Krónika

Vészesen túlterhelt a francia egészségügyi rendszer

Döbbenetes állapotok uralkodnak Nyugat-Európában, a koronavírus-járvány miatt több ország egészségügyi rendszere túltelítődött és az összeomlás szélére került. Franciaországban annyira rossz a helyzet, hogy a páciensek egy részét a szintén túlterhelt Németországba szállítják.

Vészesen túlterhelt a francia egészségügyi rendszer
A németországi Münsterbe szállítanak egy francia koronavírusos beteget
Fotó: Francois Lo Presti

A Le Parisien francia hírportál cikke szerint szerint állandó jelenséggé válhat, hogy a francia betegeket Németországba szállítják, ahol szintén erősen túlterhelt az egészségügyi rendszer.

A lap tudósítása szerint a hétvégén egy pácienst helikopterrel szállítottak a valenciennes-i kórházból Észak-Vesztfáliába , azon belül konkrétan Münsterbe. Ezen kívül pedig több beteg elszállítását is betervezték Franciaország északi részéről (Hauts-de-France).

Ugyan az adatok szerint az ország egyes nagyvárosaiban a szigorítások miatt némiképp javult a helyzet, szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a második hullám országosan még nem tetőzött.

Párizs utcái teljesen kiürültek
Párizs utcái teljesen kiürültek
Fotó: AFP/Sandrine Marty

Franciaországban egyébként az egyik legszigorúbb járványügyi szabályokat vezették be Európában. Országos lezárás van érvényben, aminek értelmében a polgárok csak szükség esetén – élelmiszer, munkavégzés, egészségügyi és családi okok – hagyhatják el otthonukat. Jelenleg tilos a családot, a barátokat meglátogatni, és nem engedélyezettek a belföldi utazások.

Kapcsolódó írásaink