Krónika

Újabb influenzaoltás-szállítmány érkezik a háziorvosokhoz

Egy hét alatt másfélszeresére nőtt a Covid–19 pozitív esetek száma, a járvány lassítása a cél, hogy az ellátórendszer működőképes maradjon – mondta Müller Cecília

A korábbi intézkedések már nem elégségesek a járványgörbe ellaposítására, ezért van szükség szigorításokra – hangsúlyozta Müller Cecília.

Újabb influenzaoltás-szállítmány érkezik a háziorvosokhoz
Pékséget és sörözőt is bezártak a maszkviselés szabályainak megszegése miatt
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Meghalt 103 beteg, közülük a legfiatalabb 32 éves volt, és újabb 4140 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést keddre. Az aktív esetek száma 88 737, kórházban 6153 beteget ápolnak, akik közül 461-en vannak lélegeztetőgépen. Emelkednek ezek a számok, éppen ezért kell minden intézkedést meghoznunk a járvány lassítása érdekében – fogalmazott Müller Cecília az operatív törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett, hogy a járvány intenzív szakaszában vagyunk, a cél továbbra is az, hogy a járványgörbét ellaposítsuk. Ahhoz, hogy az ellátórendszer működőképes maradjon, szigorításokra van szükség. Tájékoztatása szerint egymillió fa­vipiravir érkezett Kínából, és további egymillió adag érkezik szombaton Japánból. Kiemelte, egy hét alatt a koronavírus pozitivitási esetszám a másfélszeresére nőtt. A százezer főre jutó betegek száma Magyarországon jelenleg 1174 fő – fűzte hozzá. Beszélt arról is, hogy ezen a héten újabb influenzaoltás-szállítmány érkezik a háziorvosokhoz.

Kiss Róbert alezredes elmondta: hétfőn huszonnégy alkalommal kellett intézkedniük, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot a tömegközlekedési eszközön. Üzletekben és közintézményekben a védelmi intézkedések be nem tartása miatt száztizenhárom alkalommal jártak el. A maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt két napra bezártak egy edelényi pékséget és egy kazincbarcikai sörözőt. A kijárási korlátozás ellenőrzése során száznegyvenhat esetben kellett intézkedniük.

Orbán Viktor miniszterelnök raktárellenőrzést tartott a favipiravir- és az antigén gyorsteszt-szállítmánynál – derül ki a Facebook-oldalára feltöltött videóból. A látogatáson Szlávik János hangsúlyozta, hogy a csaknem egymillió tabletta több mint tízezer ember kezelésére elég. Ezt a gyógyszert azok a betegek kapják, akik köhögnek, lázasak, de még nem igényelnek kórházi kezelést – mondta a főorvos.

Kapcsolódó írásaink