Krónika

Szlovéniában leállt a közösségi közlekedés, sok üzlet bezárt

Szlovéniában hétfőtől két hétre leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével - jelentette a helyi sajtó. A kormány az egész országra vonatkozóan meghosszabbította a járványhelyzetet.

Szlovéniában leállt a közösségi közlekedés, sok üzlet bezárt
A szlovén kormány az egész országra vonatkozóan meghosszabbította a járványhelyzetet
Fotó: AFP/Robert Michael

Szlovénia október 19-én hirdetett ismét járványhelyzetet, és szigorított fokozatosan a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseken. A rendkívüli állapot szerdán járt volna le, ezért a kormány hétfőn további harminc napra meghosszabbította azt. A járványhelyzet kihirdetése aktiválta az úgynevezett nemzeti védelmi és mentési tervet, ami azt jelenti, hogy az állam állja a polgári védelemnek és a katasztrófavédelemnek a járványügyi intézkedések révén felmerülő költségeit.

A kormány azzal magyarázta az újabb drasztikus szigorításokat, hogy a korábbi intézkedések csak részben hoztak eredményt.

Az országban minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik.

A kabinet által hétfőn közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 501-gyel 55 543-ra nőtt a fertőzöttek száma. Harmincnégy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 831-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1264-en vannak kórházban, közülük 207-et ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 1313 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 85 519-et. Az elmúlt napon 33 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma így 1082-re emelkedett. Kórházban 1816 beteget ápolnak, közülük 191-en vannak lélegeztetőgépen.

Bár mindkét országban csökkent az új igazolt fertőzöttek napi száma, kevesebb tesztet is végeztek a hétvégén, mint a munkanapokon. Tovább nőtt azonban a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma Horvátországban és Szlovéniában is.


Olaszországban a korlátozások ellenére nőtt a teszteken szűrt fertőzöttek aránya

A szigorú korlátozások ellenére Olaszországban nőtt a teszteken szűrt fertőzöttek aránya.

Az egy nap alatt végzett vírustesztek csaknem 18 százaléka mutatott ki fertőzést, ami az utóbbi hetekben országosan a legmagasabbnak számít az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint.

Abruzzo tartomány szerdától vörös zónának nyilvánította magát. A kormányzó bejelentése szerint az 1,3 millió lakosú tartomány a kiemelten járványveszélyes térségek közé kerül át. Eddig közepesen veszélyes, narancssárga osztályba tartozott. A vörös kategóriába való átlépés azt jelenti, hogy a tartomány külső határainak lezárásán, valamint a régión belüli mozgás szigorú korlátozásán túl, leállítják a kereskedelmet és a vendéglátást is. Az általános iskolákat viszont nem zárják be.

Az aktív betegek száma Olaszországban megközelíti a 800 ezret
Az aktív betegek száma Olaszországban megközelíti a 800 ezret
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

A több mint 560 ezer lakosú Basilicata szintén magától akarta kihirdetni a narancsból a vörös zónába való átlépést, de a kormány ezt még nem tartja indokoltnak. Korábban az autonóm Alto Adige nyilvánította magát vörös térségnek anélkül, hogy erről a római kormány rendelkezett volna.

Vörös térségbe tartozik már Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Alto Adige, Bolzano megyéje, Calabria, Campania, Toszkána.

A hétvégén beérkezett térségi adatok szerint egy nap alatt 27 354 új beteget szűrtek a korábbi majdnem 34 ezerhez képest, de több mint negyvenezerrel kevesebb teszteléssel. Az elvégzett tesztek és a szűrt betegek aránya azonban elérte a 17,9 százalékot, ami a legmagasabbnak számít az utóbbi hetekben. A teszteléseken szűrt fertőzöttek aránya Umbriában a legmagasabb, ahol megközelítette a 38 százalékot. A legtöbb lakosú, tízmilliós Lombardiában az arány majdnem 23 százalékra ugrott.

Egy nap alatt 504 beteg veszítette életét a korábbi 546 után. A halottak száma elérte a 45 733-at.

Az aktív betegek száma megközelíti a 800 ezret, kórházban több mint 32 ezer beteg van, intenzív osztályon 3492-en.

Országosan a kórházak intenzív osztályainak telítettsége elérte a 34 százalékot. Korábban az egészségügyi hatóságok a harminc százalékos küszöb túllépését jelölték meg a kórházak terheltsége kritikus szintjeként.

Az október eleje óta fokozatosan bevezetett szigorítások egyelőre december 3-ig vannak érvényben.

Veneto tartományban ötezer, otthon elvégezhető PCR-tesztcsomagot osztottak szét a házi orvosi hálózaton keresztül. A kormányzó Luca Zaia közösségi oldalán be is mutatta önmagán, miként kell mintát venni. Zaia hangoztatta, a tesztelések segíthetnek abban, hogy a még alacsonyan veszélyes, sárga színű tartomány ne kerüljön narancssárga vagy vörös zónába.


Nem szigorítják tovább a korlátozásokat Németországban

Egyelőre nem szigorítják tovább a koronavírus-járvány második hulláma miatt a hónap elején bevezetett korlátozásokat Németországban - jelentették be hétfőn Berlinben.

Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy újabb szigorításokat is el tudott volna képzelni, de nem ez volt a többségi vélemény.

Német egészségügyi dolgozók felveszik védőfelszerelésüket
Német egészségügyi dolgozók felveszik védőfelszerelésüket
Fotó: AFP/Robert Michael

A tartományi vezetők legnagyobb része szerint a következő hétig várni kell az újabb intézkedésekkel. A következő, november 25-i tanácskozáson viszont már egy hosszabb távú, legalább az év végéig kitekintő tervről tárgyalnak majd - mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta, hogy az eddigi korlátozásokkal sikerül megállítani a fertőződések számának exponenciális, robbanásszerű emelkedését, de a hullám még csak tetőzött, és nem kezdett enyhülni.

Kapcsolódó írásaink

Durva a kórházi helyzet Európa-szerte

ĀA német kórházi rendszer kapacitásainak kimerülésétől tartanak – Összeomlásközeli állapotok az olasz egészségügyben – A túlterhelődés határán a svájci kórházak intenzívosztályai