Krónika

Durva a kórházi helyzet Európa-szerte

A kimerülés szélére sodródott több ország egészségügyi rendszere. Ha nem változik a járványhelyzet tendenciája, Ausztriában hamarosan prioritás alapján kezelhetik a betegeket. Berlinben elhalasztják a nem sürgős beavatkozásokat, frusztrált, demotivált és kiégéstől szenved az olasz egészségügyi személyzet.

Durva a kórházi helyzet Európa-szerte
Oxigént kapó koronavírus-gyanús páciens egy nápolyi kórház előtt
Fotó: Filippo MONTEFORTE / AFP

Kimerülhetnek az osztrák kórházak kapacitásai

Rudolf Anschober, Ausztria egészségügyi minisztere hétfőn leszögezte, a kórházak közelednek saját kapacitásaik határaihoz.

Mint ismeretes már november hónap elején arra figyelmeztetett az osztrák egészségügyi miniszter, hogy akár két héten belül teljesen kimerülhetnek az intenzív osztályok kapacitásai.

Az Osztrák Általános Aneszteziológiai Újraélesztési és Intenzívápolási szervezet alelnöke, Klaus Markstaller egy szombati sajtónyilatkozatban azt mondta, amennyiben nem történik változás a járványügyi adatok szempontjából, akkor pár napon belül prioritás alapján kell kezelniük a betegeket a kórházakban.

Herwig Ostermann, az Ausztriai Egészség Kft. (GÖG) ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy egyes tartományok már most kénytelenek voltak tartalékaikat is felhasználni.


A német kórházi rendszer kapacitásainak kimerülésétől tartanak

Jens Spahn, a szövetségi kormány egészségügyi minisztere a Németországot is sújtó kivételes járványhelyzetre való tekintettel olyan nyilatkozatot tett, miszerint akár a koronavírusos orvosokat és nővéreket is bevethetnék a kórházakban, hogy elkerüljék az egészségügyi rendszer személyzetbeli kapacitásainak kimerülését.

A német Kórházegyesület igazgatója, Gerald Gaß nyilatkozata szerint a legnagyobb aggodalmuk az, hogy a kórházi rendszer eléri kapacitásának határát, és nem tudják kezelni a koronavírusos és a rendes betegek ellátását párhuzamosan.

A Westpfalz-Klinikum kórházaiban a lélegeztetőgéppel ellátott intenzív ágyak nagy része foglalt. Annak érdekében, hogy további kapacitások maradjanak elérhetőek a Westpfalz-Klinikum elkezdte a nem szükséges operációk elhalasztását.

A Kórházegyesület elnöke azt is szükségesnek tartja a jelenlegi helyzetben, hogy átcsoportosítsák az egészségügyi személyzetet egyéb osztályokból az intenzív részlegekre.

Német klinikusok arra kérik a járvány által különösen sújtott tartományokat, hogy halasszák el a nem sürgős beavatkozásokat a kórházakban.

A német főváros kórházainak november elejétől el kell halasztaniuk a nem sürgősségi beavatkozásokat, ezen kívül a klinikák intenzívágyainak 25 százalékát szabadon kell hagyni a koronavírusos betegek számára. Erről Berlin egészségügyi igazgatási osztálya döntött, a rendelkezés 38 sürgősségi kórházra érvényes.

Mindezek mellett egyre több egészségügyi hivatalban nem lehet teljes mértékben betartani a járványügyi előírásokat.


Franciaországból Németországba szállítják a betegeket

A növekvő fertőzésszámok miatt nő a kórházak túltelítettségétől való félelem. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Grand-Est régióból már betegeket voltak kénytelenek Németországba szállítani, hogy ott kezeljék őket tovább.

A németországi Münsterbe szállítanak egy francia koronavírusos beteget
A németországi Münsterbe szállítanak egy francia koronavírusos beteget
Fotó: Francois Lo Presti


Az összeomlás határán van az olasz egészségügy

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy már ne tudjunk kitartani. Nem tudom megmondani, hogy mikor érünk a kapacitások határára, de már nincs messze ez a nap – erről beszélt az AP hírügynökségnek Luca Cabrini, aki Lombardia egyik legnagyobb kórházának intenzív osztályát vezeti Varese városában. Az észak-olasz Lombardia újra a legfertőzöttebb tartomány.

Az országban ősszel a tavaszi első hullámhoz képest már fiatalabbak is kórházi ellátásra szorulnak, de intenzív osztályra továbbra is inkább az idősek kerülnek, ugyanakkor a kórházban töltött idő kitolódott.

Massimo Puoti, a Milánói Niguarda kórház vezető infektológusa szerint ennek az az oka, hogy nehezebb lett hozzájutni a tesztekhez, és napokig kell várni az eredményre, ez idő alatt pedig súlyosabb állapotba kerülnek a páciensek.

A kórházak küzdenek, mert nincs elég képzett szakember, különösen a súlyos állapotban lévők kezelésére, további nehézséget jelent a beteg, karanténba került orvosok, ápolók pótlása.

Míg tavasszal leginkább Észak-Olaszország volt érintett, most már a déli rész is, ahol gyengébb az egészségügyi rendszer.

Az olasz médiát a napokban bejárta egy sokkoló videó, amelyen a nápolyi Cardarelli kórházban egy halott ember feküdt a Covid-intenzív osztály mosdójában. A szintén nápolyi Cotugno kórház előtt pedig helyhiány miatt a saját autójukban kötötték oxigénpalackra a betegeket.

Intenzív terápiára szoruló koronavírusos beteg érkezik a nápolyi Cotugno kórházba
Intenzív terápiára szoruló koronavírusos beteg érkezik a nápolyi Cotugno kórházba
Fotó: AFP/Andreas Solaro

A szakértők aggódnak, hogyan fog megbirkózni az ország a helyzettel. A padovai egyetem mikrobiológusa, Andrea Crisanti egy olasz hírcsatornának úgy nyilatkozott: nincs terv, csak remény.

Olaszországban a kórházi személyzet több helyen is állandó stressz alatt dolgozik, és több kórház is kapacitásainak szélén áll.

A lombardiai Valduce-kórház igazgatója, Claudio Zanon egy nyilatkozatában kimondta, nagyon rosszul érzik magukat. Hozzátette: az első hullámhoz képest az egészségügyi személyzet frusztrált, demotivált, állandó stressz alatt dolgozik és a kiégéstől szenved.

Olaszország többi régiójából is hasonló beszámolók érkeztek. A nyilatkozó kórházigazgató intézményében nincs több szabad ágy, még az intenzívosztályokon sem. Ezenkívül a 600-ból 70 orvossal nem tudnak rendelkezni, mivel őket is megfertőzte a vírus. Ezért kénytelenek voltak egy sürgősségi osztályt bezárni.


Kimerülhetnek a belga kórházak kapacitásai

Növekszik Belgiumban az intenzívosztályokon lévő betegek száma, így a félelem is, hogy nemsokára túlterhelik az egészségügyi rendszert.

Belgium egészségügyi rendszere az összeomlás szélére került
Belgium egészségügyi rendszere az összeomlás szélére került
Fotó: AFP/Dirk Waem

Egy intenzívosztályon dolgozó nővér úgy nyilatkozott, bizonyos embereknek azt kellett mondaniuk, hogy nem tudnak rajtuk segíteni, ezzel is szabadon tartva a kórházi ágyak egy részét.

Az Amnesty International jelentése szerint Belgium több ezer, a járványban elhunyt nyugdíjast hagyott magára, mikor megtagadta a szociális otthonokban ápoltaktól a kórházi kezelést.


Hollandia is Németországba szállítja a betegeket

November elején több kórház is a kapacitásainak szélén állt, a betegek egy részét Németországba kellett szállítaniuk, és több kórház is betegeket utasított el.


Miniszterválság és az orvosi személyzet hiánya sújtja Csehországot

A koronavírus második hulláma során már a harmadik egészségügyi minisztert iktatták be Jan Blatný személyében október végén.

Sok fiatal cseh orvos és ápoló távozott az utóbbi években az országból, és akik maradtak, azok nagy része a rizikócsoportba tartozik. Ezért az Európai Unió 300 egészségügyi dolgozót küldött Csehországba, és még az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Gárdája is néhány tucat katonaorvossal segíti az országot, hogy a cseh egészségügyi rendszer ne omoljon össze a koronavírus második hulláma során.

A kórházi férőhelyek megtelésétől való félelem miatt előre biztosítják maguk számára az ágyakat a cseh fertőzöttek. Egyre több enyhe tünetekkel rendelkező személy viteti be magát mentőkkel a kórházba, mivel attól tartanak, hogy ha állapotuk romlik, akkor nem lesz számukra férőhely a kórházban.

A magas fertőzésszáma indokolttá teszi a lakosság aggodalmát a kórházi ágyak elérhetőségével kapcsolatban.


Felszerelés- és személyzethiánnyal küzdenek a román kórházak

Már több hete túlterheltséggel küzd a román egészségügyi rendszer. Mivel az utóbbi években nagyon sok román orvos nyugaton talált megélhetést magának, ezért hiány van a megfelelő egészségügyi személyzetből. A kisebb kórházak még azzal a felszereléssel sem rendelkeznek, mellyel egy modern kórháznak rendelkeznie kellene. Különösen az intenzívosztályokon érezhető a megfelelő személyzet hiánya. Az alexandriai megyei kórházban 7 mentős is hiányzik egy ottani orvos nyilatkozata szerint. Az orvos hozzátette: egy doktornak egyetlen műszak alatt legalább 200 frissen beszállított beteggel kell foglalkoznia.


Bulgáriában nincs elég szakképzett orvos és ápoló

A bolgár egészségügyi rendszerben nem a szűkös ágykapacitás a legfőbb probléma, hanem az orvosok és a szakképzett egészségügyi dolgozók hiánya. A fiatal orvosok külföldre távoztak, a kórházakban többnyire idős és nyugdíjas orvosok maradtak.

Egy francia tudósító beszámolója szerint Sumen város kórházában egy orvosra 55 beteg jutott. Plovdivban a fertőzött betegek gyógyítására kijelölt kórházban egyetlen egy lélegeztetőgép sincs.


Több hete a túlterhelődés határán a svájci kórházak intenzívosztályai

November elején a svájci kórházak intenzívosztályainak kapacitásait a túlterheltség fenyegette. A szövetségi egészségügyi hivatal fertőzéskontroll osztályának vezetője, Virginie Masserey akkori nyilatkozata szerint, ha továbbra is így halad a fertőzések mértéke, akkor 5 nap alatt elérik bizonyos kórházak saját kapacitásaik határát. A meghozott szigorítások nem voltak hatással a fertőzés- és halálozási számokra.


Ukrajnában 60 beteg jut egy ápolónőre

Rendkívül leterheli a koronavírus az ukrán egészségügyi rendszert. Az interneten a kelet-ukrajnai Harkov kórházáról terjengenek sokkoló képek, felvételek. A közösségi oldalakon terjedő információk szerint a kórház telített, egy ápolónőre hatvan beteg jut, hiányos a felszerelés orvosi segédeszközökből, még fecskendőből sincs elég, a kórtermek, a mosdók és illemhelyek pedig siralmas állapotban vannak, rég felújításra szorulnának – írja az UNIAN hírügynökség.23


 

Kapcsolódó írásaink