Krónika

Egy új koronavírus elleni vakcina 95 százalékos védettséget nyújt

A Moderna amerikai gyógyszergyár hétfőn bejelentette, hogy az első eredmények szerint az új koronavírus elleni kísérleti védőoltása 94,5 százalékban bizonyult hatékonynak a széles körű teszteléskor.

Egy új koronavírus elleni vakcina 95 százalékos védettséget nyújt
A Moderna védőoltása is ribonukleinsav-hírvivő
Fotó: AFP/Joel Saget

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bejelentés után reményét fejezte ki, hogy rövidesen sikerül véglegesíteni a megállapodást a védőoltásról.

A múlt héten a német Pfizer és a BioNTech jelentette be, hogy közösen kifejlesztett oltása több mint 90 százalékban hatékony a Covid-19-betegség ellen.

„Ez döntő pillanat Covid-19-ellenes vakcinánk fejlesztésében. Január óta üldözzük ezt a vírust, hogy minél több embert tudjunk megvédeni tőle világszerte” - áll Stéphane Bancel, a Moderna főigazgatójának hétfői közleményében.

Az eredményt a klinikai kísérletek harmadik, a forgalmazás előtti utolsó szakaszában érték el. A vakcina hatékonyságának tesztelését célzó kísérleteket több mint 30 ezer emberen végezték el az Egyesült Államokban, a résztvevők 42 százaléka veszélyeztett kategóriákba (65 év feletti, illetve valamilyen rizikófaktorral rendelkező) tartozott - írta a Le Monde francia napilap.

Az eredmények alapján a Moderna bejelentette, hogy a következő hetekben kérni fogja az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalnál (FDA) a gyártási engedélyt. Hasonló kérelmet nyújtanak be a világ más gyógyszer-engedélyeztetési hatóságaihoz is.

A vállalat úgy számol, hogy a mRNA-1273 néven ismert oltóanyagból az év végére 20 millió adag elkészül, amelyet az Egyesült Államokban értékesítenek, és további 1 milliárd adagot forgalmaznak világszerte 2021-ben.

A Pfizer és a BioNTech oltásához hasonlóan, a Moderna védőoltása is ribonukleinsav-hírvivő. Lényege, hogy a genetikai anyagot a szervezetbe injekciózva eljuttatják a sejtekig, amelyek így saját maguk állítják elő az immunreakciót kiváltó fehérjét. A Moderna vakcináját két oltással kell beadni.

Az Európai Bizottság augusztus 24-n közölte, hogy puhatolózó tárgyalásokat kezdtek a Modernáról 80 millió adag vakcina beszerzéséről a tagállamok részére.

Egy, a tárgyalásokhoz közel álló illetékes a Reuters brit hírügynökségnek hétfőn elmondta, hogy a bizottság több millió adag védőoltás szállításában szeretne megállapodni adagonként 25 dollár (mintegy 7600 forint) alatti áron.

Az Egyesült Államok adagonként 15 dolláros áron vásárolt 100 milliót belőle augusztusban, és opciója van további 400 millió adag vásárlására, az árat nem tették közzé.

Sztella Kiriakidesz, az unió egészségügyi biztosa hétfőn a Twitteren biztatónak nevezte a Moderna eredményeit. 

A Pfizer és a BioNTech múlt heten jelentette be, hogy a készülő vakcinájuk több mint 90 százalékban hatékony. Az Európai Bizottság közölte, hogy néhány órával a bejelentés után megállapodtak a vásárlásról. A hivatalos szerződést várhatóan a héten írják alá. Egy nevének elhallgatását kérő illetékes szerint az EU 19,50 dollár alatti áron vásárol a német cégek oltásából.

Az EU az AstraZeneca, a Johnson and Johnson valamint a Sanofi gyógyszergyártó cégekkel is megállapodott oltások szállításáról, a német CureVac-kal való megállapodást hétfőn jelentette be.


Az EU tárgyal az új Covid-vakcina megvételéről

Az Európai Bizottság egy újabb, potenciálisan hatékony oltóanyag lehetséges vásárlását biztosító szerződést hagyott jóvá a CureVac német gyógyszervállalattal - jelentette be Ursula von der Leyen a brüsszeli testület elnöke hétfőn. A szerződés 450 millió adag oltóanyagra vonatkozik.

Hozzátette: a bizottság az Európai Befektetési Bankkal közösen finanszírozta a cég oltóanyag-kutatásait.

Közölte továbbá, hogy amennyiben hatékonynak bizonyul a vakcina, minden uniós tagállam egyszerre és egyenlő feltételekkel juthat hozzá az oltóanyaghoz népessége arányában. Az unió végrehajtó testülete előzőleg már négy gyógyszeripari céggel kötött megállapodást, és a Curevac után, az amerikai Moderna biotechnológiai vállalattal is készül szerződni, miután a hétfőn a cég bejelentette, hogy kísérleti fázisban lévő oltóanyaga több mint 94 százalékos hatékonyságú.

Kiemelte: nem lehet még tudni, melyik vakcina lesz leghatékonyabb, engedélyeztetésük előtt, az Európai Gyógyszerügynökség alaposan vizsgálatnak veti alá a különböző technológiákkal előállított oltóanyagokat.

Az EU június közepén fogadta el oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal.

Kapcsolódó írásaink