Krónika

A járvány alatt sem emelkedett október közepéig a hazai összhalálozás

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) több évre visszanyúló adatsorából kiolvasható, a koronavírus-járvány látszólag nincs hatással a halálozások számára, nincsenek ugyanis kiugróan magas értékek.

A járvány alatt sem emelkedett október közepéig a hazai összhalálozás
A KSH adatsora szerint az elmúlt 10 évre visszatekintve az összhalálozás nem nagyobb most, mint az elmúlt 10 évben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A KSH állományába legutóbb az október 11-ei adatokat töltötték fel. Eszerint az október közepi héten Magyarországon összesen 2470 fő hunyt el, míg egy évvel korábban, a 2019. október 7-ével induló héten 88 fővel kevesebben, vagyis 2382-en haltak meg – mutat rá cikkében az Index.

Az operatív törzs egyik októberi sajtótájékoztatóján Galgóczy Ágnes röviden kitért arra, hogy ugyan a koronavírusban elhunytak száma napi szinten folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, a koronavírussal összefüggésben az elmúlt 10 évre visszatekintve az összhalálozás nem nagyobb most, mint az elmúlt 10 évben.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint mindeddig 2438 fő hunyt el a pandémia miatt, ugyanakkor az előző éveket tekintve átlagosan hetente 2500-an haltak meg. Vagyis ha március elejétől egészen a mai napig átlagoljuk az elhunytak számát, akkor hetente átlagosan 69 fő hunyt el koronavírusban. Sőt, az előző év azonos időszakához képest az elhunytak között a 65 évnél idősebbek száma csökkent.

A KSH oldalán az adatokat tovább olvasva a leggyakoribb halálokokat is számszerűsítik. A 2019-es statisztikai adatok közt természetesen a Covid–19-vírus halálokként nincsen feltüntetve. Ekképpen a statisztikát a koronavírus és az influenzavírus is módosítani fogja még. 

Kapcsolódó írásaink