Krónika

Továbbra is szükség van a vérplazma-donorokra

Egyre több Covid-19-betegen segít a vérplazma-terápia, épp ezért világszerte megnövekedett az igény a donorokra. Magyarországon úgyszintén sikeresen alkalmazzák a kezelést, a szakemberek itthon is várják a fertőzésen átesett, már gyógyult emberek jelentkezését, hogy minél több érintetten segíthessenek.

Továbbra is szükség van a vérplazma-donorokra
Egy donor egy betegen tud segíteni adományával
Fotó: AFP/Jaime Reina

A koronavírus-fertőzésen átesett lehetséges donorok jelentkezését várja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által támogatott OrthoSera kutatócsoport, hogy vérplazma-terápiával segíthessék elő a Covid-19-betegek eredményes kezelését – közölte a szaktárca.

Mint írták, Magyarországon már több mint száz embert sikerült meggyógyítani a terápiával, amely a jelenleg ismert egyik leghatásosabb eljárás az érintettek kezelésére.

Hazánkban a kezelés alkalmazásának elindításához az ITM, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési Innovációs Hivatal nyújtott 113 millió forintos támogatást.

A közlemény kitér arra is, vérplazmaterápiára világszerte növekszik az igény, mert ez a támogató gyógymód egyre több súlyos koronavírusos fertőzött esetében bizonyul hatékonynak.

A szakembereknek azért van szükségük folyamatosan újabb donorokra, mivel a fertőzésen átesettek vérplazmájából nyerhetők ki azok az antitestek, amelyek segítenek leküzdeni a vírust az emberi szervezetben.

Az OrthoSera vezetője, Lacza Zsombor elmondta, a plazma fagyasztva csak néhány hónapig tartható el, így sajnos az első hullám során begyűjtött mennyiség folyamatos felhasználásával megnőtt a szükség az utánpótlásra. Donoronként egy-három egységnyi vérplazmát tudnak levenni, ami azt jelenti, hogy egy donor egy emberen tud segíteni.

Hozzátette, kizárólag azoknak a vérplazmája megfelelő, akik nem csupán átestek a betegségen, de a vérükben még magas az ellenanyag szintje.

Akik szeretnének vérplazmaadásra jelentkezni, az [email protected] címen, illetve a +36 70 363 8768-as telefonszámon tehetik meg.

Kapcsolódó írásaink