Krónika

Életeket menthet a magyar fejlesztésű, komplex PCR-teszt

 A Neumann Labs vírusdiagnosztikai cég hamarosan olyan eszközt hoz forgalomba, amely egyetlen vizsgálattal képes kimutatni az influenzát és a koronavírust is

Európában elsőként egy magyar vállalkozás kínál olyan egyesített PCR-tesztet, amely mind az influenzát, mind a koronavírust képes nagy pontosággal kimutatni. A két fertőző betegség elválasztása rendkívül fontos, hiszen végzetes következményekkel is járhat, ha valakit tévesen diagnosztizálnak.

Életeket menthet a magyar fejlesztésű, komplex PCR-teszt
Nyíri Miklós cége nyár óta több mint ötvenezer PCR-vizsgálatot végzett
Fotó: Neumannlabs.hu

Bár az eddigi ismeretek szerint a koronavírus okozta fertőzés szövődményei jóval súlyosabbak lehetnek, mint az influenzáé, a két kór tünetei mégis erősen hasonlítanak egymásra – mondta lapunknak Nyíri Miklós. A Neumann Labs ügyvezetője aláhúzta, a külső jelek alapján számos esetben a gyakorlott szakemberek sem tudják eldönteni, mivel állnak szemben, ez pedig akár végzetes következményekkel is járhat. Elegendő csak arra gondolni, hogy egy Coviddal diagnosztizált, de valójában influenzás embert rossz helyre visznek kórházba vagy fordítva – fogalmazott Nyíri Miklós.

A több mint húszéves vírusdiagnosztikai tapasztalattal bíró magyar vállalkozás az első a világon, amely komplex PCR-tesztet tudott előállítani. – Gyakorlatilag egy olyan eszközt kaptunk a kezünkbe, amely egyetlen vizsgálattal képes akár mind a két kórokozót kimutatni – mondta az ügyvezető.

Az influenza A és B típusát is igazolni tudó koronavírus PCR-tesztek mától kerülnek forgalomba, és akár önmintavételes vizsgálattal is nagy pontossággal használhatók lesznek. Nyíri Miklós beszélt arról is, bár az elsőség az övék, de csak idő kérdése, hogy a világpiacon mások is megjelenjenek hasonló termékekkel.

A koronavírus-járvány felszálló ágban van idehaza is, és sajnos a következő hetekben rengeteg új betegre számíthatunk – vélekedett Nyíri Miklós. Utóbbi trendet támasztják alá a cég adatai. A laboratórium ugyanis folyamatosan növelve kapacitásait, öt robot segítségével nyár óta több mint ötvenezer PCR-vizsgálatot végzett. Mint megtudtuk, az elmúlt hetekben a vizsgálatok több mint ötöde zárult pozitív eredménnyel.

Fontos megjegyezni, a szezonális influenzajárvány itthon leginkább a téli időszakban teljesedik ki, de szórványosan már ősszel felbukkanhat. A fertőzési rátája magas, akár a lakosság húsz százalékát is elérheti. Évente hatszáz-hétszáz- ezer ember haláláért felelős világszerte, amiből az európai régióra megközelítőleg tíz százalék esik. Nyíri Miklós szerint a legnagyobb veszélyben azok vannak, illetve lesznek, akik egyszerre kapják el a koronavírust és az influenzát, mert ebben az esetben kétszeresére nő a halálozás valószínűsége – fogalmazott. Hozzátette, ők manapság naponta átlagosan háromezer tesztet végeznek, és ami legalább ennyire fontos, hogy a kombinált PCR-tesztet a korábbi áron értékesítik, tehát az influenzavírus vizsgálatáért nem kérnek majd pluszpénzt.

Kapcsolódó írásaink