Krónika

Európa a koronavírus-járvány szorításában

December elejére elkészül a Belgrádhoz közeli batajnicai, valamint a közép-szerbiai krusevaci járványkórház is, így a súlyos eseteket ezekben az intézményekben is el tudják majd látni, amire szükség is van, a kórházak ugyanis szinte már megteltek - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök szombat este, amikor megtekintette az épülő batajnicai kórházat.

Európa a koronavírus-járvány szorításában
A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában kilenccel 880-ra nőtt
Fotó: AFP/Oliver Bunic

A kórházak mellett Szerbiában több sportcsarnokot is átmeneti kórházzá alakítottak, hogy a nem túl súlyos koronavírus-fertőzötteket ezekben kezeljék.

A 14,7 milliós Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - szombatról vasárnapra 6537-tel nőtt az igazolt fertőzöttek és 71-gyel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 2677-tel 60 635-re, Koszovóban 491-gyel 23 425-re, Észak-Macedóniában 1285-tel 38 795-re, Montenegróban 300-zal 22 379-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1784-gyel 61 208-ra emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában kilenccel 880-ra, Koszovóban tizenkettővel 744-re, Észak-Macedóniában tizennéggyel 1110-re, Montenegróban öttel 333-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig harminceggyel 1489-re nőtt.


Franciaországban már 40 ezer fölött van az elhunytak száma

Franciaországban 40 ezer fölé emelkedett a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma - adta hírül szombaton a francia közegészségügyi hatóság.

Péntekről szombatra további 306 beteg halt meg a Covid-19 miatt, és velük 40 169-re emelkedett a járvány eddigi halottainak száma.

Az újonnan azonosított fertőzöttek száma ismét rekordot döntött, 86 852 volt. Ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 748 705 kapta el Franciaországban a Covid-19-et.

Franciaországban 40 ezer fölé emelkedett a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma
Franciaországban 40 ezer fölé emelkedett a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma
Fotó: AFP/Jeff Pachoud

Az utóbbi adat - a francia sajtó értesülése szerint - módosulhat, mivel a beérkező teszteredmények informatikai torlódást okoztak a számítógépes rendszerben az utóbbi napokban

Franciaország kormánya október 30-án a tavaszihoz hasonló országos zárlatot hirdetett ki egészen december elejéig.


Éjszakai kijárási tilalom Portugália egyes részein

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Portugália egyes részein a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében, miután az esetek száma rekordot döntött - jelentette be vasárnap António Costa miniszterelnök.

„A legkisebb kétségünk sem lehet azt illetően, hogy mindent meg kell tenni a járvány megfékezése érdekében” - mondta egy sajtótájékoztatón Costa.

Az este 11 órától hajnal 5-ig tartó kijárási tilalmat hétfőtől az ország 308 közigazgatási körzete közül 121-ben vezetik be, köztük Lisszabonban és Portóban, a rendelkezés az éjszaka munkát végzőkre nem vonatkozik. Portugáliában a jövő héttől kéthetes egészségügyi válsághelyzet lép életbe.

Costa ezenkívül bejelentette azt is, hogy az említett települések - amelyeken Portugália lakosságának mintegy 70 százaléka él - lakosai nem hagyhatják el otthonaikat délután 1 óra és hajnali 5 óra között a következő két hétvégén.

Egyes kereskedelmi egységek bezárnak erre az időre, az éttermekben csakis elvitelre lehet rendelni - mondta Costa, aki elismerte, hogy a hétvégi intézkedés kétségtelenül keményen fogja sújtani az ágazatot.

A portugál törvény értelmében bármeddig meghosszabbítható, 15 napos egészségügyi válsághelyzetet először márciusban vezették be, a rendelkezés akkor hat hétig tartott. Az intézkedés értelmében korlátozták az emberek mozgását, egyes üzletek pedig kénytelenek voltak felfüggeszteni tevékenységüket.

A több mint 10 millió lakosú Portugáliában viszonylag kevés, 173 540 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 2848 halálesetet regisztráltak, mindazonáltal szombaton 6640 újabb, igazoltan koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, a legtöbbet egy nap alatt a járvány kezdete óta az országban. A tesztelést fokozták.


Csehországban már több mint 4600 a halottak száma

Csehországban március eleje, a járvány kezdete óta 4681 ember halt meg a koronavírus-fertőzés miatt - derül ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel közölt legfrissebb statisztikai kimutatásokból.

Az elhalálozások száma főleg az utóbbi időben gyorsan emelkedik. Ezen a héten, hétfőtől szombat estig 1065 koronavírusos halálesetet regisztrálnak a hatóságok. Háromszor napi 200 vagy több volt a halálesetek száma, a keddi 240 elhalálozás pedig az eddigi rekordot jelenti. Szombaton eddig 99-en hunytak el, de ez a szám az utólagos pontosítások után általában jóval magasabb lesz.  

Az új igazolt fertőzöttek száma szombaton 7722 volt, ezen a héten ez a legalacsonyabb szám. A hétvégi munkaszüneti napokban azonban a tesztek száma is alacsonyabb, mint a munkanapokon. Egy hete szombaton azonban 11 400 volt az új igazolt fertőzések száma.

Járványügyi szakértők szerint aggodalomra ad okot, hogy a pozitív tesztel aránya változatlanul nagyon magas. Az e heti napi átlag 30,5 százalék. A napi tesztek átlagos száma meghaladja a 40 ezret.

Jelenleg Csehországban 168 800 az igazolt fertőzöttek száma. A kórházakban kezelt betegek száma az utóbbi napokban stagnál. A vasárnapi kimutatás szerint 8283 személy van kórházban, közülük mintegy 1200 állapota súlyos.

Csehországban november 20-áig szükségállapot van érvényben, korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

Az országos labdarúgó- és jégkorong-bajnokságokat szigorú higiéniai előírások mellett a hét végén újraindították. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak meghatározott kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma - hagyhatják el lakhelyeiket.


Szlovéniában csökkent, Horvátországban tovább nőtt a napi új fertőzöttek száma

Szlovéniában csökkent, Horvátországban tovább nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

Szlovéniában a kabinet által vasárnap közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 889-cel 45 160-ra nőtt a fertőzöttek száma. Tizenkilenc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 550-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1125-en vannak kórházban, közülük 176-ot ápolnak intenzív osztályon.

Jelko Kacin kormányszóvivő Twitter-oldalán derűlátásának adott hangot. Mint írta, bár kevesebbet teszteltek a hétvégén, a járvány mégis lassulni látszik, ezen a héten már másodszor csökkent ezer alá a napi új fertőzöttek száma. Úgy vélte: ez a szigorú intézkedések következménye.

Szlovéniában a kormány csütörtöki döntése szerint egy hétig még érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom, valamint - néhány kivétellel - továbbra sem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok. Marad az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt. Az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - már október 19-étől távoktatásra álltak át. Hétfőtől ugyanakkor mindenki számára online kezdődik az oktatás.

A kormány hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, a járványügyi adatok tükrében pedig dönt arról, enyhít-e a korlátozásokon, vagy meghosszabbítja őket.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2543 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 67 247-et.

Az elmúlt napon újabb 42 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 794-re emelkedett. Kórházban 1396 beteget ápolnak, közülük 145-en vannak lélegeztetőgépen.

A horvát kormány egyelőre nem tervez a tavaszihoz hasonló gazdasági zárlatot és éjszakai kijárási tilalmat sem vezet be.


Ukrajnában ismét több mint kilencezer új fertőzöttet regisztráltak

Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, vasárnapra is több mint kilencezerrel nőtt az új fertőzöttek száma.

Az elmúlt napon 9397 új esettel 460 331-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 138-cal  8450-re. Eddig 206 866-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma ugyanakkor 245 015-re emelkedett. Előző nap 1157 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba az országban.

Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben ismét csaknem ezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, meghaladva a 44 ezret, az elhunytaké pedig 15-tel 867-re.  

A Worldometer statisztikai honlap adatai alapján Ukrajna, a fertőzés terjedése alapján a pénteki napot alapul véve - amikor a fertőzöttek napi növekménye új csúcsot döntve meghaladta a 10,7 ezret - tizedik helyre került a világ országai között - számolt be az Ukrajiszka Pravda. Az ukrán hírportál hozzáfűzte, hogy a tíz ország közül Ukrajnában végezték el a legkevesebb tesztet. A betegség halálos áldozatainak számát tekintve Ukrajna a 14-ik helyen áll.


Zavargásba torkollt egy járványügyi korlátozások elleni tüntetés Németországban

Zavargásba torkollt a németországi Lipcsében egy demonstráció, amelyet a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások ellen tartottak, a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság vasárnapi beszámolója szerint fékevesztett tüntetők rendőrök mellett újságírókra is rárontottak.

A Szászország tartományi nagyváros központjában szombaton tartott demonstráció békés volt, de le kellett állítani, mert a nagyjából húszezer résztvevő többsége nem tartotta be a járvány elleni szabályokat.

A tömegben sokan petárdák, tűzijátékok révén fejezték ki elégedetlenségüket, amelyet fokozott, hogy a hatóságok nem adtak engedélyt a demonstráció tervezett második részére, egy felvonulásra a lipcsei belvárosban.

A főpályaudvarnál tüntetők egy csoportja - amelyet riporterek „erőszakra hajlamos huligánok és a szélsőjobboldali küzdősport-szubkultúrának az egész országból összesereglett tagjai összeségeként” jellemeztek - átszakította a rendőrkordont, kikényszerítve ezzel, hogy mégis megtarthassák a felvonulást.

A tömegben sokan petárdák, tűzijátékok révén fejezték ki elégedetlenségüket
A tömegben sokan petárdák, tűzijátékok révén fejezték ki elégedetlenségüket
Fotó: AFP/Sebastian Willnow

A rendőrök nem akadályozták meg a vonulást, arra törekedtek, hogy távol tartsák egymástól a tüntetőket és a megmozdulás ellen tiltakozó ellendemonstrációk résztvevőit.

Ez csak részben sikerült. Az összecsapásokban mások mellett újságírók is megsebesültek, a szolgáltató szektor legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a Ver.di adatai szerint legalább 32-en.

Késő este a rendőri művelet súlypontja áthelyeződött a belvárostól délre fekvő Connewitz-be. Az alternatív baloldali fészekként számon tartott negyedben támadás ért egy rendőrőrsöt, és több utcában barikádokat emeltek, amelyeket fel is gyújtottak.

Nagyjából húszezer fő vett részt a lipcsei demonstráción
Nagyjából húszezer fő vett részt a lipcsei demonstráción
Fotó: AFP/Sebastian Kahnert

A tűzoltók a rendőrök segítségét kérték, a lángokat így vízágyúval oltották el. Több embert őrizetbe vettek. Sebesültekről nem érkezett jelentés. Az egyelőre nem ismert, hogy van-e kapcsolat a Connewitz-ben történtek és a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások elleni tüntetés között - áll az MDR beszámolójában.

Connewitzben nem ritka az összecsapás helyiek és rendőrök között. Szilveszter éjjel például a szabadtéri ünneplés torkollt erőszakba, a rendőröket több százan dobálták meg kövekkel, palackokkal és petárdákkal.

Kapcsolódó írásaink