboltokon, gyógyszertárakon és a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhet a hétvégén. A szakemberek szerint, ha ezt nem tartják be az emberek, három hét múlva a napi fertőzésszám elérheti a húszezret is.

LENGYELORSZÁG: Némileg csökkent a napi esetszám, tegnap 19 152 új fertőzöttről számoltak be a hatóságok, ami a legalacsonyabb adat szombat óta. A kórházi kezelésre szorulók száma azonban 575-tel emelkedett, és meghaladta a huszonháromezret. Közülük 2114-en vannak lélegeztetőgépen. Az adatok alapján a kormány egyelőre nem tervez további szigorítást, de nem zárják ki a teljes zárlat lehetőségét sem abban az esetben, ha az eddigi korlátozások nem hozzák meg a várt eredményeket.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte 55,6 millió a fertőzöttek száma, több mint 1,3 millióan elhunytak, 38,8 millióan pedig meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink