Krónika

Egyre aktívabbak az embercsempészek

Több mint duplájára nőtt az embercsempészet miatt indított büntetőeljárások száma idén a teljes 2019-es évhez képest Magyarországon - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Egyre aktívabbak az embercsempészek
Bakondi György
Fotó: MH

Bakondi György hozzátette: az embercsempész tevékenység nemcsak az esetek számát illetően, hanem a módszerek sokfélesége szempontjából is jelentősen bővült.

Tájékoztatása szerint tavaly, egész évben 150, idén eddig több mint 350 embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást Magyarországon.

Mint mondta, jelenleg a migrációs útvonalak mindegyikére igaz, hogy az embercsempészek egyre aktívabbak. A múlt hétvégén a Kanári-szigeteken 2200 migránst kötött ki, tavaly egész évben érkezett ennyi illegális bevándorló a szigetekre.

Ennek oka, hogy a spanyol-marokkói megállapodás, illetve más, erőteljesebb intézkedések hatására az embercsempészek úgy döntöttek, nem a kontinentális Spanyolországba kísérelik meg eljuttatni a migránsokat, hanem a védtelenebb Kanári-szigetekre - magyarázta Bakondi György.

Kapcsolódó írásaink