Krónika

Magyar szabadalom a szövődmények ellen

A Semmelweis Egyetem kutatói által fejlesztett fluvoxamin hatékonyságát hamarosan kórházi kezelésre szoruló betegeken fogják vizsgálni

A koronavírus-fertőzés szövődményeinek gyógyítását célzó készítmény klinikai vizsgálatai kezdődnek meg hazai járványkórházakban. A magyar szabadalmaztatású gyógyszer eredményes volt az állatkísérletek során.

Magyar szabadalom a szövődmények ellen
Fekete Andrea gyermekgyógyász, az egyetemi kutatócsoport vezetője
Fotó: Semmelweis Egyetem

Száz középsúlyos, kórházi kezelésre szoruló Covid–19-beteg bevonásával november elején megkezdődik a Semmelweis Egyetemen (SE), az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, illetve több másik hazai járványkórházban egy, az egyetem kutatói által fejlesztett gyógyszer klinikai vizsgálatai. A kutatók azt remélik, a fluvoxamin hatóanyagú készítmény hatékony lehet a koronavírus-fertőzés nyomán kialakuló tüdőfibrózis, vagyis tüdőhegesedés kezelésére – közölte az SE.

Merkely Béla, az intézmény rektora a közlemény szerint kifejtette, a fertőzés tipikusan kétféleképpen károsítja a szervezetet. Az egyik ilyen eset, amikor a már meglévő alapbetegségek – például szív- és érrendszeri problémák, vesebetegség vagy onkológiai tünetek – erősödnek fel. Emellett azonban a fertőzés gyakran túl erős immunreakciót vált ki a szervezetből. Ilyenkor alakul ki az úgynevezett citokinvihar, a gyulladásos fehérjék túltermelése, amely súlyos tüdőgyulladást és többszervi károsodást eredményezhet. A fluvoxaminterápiától azt várják, hogy ez utóbbi leküzdésére lesz alkalmas.

A terápia két ponton fejti ki védő hatását: egyrészről gátolja a tüdőgyulladás akut szakaszában a citokinvihart azzal, hogy csökkenti a gyulladást beindító anyagok termelését. Továbbá mérsékli a tüdőgyulladás miatt kialakuló hegszövet termelődését is, ami által kisebb felületen károsodik a tüdő, tehát nagyobb marad a légzőfelület – magyarázta a kutatócsoport vezetője, Fekete Andrea. A szakértő és csoportja elsőként fedezte fel, hogy az eredetileg az agyban betöltött funkciójáról ismert Sigma–1 nevű receptor a szervezet számos más területén – például a tüdőben, szemben vagy a vesében is – jelen van, és gyulladáscsökkentő funkcióval is rendelkezik. A fluvoxamin ezt a receptort serkenti.

A biomérnökökből, biológusokból, orvosokból és vegyészekből álló csoport rekordsebességgel végezte el a szükséges állatkísérleteket. Meggyőző eredményeik alapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) gyorsított eljárásban engedélyezte a klinikai vizsgálatok megkezdését. Ennek során a betegek nem csupán a kórházban részesülnek a terápiában, de egyéves nyomon követéssel otthonukban is megkapják a készítményt annak érdekében, hogy a hosszú távú szövődményeket is megakadályozzák.

Nemrég a magyar tudomány ünnepén Fekete Andrea a kutatást részletező előadásában arról beszélt, az elmúlt évtizedekben nem volt példa arra, hogy egy hazai szabadalmaztatású gyógyszer eljusson a klinikai vizsgálatok második fázisába, ahol lehetőség nyílik a betegeken történő alkalmazásra. Elmondta, azért is jelentős, hogy erre ilyen hamar sor kerül, mert általában mire egy gyógyszerjelölt molekulából polcról levehető gyógyszer lesz, tíz évre és kétmilliárd dollárra van szükség, valamint tízezerből átlagosan egy jut el eddig.

Röviden
 

LENGYELORSZÁG: Megnyílt Varsóban a Nemzeti Sta­dionban létrehozott ideiglenes járványkórház, ahová hétfőtől drónokkal fogják szállítani laboratóriumi vizsgálatra a teszteket és vérmintákat. A szükségkórház egyelőre háromszáz, köztük intenzív ápolásra szánt férőhellyel működik, a kapacitást fokozatosan bővíteni fogják, adott esetben ezerkétszáz beteget is fogadhatnak. Az ország összes vajdaságában létesítenek átmeneti kórházat a hónap végéig.


OLASZORSZÁG: Pénteken életbe lépett Lombardia tartományban az egész napos kijárási tilalom, csak komoly indokkal lehet utcára lépni. Piemont, Valle d’Aosta és Calabria régióval egyetemben itt a legrosszabbak a járványügyi mutatók. Milánó gyakorlatilag egy szellemváros képét idézi. Az országban egy nap alatt több mint 37 800 új fertőzöttet regisztráltak, ami rekord, illetve 446-an vesztették életüket.


GÖRÖGORSZÁG: Mától háromhetes országos kijárási korlátozás lép életbe. A görög lakosok csak akkor hagyhatják el otthonukat, ha mobiltelefonjukon hatósági engedélyt kapnak erre SMS-ben. Görögországban és Cipruson is napi rekordokat döntött csütörtökre a járvány. Cipruson már a teljesen néptelen utcán is kötelező a maszk viselése. 


ROMÁNIA: A járvány kitörése óta először fordult elő, hogy több mint tízezer fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt. Negyedik napja száz felett van a halálos áldozatok száma. Hétfőtől a lakáson kívül mindenütt kötelező lesz a maszk, éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be 23 és 5 óra között. Tilos lesz bármiféle összejövetel, buli. Nem lehetnek nyitva 21 óra után a boltok és áruházak. Bezárnak az iskolák és óvodák.


AUSZTRIA: Két héten belül megtelhetnek a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi ágyak az intenzív osztályokon. Keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett érvénybe, illetve bezárták a kávézókat, a szórakozóhelyeket és az éttermeket. Pénteken 6464 új fertőzöttet regisztráltak, és 41 halottról számoltak be.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte már meghaladta a 49 milliót a fertőzöttek száma, több mint 1,2 millióan
elhunytak, és 35 millióan meggyógyultak.
 

Kapcsolódó írásaink