Krónika

Egy házaspár és a vakcinasztori

Török származású orvosok alapították a BioNTech német vállalatot

Egy török származású elszánt orvosházaspár alapította a BioNTech nevű német céget, amely az amerikai Pfizerrel közösen a napokban hozta nyilvánosságra, hogy vakcinájuk kilencvenszázalékos védettséget nyújt a koronavírus ellen.

Egy házaspár és a vakcinasztori
Ugur Sahin és felesége, Özlem Türeci. Milliárdosok, de megmaradtak szerénynek
Fotó: BioNTech

Csütörtöki lapszámunkban írtunk róla, hogy egy magyar biokémikus, Karikó Katalin és társa, Drew Weiss­mann kutatásai is szerepet játszottak a Pfizer–BioNTech-vakcina techno­lógiai alapjainak kifejlesztésében. Azonban kellett hozzá egy orvos házaspár is, akik létrehozták a BioNTech nevű céget. Karikó Katalin ennek a vállalatnak az alelnöke.

Ugur Sahin és Özlem Türeci török származásúak. Sahin négyéves volt, amikor a családja Nyugat-Németországba emigrált, apja vendégmunkásként a kölni Ford gyárban dolgo­zott. Türeci már Németországban született, apja orvos volt.

Sahin Kölnben és Hamburgban tanult orvosnak, hamar az immuno­terápia felé fordult, karrierje kezdetén találkozott feleségével, akinek szintén fontos volt a kutatói munka. Türeci egy interjúban úgy fogalmazott, még az esküvőjük napján is szakítottak időt arra, hogy a laborban dolgozzanak egy kicsit. Végül mindketten a rákkutatás, és az onkológia mellett tették le a voksukat, 2001-ben Ganymed Pharmaceu­ticals néven céget is alapítottak erre. A céljuk az volt, hogy a hírvivő RNS- molekulával – amely a szervezetünket alkotó DNS-szakaszokról információt szállít a sejteknek arról, milyen fehérjét kell készíteniük  – „megvicceljék” a szervezetet, így vegyék rá a rák elleni küzdelemre, a rák elleni antitestek termelésére. Ezt a céget 2016-ban 1,4 milliárd dollárért eladták, mert ekkor már inkább a 2008-ban alapított BioNTech-re koncentráltak. Sahin január­ban olvasta, hogy kitört a járvány Vuhanban és  ekkor felmerült benne, hogy a hírvivő RNS-alapú rákgyógyszerektől csak egy lépés lenne az RNS-alapú, vírus elleni vakcina.

Ötszáz embert rá is állítottak, hogy fénysebességgel dolgozzanak a projekten, amelyhez még márciusban az amerikai Pfizer óriás gyógyszergyártó céget és a kínai Fosunt is meg tudták nyerni partnerként.

Az 55 éves Sahint és az 53 éves Türecit már a száz leggazdagabb német között tartják számon, ugyanis a BioN­Tech értéke a 90 százalékos hatékonyságú vakcina hírére 21 milliárd dollárra ugrott.

Kapcsolódó írásaink