Krónika

Román kórházkrízis

Alig van már betegágy, kétszázan hunytak el egy nap alatt

Keleti szomszédunkban szerdára csaknem tízezer új fertőzöttet azonosítottak, és 203-an hunytak el a koronavírus szövődményei miatt.

Az elhunytak száma 75 százalékkal haladja meg a kéthetes átlagot. A koronavírusos betegeknek elkülönített kórházak intenzív osztályain a telítettség országos szinten a 90 százalékot közelíti. Az MTI tudósítása szerint a nagyvárosokban már hetek óta helyhiány van a kórházakban, sok helyütt a sürgősségi ügyeleteken hagyják és ott próbálják életben tartani a válságos állapotban beérkező koronavírusos betegeket. Médiajelentések szerint Temesváron arra készülnek, hogy otthoni használatba adják az oxigéndúsítókat, amelyeket a könnyebb tüneteket produkáló fertőzöttek a családorvosok online felügyelete mellett önállóan kezelnének. A temesvári mentőszolgálat vezetője szerint eseteik száma az utóbbi hetekben csaknem a duplájára emelkedett. A város polgármestere a közszállítási vállalat kisbuszait ajánlotta fel a mentőknek.

A Transindex erdélyi magyar hírportál arról ír, hogy a nagyszebeni kórház patoló­giai osztályán megtelt a halottasház, így az orvosok egy járványtani szempontból megfelelő konténert igényeltek az elhunytak számára. A sürgősségi kórházban egyetlen ágy sincs már szabadon a koronavírussal fertőzött betegek számára. Kedden már az 52 férőhelyes mobil kórházban is minden ágy foglalt volt.

Hétfőtől szigorítások léptek életbe, így az éjszakai kijárási tilalom, a vendéglők, iskolák bezárása és a kötelező maszkviselés.

Kapcsolódó írásaink