Krónika

Újabb olasz tartományok járványveszélyességi fokozatát emelik meg

További olaszországi tartományok és térségek járványveszélyességi fokozatát emelik meg - közölte az érintett Abruzzo régió elnöke közösségi oldalán hétfő este.

Újabb olasz tartományok járványveszélyességi fokozatát emelik meg
Egy nap alatt 25 271 új beteget szűrtek ki Olaszországban
Fotó: AFP/Matteo Trevisan

Marco Marsilio abruzzói tartományi elnök Twitter-fiókján jelentette be, hogy további öt régióban - Abruzzo, Umbria, Liguria, Basilicata és Toszkána - megemelik a járványveszély fokozatát szerdától.

A rendelkezést Roberto Speranza egészségügyi miniszter a következő órákban írhatja alá. A tárca megerősítette az értesüléseket a sajtónak.

Az érintett térségek eddig sárga színű, vagyis alacsony veszélyfokozatú zónának számítottak a kormány péntektől bevezetett osztályozása szerint. A szigorítással narancssárga övezetnek, vagyis közepesen veszélyesnek nyilvánítják őket, a korábban ugyanebbe a fokozatba sorolt Pugliával és Szicíliával együtt.

A narancssárga tartományokba kizárólag nyomós indokkal lehet belépni, vagy onnan távozni. Engedéllyel lehet a tartományokon belül is mozogni, például egyik városból a másikba eljutni. Az országos éjszakai kijárási tilalom mellett a narancssárga övezetben napközben is csak indokolt esetben engedélyezett a közlekedés, leállítják a vendéglátást, valamint korlátozzák a kereskedelem nyitvatartását is.

Alig van ember a milánói utcákon
Alig van ember a milánói utcákon
Fotó: AFP/Fabrizio Di Nucci

Ezzel egy időben vörös zónává léptették elő az autonóm Bolzano térségét. A legmagasabb fokozatú régiók között Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Calabria és Alto Adige szerepel.

A sárga Campania tartomány veszélyességi szintjének esetleges emeléséről kedden határoznak.

Az orvosok országos szövetségének elnöke, Filippo Anelli korábbi felhívását ismételve az ország azonnali és teljes lezárását sürgette a kormánytól.

„Ez az egyetlen megoldás” - mondta. Kijelentette, hogy drasztikus lépések nélkül egy hónapon belül harmincezerre emelkedhet a kórházban egyszerre kezelt betegek száma, ötezer fölé a lélegeztető-gépen levőké, a halottaké pedig tízezerrel is emelkedhet.

Egy nap alatt 25 271 új beteget szűrtek, az elvégzett tesztelések száma azonban valamivel több mint 147 ezer volt a korábbi majdnem 200 ezerhez képest.

A betegek közül 356-an haltak meg, így a halottak száma elérte a 41 750-et. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja az 573 ezret, a betegek átlagéletkora 46 év. Februártól több mint 960 ezren betegedtek meg, az utolsó hónapban 510 ezren.


A román kormányfő vírusterjesztőknek nevezte a bulizó fiatalokat

Romániában hétfő este lép hatályba a koronavírus-járvány megfékezése reményében elrendelt kijárási tilalom, amellyel a Ludovic Orban kormányfő által „vírusterjesztőknek” nevezett bulizó fiatalok összejöveteleit próbálják meggátolni.

A miniszterelnök a B1 hírtelevíziónak adott interjújában kifejtette: más európai országok tapasztalatai is azt igazolják, hogy a járvány terjedésében fontos szerepet játszanak a csoportosan szórakozó tizenévesek, akik többnyire tünetmentesen vészelik át a fertőzést, de átadják a vírust szüleiknek, nagyszüleiknek, akiknél már súlyos következményekkel járhat a betegség. Ludovic Orban nem titkolta: azért rendelték el az éjszakai - 23 és 5 óra közötti - kijárási tilalmat és azért tiltották be a társas összejöveteleket, hogy véget vessenek a buliknak.

Romániában hétfőtől országszerte az internetre költöztették az oktatást, kötelezővé vált a védőmaszk viselése a lakáson kívül mindenütt, este 21 óra után pedig az üzletek nem tarthatnak nyitva a benzinkutak, gyógyszertárak és házhozszállítással foglalkozó vállalkozások kivételével.

Elrendelték a zárt térben működő vásárok és zöldségpiacok bezárását is, ez ellen azonban lázonganak a kistermelők és kereskedők, akik azzal vádolják a kormányt, hogy az importtermékeket forgalmazó multinacionális cégek malmára hajtja a vizet, és tönkreteszi a hazai termelőket.

Román rendőrök ellenőrzik a kijárási korlátozás betartását
Román rendőrök ellenőrzik a kijárási korlátozás betartását
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

A miniszterelnök a korlátozást azzal indokolta, hogy a járványügyi védekezés szempontjából a vásárcsarnokokban sokkal rosszabb a helyzet, mint a korszerű szellőztető berendezéssel és fizetési eszközökkel felszerelt áruházakban.

A konfliktus megoldására a helyi hatóságok több helyütt kompromisszumos megoldást kerestek: a vásárcsarnokok oldalfalainak megnyitásával, vagy az árusok ideiglenes sátortetők alá költöztetésével próbálják lehetővé tenni, hogy a hazai termelők nyílt piacokon értékesíthessék termékeiket.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 130 koronavírusos beteg vesztette életét Romániában, ezzel meghaladta a nyolcezret a járvány romániai áldozatainak száma. Jelenleg több mint 92 ezer aktív fertőzöttről tudnak az országban, közülük csaknem 12 700-at kezelnek kórházban, az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma pedig 1076-ra emelkedett. Romániában jelenleg mintegy 1250 ágy a Covid-kórházak intenzív osztályainak teljes kapacitása.


Az ukrán elnök is megfertőződött

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek pozitív lett a koronavírus-tesztje - ezt ő maga hozta nyilvánosságra hétfőn közösségi oldalán.

„Nincs olyan szerencsés ember a világon, aki számára a Covid-19 nem jelent veszélyt” - írta Facebook-bejegyzésében. Közölte, hogy 37,5 fokos hőemelkedése van, de jól érzi magát. „Megígérem, hogy elszigetelem magam, és folytatom a munkát. A legtöbben legyőzik a Covid-19-et. És én is túl fogom élni. Minden rendben lesz!” - tette hozzá Zelenszkij.

Andrij Jermak, Zelenszkij elnöki hivatalának vezetője később a Facebookon közölte, hogy ő is megfertőződött, és úgyszintén házi karanténba vonul.

Az ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka még június közepén kapta el a koronavírust, június 16-án kétoldali tüdőgyulladással kórházba került, július 3-án engedték haza. Később egy interjúban Zelenszkij elmondta, hogy akkor hétéves fia is megfertőződött.

Október végén Jermak két helyettesének lett pozitív a PCR-tesztje. Október 24-én Andrzej Duda lengyel elnökről derült ki, hogy elkapta a koronavírust, miután október 11-13-án Ukrajnában járt és találkozott Zelenszkijjel - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Kapcsolódó írásaink