Krónika

Szerbia vezető járványügyi szakértője szerint a helyzet katasztrófa közeli az országban

Bár Szerbia egyelőre nem fontolgatja a mozgásszabadság korlátozását, egyre több településen vezetnek be rendkívüli helyzetet, ami a helyi intézkedések bevezetésének megkönnyítését szolgálja.

Szerbia vezető járványügyi szakértője szerint a helyzet katasztrófa közeli az országban
Szerbia vezető járványügyi szakértője szerint a helyzet katasztrófa közeli az országban (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Matteo Trevisan

Predrag Kon, az ország vezető járványügyi szakértője szerint a helyzet „katasztrófa közeli”, mindenképpen elővigyázatosságra van szükség, és mindenkinek be kell tartania a maszkviselési és távolságtartási előírásokat.

A regisztrált fertőzöttek száma a Nyugat-Balkán országai közül Szerbiában 2823-mal 66 888-ra, Koszovóban 596-tal 25 388-ra, Észak-Macedóniában 947-tel 41 235-re, Montenegróban 546-tal 24 154-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1605-tel 65 012-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában tizennéggyel 915-re, Koszovóban öttel 773-ra, Észak-Macedóniában harminccal 1186-ra, Montenegróban héttel 349-re, Bosznia-Hercegovinában pedig negyvenhattal 1627-re nőtt.
 

Szlovákiában meghosszabbította a vészhelyzetet a kormány

Újabb 45 nappal meghosszabbította az október 1-jén bevezetett vészhelyzet érvényességét a szlovák kormány szerdán, a koronavírus-járvány terjedésével indokolva a lépést.

A vészhelyzet így egyelőre december végéig marad hatályban. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint a vészhelyzet folyamatosan legfeljebb 90 napra vezethető be, abban az esetben, ha az előállt körülmények emberek életét vagy egészségét, illetve a természetet vagy jelentős anyagi értékeket veszélyeztetnek. Vészhelyzet idején az állam a leginkább szükséges mértékben és átmenetileg korlátozhatja az alapvető emberi jogokat is. A még októberben bevezetett részleges kijárási tilalom egyelőre november 14-ig marad érvényben.

A szlovák munka, család és szociálisügyi miniszter, Milan Krajniak az intézkedés jóváhagyását követően a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a kormány a vészhelyzetet belátása szerint addig fogja meghosszabbítani, „amíg arra szükség lesz”.

A koronavírus-teszt eredményére váró lakosság Pozsonyban
A koronavírus-teszt eredményére váró lakosság Pozsonyban
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

Szlovákiában még márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, ez jelenleg is hatályban van. A rendkívüli helyzet márciusi kihirdetése után néhány nappal egészségügyi vészhelyzetet is kihirdettek, ez utóbbi júniusban lejárt. Az októbertől érvénybe lépett veszélyhelyzet az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tévő, általános vészhelyzet. A szlovák szabályozás szerint a vészhelyzetnél már csak egy magasabb állapotszint van, a rendkívüli állapot, amelyet háborús helyzetben hirdethetne ki az államfő a parlament javaslatára.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdán közzétett adatai szerint Szlovákiában kedden mintegy 13 ezer PCR-teszt elvégzése alapján 2058 személynél regisztrálták a Covid-19 betegség kórokozóját. Szlovákiában a fertőzés tavaszi megjelenése óta eddig mintegy 79 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét PCR-teszttel, az aktív esetek száma jelenleg 55 ezer, közülük mintegy másfélezer személyt kezelnek kórházban. Hivatalos források 414 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám kedden 24-gyel emelkedett.


Ukrajnában már csaknem félmillió fertőzöttet azonosítottak

Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szerdára több mint 10 600 új beteget és csaknem kétszáz elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma már megközelíti a félmilliót, a halálos áldozatoké pedig a kilencezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 10 611 új esettel 489 808-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 191 áldozattal 8947-re. Eddig 221 459-en gyógyultak meg a betegségből, az aktív betegek száma viszont 259 402-re emelkedett. A legtöbb új beteget, 965-öt az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel, velük eddig már több mint 46,6 ezer fertőzöttet azonosítottak Kijevben. Az elhunytak száma a fővárosban újabb hússzal 914-re nőtt.

A járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma már megközelíti a félmilliót Ukrajnában
A járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma már megközelíti a félmilliót Ukrajnában
Fotó: AFP/Genya Savilov

Közben szerdán a kormány épülete előtt étteremtulajdonosok kezdtek tüntetést az úgynevezett „hétvégi karantén” bevezetése ellen, amelyről a kabinet a nap folyamán készül döntést hozni. Az új karanténszigorítás értelmében szombaton és vasárnap az élelmiszerboltokon és a gyógyszertárakon, valamint a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhet, az éttermek, kávézók csak házhozszállításra vagy elvitelre dolgozhatnak majd.


Boszniában kijárási tilalmat vezetnek be

Éjszakai kijárási tilalmat vezet be szerdától a koronavírus-fertőzöttek számának rohamos növekedése miatt a Bosznia-hercegovinai Föderáció vezetése - közölte a Nova.rs regionális hírportál.

Az intézkedés értelmében Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészében éjjel 23 órától hajnali 5-ig lesz kijárási tilalom.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom