Krónika

A párizsi ügyészség átfogó vizsgálatot indított a járványkezelés ügyében

Gondatlanságból elkövetett emberölés és emberéletek veszélyeztetésének gyanújával folyik eljárás a párizsi ügyészségen a koronavírus-járvány franciaországi kezelése miatt.

A párizsi ügyészség átfogó vizsgálatot indított a járványkezelés ügyében
Mobil tábori kórház Toulouse városában
Fotó: AFP/Philippe Lopez

Remy Heitz, a párizsi ügyészség vezetője kijelentette: az ügyészség vizsgálni fogja, hogy a legfőbb francia döntéshozók, akik megszervezték az ország védekezését a koronavírus-járvánnyal szemben, bűncselekményeket követtek-e el, amelyek magukba foglalják az emberölést és az emberéletek veszélyeztetését is.

Heitz elmondása szerint a nyomozás, amely még mindig az előkészületi fázisban van, négy kérdésre fog összpontosítani: hogyan hatottak a védekezésért felelős vezetők a nyilvánosságra, az egészségügyi dolgozókra, a közhivatalnokokra és azokra, akik megfertőződtek vagy belehaltak a Covid-19-be.

Franciaországban a nem alapvető élelmiszereket áruló részlegeket le kell zárni az üzletekben
Franciaországban a nem alapvető élelmiszereket áruló részlegeket le kell zárni az üzletekben
Fotó: AFP/Idriss Bigou-Gilles/Hans L

Két vizsgálat jelenleg azt kutatja, hogy Franciaország hogyan igyekezett megfékezni a világjárványt, amely ebben az országban mintegy 41 ezer személy haláláért felelős, amely meggyengítette a gazdaságot és megváltoztatta a polgárok mindennapjait.

Az ügyészségi vizsgálat arra igyekszik választ találni, hogy a francia hatóságok jól kezelték-e a járvány okozta válságot, hogy a járványkezelés eredménye volt-e több haláleset, illetve, hogy egyes tisztségviselők szándékosan akadályozták-e a pandémia elleni küzdelmet a koronavírus tavaszi, első hulláma idején, amikor számos haláleset történt az idősotthonokban, ahová a kevés tesztelés miatt és azért, mert nem volt elegendő védőfelszerelés, nyilvánvalóan kívülről hurcolták be a vírust. Ez a vizsgálat ismeretlen tettes ellen folyik.

Franciaországban rendkívül súlyos a járványhelyzet: a hónap elején újabb szigorú korlátozó intézkedéseket vezettek be a rekordszámú új fertőzés miatt, Párizsban kijárási tilalom van érvényben, az ételszállítás is tilos 22 óra után.

A legfrissebb adatok szerint  Franciaországban jelenleg 1 857 309 koronavírus-fertőzött van, a járvány halálos áldozatainak száma 41 062 fő.

Heitz szerint a párizsi ügyészség vizsgálata a karantén idején befutott panaszok többségére keresi a választ, célja „nem a politikai vagy adminisztratív felelősség meghatározása”. „Ha történtek bűncselekmények, akkor vélhetően azokat nem szándékosan követték el. A törvény azonban konkrét feltételeket szab e bűncselekmények megállapításához: megköveteli a »minősített vétség« igazolását, amely nem egyszerű figyelmetlenség vagy gondatlanság” - részletezte az ügyész, aki szerint a vizsgálat „emberölés”, „nem szándékos sérülések okozása”, „mások életének veszélyeztetése”, „a katasztrófa elleni küzdelem önkéntes elmulasztása”, illetve „veszélyben lévő személyek megsegítésének elmulasztása” miatt indult és olyan sérelmeket ölel fel, amelyeket a munkahelyi járványvédelem elmulasztása, arcmaszkok biztosításának elmulasztása stb. miatt indítottak egyének korábban. Ezeket az ügyeket összesítette az ügyészség.

Egy másik vizsgálatot azonban a közigazgatási bíróság folytat: ennek az eljárásnak a keretében a rendőrség a múlt hónapban az egészségügyi miniszter otthonában és irodájában végzett házkutatást, tudatta a Le Figaro és más francia lapok.