Krónika

Müller Cecília: Ma életveszélyes lázasan dolgozni menni

Mindenkinek személyes felelőssége, hogy védekezzen a fertőzés ellen - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília: Ma életveszélyes lázasan dolgozni menni
A csepeli piac parkolójában az első Covid-szűrőbusz
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 Müller Cecília azt kérte: „ne a kiskapukat keressük, hanem értsük meg a védekezés lényegét, és azt, hogy ebben mindannyiunknak fontos szerepe” van. A cél az egészségügyi ellátórendszer megkímélése és ennek érdekében a fertőzés átadásának megakadályozása minden hatékonynak tartott eszközzel - emelte ki.

A tisztifőorvos azt javasolja, hogy ott is érdemes maszkot viselni, ahol ezt jogszabály nem írja elő.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy a növekvő tesztelési igény miatt mobil tesztelő állomásokat is szolgálatba állítottak. Csütörtökön kettő, pénteken négy, a hétvégére pedig már hat helyen lesznek jelen a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai.

A szűrőállomásokat azonban csak azok vehetik igénybe, akiknek a háziorvosa korábban vizsgálatot rendelt el, mondta a tisztifőorvos. 

Hozzátette: az Országos Mentőszolgálat munkatársai veszik fel a kapcsolatot szűrésre váróval, és konzultációt követően ők döntik el, hogy a mobil szűrőállomáson tesztelnek, vagy a mentőszolgálat szűrőegysége házhoz megy a beteghez.

A fertőzöttek száma változatlanul exponenciálisan nő, ezért kell minden szabályt szigorúan betartani - mondta az országos tisztifőorvos, megjegyezve, hogy az elhunytak átlagéletkora továbbra is 76 év.

Csütörtökön olyan panasz érkezett az NNK-hoz, hogy egy munkahelyen fiatalabb dolgozók lázcsillapítót vesznek be, hogy „átcsusszanjanak az infrakapun”. Müller Cecília úgy fogalmazott: volt olyan időszak, amikor „sikk” volt „szuperdolgozónak” lenni, de most nem ez a helyzet.

Az ilyen fiatalok veszélyeztetik a kollégáikat, sőt a munkahelyüket is - hangsúlyozta, arra figyelmeztetve: „ne váljunk, kérem, szuperterjesztővé!”.

Az országos tisztifőorvos azt mondta, hogy folyamatosan bővülnek mind a terápiás lehetőségek, mind a koronavírusról szóló ismeretek.

A szennyvízvizsgálatokról nincsenek jó hírek: sok helyütt emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, ami további fertőzéseket jelez előre - mutatott rá.

Müller Cecília azt mondta, hogy pénteken újabb adag influenza elleni oltóanyagot szállítottak ki, a felnőtteknek és a gyermekeknek való típusból is.

Folyamatosan figyelik a vakcinakészlet fogyását - jegyezte meg.

Több településen növekedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

 Számos településen növekedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közülte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken.

Bár több településen az elmúlt héten stagnálás volt tapasztalható a víruskoncentrációban, az eredmények alátámasztják, hogy „a járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős”.

Az adatok szerint a 45. héten Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. A vizsgált települések szinte mindegyikében jelentős mennyiségben mérsékelt vagy emelkedett koncentrációval mutatták ki a szennyvízből a koronavírust.

Kérdésre az országos tisztifőorvos azt mondta, hogy a lakosság 8-10 százaléka felnőttkori cukorbeteg. Nekik fokozottan vigyázniuk kell magukra, mert bármilyen fertőzést hajlamosabbak elkapni.
 

Túlterheléses támadás érte a koronavírus.gov.hu oldalt

Túlterheléses támadás érte csütörtök este a koronavírus.gov.hu oldalt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Gál Kristóf ismertette: csütörtökön 19 óra 25 és 35 perc között „fejlett, alkalmazásszintű túlterheléses támadás” érte a koronavírus.gov.hu oldalt.     
A honlap jelenleg rendben működik, az érintett hatóságok vizsgálják az esetet - tette hozzá.

A kijárási tilalom megsértése miatt 324 emberrel szemben intézkedtek

A rendőrök 324 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt az elmúlt 24 órában - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: a kijárási tilalmat megszegők közül 39 embert figyelmeztettek, 170 bírságot szabtak ki és 115 szabálysértési feljelentést tettek. További három embert a rendőrök feljelentettek közterületi csoportosulás szabályainak megsértése miatt.

Kitért arra: a szerdától hatályba lépett védelmi intézkedések új eleme, hogy a 10 ezernél nagyobb lélekszámú településeken, fővárosi kerületekben a polgármesterek dönthetnek a közterületi maszkhasználatról, ennek betartását is ellenőrzik. Csütörtökön 18 esetben intézkedtek ezzel összefüggésben, öt embert figyelmeztettek, tizenhármat pedig helyszíni bírsággal sújtottak.

Kérdésre válaszolva elmondta: Magyarországon 147 olyan település van, amelynek 10 ezernél nagyobb a lakosságszáma. Velük felvették a kapcsolatot és tájékoztatást kértek, hogy élnek-e a szabályozási lehetőséggel. Ott, ahol kihirdettek már szabályozást, a rendőrség ellenőrzi annak is a betartását, munkájukat a honvédség is segíti.

A tömegközlekedésben, megállókban és az üzletekben 70 emberrel szemben intézkedtek csütörtökön a szabálytalan maszkhasználat miatt, vagy azért, mert az emberek nem viseltek maszkot. Közülük 12 embert figyelmeztettek, 37-et helyszíni bírsággal sújtottak és 21-et feljelentettek. A tömegközlekedésben és az üzletekben már szeptember 21 óta kell maszkot viselni, azóta 3857 rendőri intézkedésre volt szükség a szabály be nem tartása miatt. Kiss Róbert ugyanakkor köszönetet mondott azoknak, akik betartják az előírásokat.

Az alezredes emlékeztetett: a kijárási tilalom alól kivételt képez, ha valaki munkát végez, munkába megy, vagy a munkahelyéről hazafelé tart. Ehhez azonban munkáltatói igazolásra van szükség, amit a rendőrnek át kell adni igazoltatáskor. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormany.hu kormányzati portálon megtalálható az igazolásminta. Külön kiemelte, hogy a munkáltatónak meg kell jelölnie, milyen céllal állítja ki az igazolást a munkavállalója számára. Megerősítette: a munkáltató más igazolást is kiállíthat, de a mintán megjelölt tartalmi elemeket ennek az igazolásnak is tartalmaznia kell.

Ellenőrizték a vendéglátóhelyeket és üzleteket is, hogy betartják-e a szabályokat, viselik-e és ha igen, helyesen viselik-e az emberek a maszkot. Emlékeztetett: a vendéglátóhelyeken csak az alkalmazottak tartózkodhatnak, vendég csak arra az időtartamra mehet be, amíg átveszi az elvitelre átvett ételt. Csütörtökön három üzletet is bezárt a rendőrség, amiért ott nem tartották be a szabályokat. Hajdúsámsonon, a somogyi Beleg településen, valamint Budapesten, a VI. kerületben kellett intézkedniük. Utóbbival kapcsolatban elmondta: egy mobiltelefonokat és mobiltartozékokat árusító üzletről van szó, ahol a két alkalmazott nem viselt maszkot. A helyszínen volt az üzemeltető is, rajta ugyan volt maszk, de mivel nem gondoskodott arról, hogy az alkalmazottai is viseljenek, ezért 30 napra bezárták az üzletet.

Csütörtökön a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat is ellenőrizték, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 46 intézkedésre volt szükség, valamennyi érintett átutazót helyszíni bírsággal sújtották.

Az elmúlt napon 15 662 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban levőket, csütörtökön 5437 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így jelenleg 36 166-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3261-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze azt, betartják-e a karanténszabályokat.

Kapcsolódó írásaink