Krónika

Szigorították a korlátozásokat Olaszországban

Tovább szigorítják a járványügyi korlátozásokat az olaszországi Friuli Venezia Giulia, Veneto és Emilia Romagna tartományok területén november 14. és december 3. között - jelentették be a helyi kormányzók csütörtökön.

Szigorították a korlátozásokat Olaszországban
Szigorították a korlátozásokat Olaszországban Veneto, Friuli Venezia Giulia és Emilia Romagna tartományban
Fotó: AFP/Alessandro Bremec

A szombattól életbe lépő szigorítások két hétig tartanak a Magyarországhoz legközelebb eső három, egymással szomszédos tartomány területén.

Friuli Venezia Giulia, Veneto és Emilia Romagna eddig sárga színű, vagyis alacsony veszélyeségi fokozatú térségnek számított, a besorolás módosításával úgynevezett sárga plusz kategóriát kapnak. A döntést az egészségügyi minisztérium hozta meg a tartományi vezetőkkel közösen.

Nem zárják le a tartományok határát, tehát továbbra is szabad lesz a belépés a területükre, és a régiókon belül is engedélyezett marad a mozgás.

 Hétközben nem állítják le a kereskedelmet, de szigorításnak számít, hogy vasárnap a kereskedelmi központokon túl az összes üzletet bezárják, kivéve az élelmiszer- és az alapvető cikkeket árusító boltokat. Hétközben a boltok csak egyesével fogadhatják a vásárlókat. A hatvanöt évnél idősebb vásárlók számára a hivatalos nyitvatartás utáni első két órát biztosítják.

A vendéglátóhelyek kizárólag délután három és hat óra között tarthatnak nyitva, és csak az ülve fogyasztás engedélyezett. A városok központi, látogatottabb utcáit lezárják, még a sétálás is tilos. A szabadtéri sportolás a peremkerületek nagyobb parkjaiban engedélyezett. Az általános iskolások továbbra is tanteremben tanulhatnak, de felfüggesztik a testnevelés, valamint az ének-zene órákat.

„Mindent meg kell tennünk, hogy ne kerüljünk vörös zónába, ezért jobb most kis áldozatot hozni” - jelentette ki Luca Zaia venetói kormányzó.

Olaszország területét november 6-ától különböző színű térségekre osztották fel a járványhelyzet súlyosságától függően. Vörös, vagyis kiemelten járványveszélyes területnek számít Lombardia, Piemont, Valle d'Aosta, Alto Adige, Calabria tartomány és Bolzano térsége. A közepes, narancssárga osztályba Liguria, Abruzzo, Umbria, Toszkána, Basilicata, Puglia, Szicília tartozik. Sárga plusz besorolást kapott Friuli Venezia Giulia, Veneto és Emilia Romagna. Az ország többi része sárgának számít, zöld terület jelenleg nincs, mivel egyik régió sem mentes a járványtól.

A fokozatosan bevezetett korlátozásoknak köszönhetően a járványgörbe stabilizálódott, napi valamivel több mint 30 ezer új beteggel. Ennek ellenére a kórházak terheltsége kritikus szintet ért el, és magasnak számít a halottak napi száma, amely szerdán elérte a 623-t. Ez az adat legutóbb április elején volt ennyire magas.

Massimo Galli orvosprofesszor, a milánói Sacco-kórház virológusa egészségügyi vészhelyzetről beszélt, hangoztatva, hogy olyan sok beteg érkezik egyszerre, hogy a kórházak a kevésbé súlyos eseteket nem is fogadják.

„Így a betegek hazamennek, vagy el se indulnak a kórházba, egyedül maradnak, és nem sokkal később már súlyos betegként szállítják őket vissza a kórházba”- jelentette ki Galli. Kifejtette, a járványhelyzetre az egyetlen megoldást az oltás jelentheti.

„Addig a korlátozásokat nem szabad oldani, karácsonykor nem ismétlődhet meg az, ami nyáron történt, mivel a mostani súlyos helyzet lesz az eredménye”- tette hozzá.

Walter Ricciardi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az olasz kormány tanácsadója úgy nyilatkozott: „az idei karácsony más lesz, elmarad a nagy ünneplés, szűk családi körben kell megtartanunk”

Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a lakosság egy százalékát

 Az elmúlt 24 órában 636 beteg halt meg a korábbi 623 és a két napja mért 580 után. A halottak napi száma március 24-én volt a legmagasabb, akkor 24 óra alatt 969-en vesztették életüket. Az olaszországi halottak száma elérte a 43 589-t.

Az újonnan szűrt fertőzöttek száma 37 978 volt az egy nappal ezelőtti kevesebb mint 33 ezer után. Több mint 234 ezer tesztelést végeztek, a tesztek és az ezeken szűrt betegek aránya a korábbi tizennégyről tizenhat százalékra emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 635 ezret, vagyis meghaladta a hatvan milliós lakosság egy százalékát. A Gimbe egészségügyi kutatóintézet szerint az egy százalékos küszöb túllépésével "a járványhelyzet ellenőrizhetetlenné" vált.

Kórházban majdnem 30 ezer beteget kezelnek, intenzív osztályon 3170-en vannak. Gyógyultakat és halottakat is számolva a fertőzöttek száma 1 066 401.

A legtöbb új beteget továbbra is Lombardiában szűrték, egy nap alatt több mint kilencezret, második Piemonte volt 4787 és Campania 4065 új beteggel.

Milánóban a Dóm téren rögtönzött demonstrációt tartottak a város kereskedői a korlátozások ellen tüntetve. A város, egész Lombardia tartománnyal, vörös övezetbe tartozik, vagyis kizárólag az élelmiszerüzletek és más alapvető cikkeket áruló boltok tarthatnak nyitva. A kijárási tilalmat is megszegő üzlettulajdonosok azonnali segítséget sürgettek "a nép által eltartott" kormánytól.

A belügyminisztérium adatai szerint október harmadik hetétől már több mint négyszáz utcai demonstrációt tartottak az egész országban a kormány-intézkedésekkel szemben.

Domenico Arcuri járványbiztos sajtókonferencián hangoztatta, hogy a szigorításokkal sikerült befagyasztani a járványgörbét, amely nem emelkedett jelentősen. Hozzátette, hogy a helyzet ennek ellenére kritikus a betegek magas száma miatt. Úgynevezett járványhotelek felállítását jelentette be a nem súlyos, jelenleg házi karanténban levő betegek számára.
 

Kapcsolódó írásaink