Krónika

Magyar biológus áll az ígéretes vakcina mögött

Karikó Katalin fektette le az alapjait annak a technológiának, amelyet a Pfizer és a BioNTech használt a fejlesztéskor

Aligha van olyan, akihez ne jutott volna már el a hét legfontosabb híre: a Pfizer és a BioNTech közös vakcinája az elsődleges adatok alapján több mint 90 százalékos védettséget nyújthat. Azt viszont talán csak kevesen tudják, hogy az oltóanyag fejlesztéséhez használt technológia alapjait egy magyar kutató, Karikó Katalin fektette le.

Magyar biológus áll az ígéretes vakcina mögött
Karikó Katalin dolgozta ki a technológiát
Fotó: Wikipedia

A biológus és partnere, Drew Weissmann immunológus 1998-ban kezdett kísérletezni az úgynevezett hírvivő RNS molekulával (mRNS), amely a szervezetünket alkotó DNS-szakaszokról informá­ciót szállít a sejteknek arról, milyen fehérjét kell készíteniük. Eredményeik alapján a későbbi kutatások egyértelműen bizonyították az elmúlt évtizedekben, hogy a molekula védelmet nyújthat különböző vírusfertőzések ellen. Az mRNS klinikai vizsgálatai a legelőrehaladottabb állapotban az onkológia és a kardiológia területén vannak, de a technológiát sok cég alkalmazni kezdte a vakcinagyártásban is.

Az mRNS-alapú oltóanyagok szintetikusan juttatják be a szervezetbe a molekulát. Ennek hatására a sejtek mintegy maguk gyártják le a koronavíruson lévő tüskefehérjéket, amelyek által a vírus a sejtekbe jut. Ez a fehérje önmagában tehát nem okoz fertőzést, viszont kiváltja azt az immunválaszt, ami alapján a szervezet elkezd ellenanyagokat termelni, és védettséget alakít ki.

Egy másik fontos előnye, hogy az ezzel a technológiával készült oltóanyagok hamarabb készíthetők el más típusú eljárásokhoz képest.

A Sanofi, a CureVac, illetve a Moderna biotechnológiai vállalatok azok, amelyek szintén mRNS-alapú vakcinákkal folytatnak klinikai vizsgálatokat, így a Pfizer és a BioNTech sikere előrevetíti annak a lehetőségét is, hogy hamarosan újabb oltóanyagjelöltek bizonyulnak hatékonynak.

Kapcsolódó írásaink