Krónika

A járványhelyzet ellenőrizhetetlenné vált Olaszországban

Egy nap alatt 636 beteg halt meg, és hatszázezer fölé emelkedett az aktív fertőzöttek száma Olaszországban, ami a lakosság több mint egy százalékának felel meg a római egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint. 

A járványhelyzet ellenőrizhetetlenné vált Olaszországban
Nápolyban az autóikkal sorban álló koronavírus-gyanús betegeknek a kórház előtt adnak oxigént
Fotó: Filippo MONTEFORTE / AFP

Az elmúlt 24 órában 636 beteg halt meg a korábbi 623 és a két napja mért 580 után. A halottak napi száma március 24-én volt a legmagasabb, akkor 24 óra alatt 969-en vesztették életüket. Az olaszországi halottak száma elérte a 43 589-t.

Az újonnan szűrt fertőzöttek száma 37 978 volt az egy nappal ezelőtti kevesebb mint 33 ezer után. Több mint 234 ezer tesztelést végeztek, a tesztek és az ezeken szűrt betegek aránya a korábbi tizennégyről tizenhat százalékra emelkedett. 

Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 635 ezret, vagyis meghaladta a hatvan milliós lakosság egy százalékát. A Gimbe egészségügyi kutatóintézet szerint az egy százalékos küszöb túllépésével „a járványhelyzet ellenőrizhetetlenné” vált. 

Kórházban majdnem 30 ezer beteget kezelnek, intenzív osztályon 3170-en vannak. Gyógyultakat és halottakat is számolva a fertőzöttek száma 1 066 401. A legtöbb új beteget továbbra is Lombardiában szűrték, egy nap alatt több mint kilencezret, második Piemonte volt 4787 és Campania 4065 új beteggel. 

Este már nincs forgalom a Colosseum környékén Rómában
Este már nincs forgalom a Colosseum környékén Rómában
Fotó: Filippo MONTEFORTE / AFP

Olaszország területét november 6-tól különböző színű térségekre osztották fel a járványhelyzet súlyosságától függően.

Vörös, vagyis kiemelten járványveszélyes területnek számít Lombardia, Piemont, Valle d'Aosta, Alto Adige, Calabria tartomány és Bolzano térsége. A közepes, narancssárga osztályba Liguria, Abruzzo, Umbria, Toszkána, Basilicata, Puglia, Szicília tartozik. Sárga plusz besorolást kapott Friuli Venezia Giulia, Veneto és Emilia Romagna. Az ország többi része sárgának számít, zöld terület jelenleg nincsen, mivel egyik régió sem mentes a járványveszélytől. Friuli Venezia Giulia, Veneto és Emilia Romagna tartományok területén éppen csütörtökön jelentettek be újabb szigorításokat. 

„Ölelőszoba” egy velencei idősek otthonában - A fólián keresztül biztonságosan tudják látogatni a szeretteiket a családok
„Ölelőszoba” egy velencei idősek otthonában - A fóliának hála biztonságosan tudják látogatni a szeretteiket a családok
Fotó: Piero CRUCIATTI / AFP

Milánóban a Dóm téren rögtönzött demonstrációt tartottak a város kereskedői a korlátozások ellen tüntetve.

A város, egész Lombardia tartománnyal, vörös övezetbe tartozik, vagyis kizárólag az élelmiszerüzletek és más alapvető cikkeket áruló boltok tarthatnak nyitva.

A kijárási tilalmat is megszegő üzlettulajdonosok azonnali segítséget sürgettek „a nép által eltartott” kormánytól. 

A belügyminisztérium adatai szerint október harmadik hetétől már több mint négyszáz utcai demonstrációt tartottak az egész országban a kormány-intézkedésekkel szemben. 

Domenico Arcuri járványbiztos sajtókonferencián hangoztatta, hogy a szigorításokkal sikerült befagyasztani a járványgörbét, amely nem emelkedett jelentősen. Hozzátette, hogy a helyzet ennek ellenére kritikus a betegek magas száma miatt. Úgynevezett járványhotelek felállítását jelentette be a nem súlyos, jelenleg házi karanténban levő betegek számára.

Oxigént kapó koronavírus-gyanús páciens egy nápolyi kórház előtt
Oxigént kapó koronavírus-gyanús páciens egy nápolyi kórház előtt
Fotó: Filippo MONTEFORTE / AFP

A dél-olaszországi Nápolyban a koronavírus-gyanús emberek az autóikban kapják az oxigént, miután a közeli kórházakat elárasztották a betegek - írja a Sky News brit hírügynökség.

A város egészségügyi dolgozói az udvaron és az utcán vizsgálják meg a járműveikkel behajtásra várókat, és közben oxigéntartályokkal látják el a légzési nehézségekkel küzdőket a saját autóikban.

Kapcsolódó írásaink

Szigorították a korlátozásokat Olaszországban

ĀAz aktív fertőzöttek száma meghaladja a lakosság egy százalékát - A szombattól életbe lépő szigorítások két hétig tartanak a Magyarországhoz legközelebb eső három, egymással szomszédos tartomány területén