Krónika

Továbbra sem ereszti Európát a koronavírus-járvány

Ismét rekordot döntött és megközelítette a húszezret az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek napi száma Németországban, a vírus úgynevezett reprodukciós rátája (R) viszont a járvány lassulását jelzi a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint.

Továbbra sem ereszti Európát a koronavírus-járvány
Németországban a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 118-cal nőtt, 10 930-ra
Fotó: AFP/Oliver Auster

Az utóbbi 24 órában 19 990 fertőződést regisztráltak, a napi új esetek száma így egy hét alatt másodszor emelkedik minden korábbinál magasabbra. Az előző rekordot - 19 059 esetet - szombaton jegyezték fel.

A növekedés üteme viszont egyre inkább csökken, ezt jelzi, hogy az egy héttel korábbi 16 774-hez képest mintegy 20 százalékkal több fertőzöttet regisztráltak, pedig októberben még egy hét alatt rendre megduplázódott a napi új esetek száma.

A járvány enyhülését mutatja az is, hogy az RKI számításai szerint az R értéke az utóbbi napokban 1 alá csökkent - szerdán 0,81 volt, kedden 0,94 -, holott október végén még 1,10 körül állt.

Amikor az R 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből.

Amikor az R értéke 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.

Az RKI adatai szerint a nyár végén kezdődött második hullámban az 1,3-1,4 körüli szintig emelkedett a reprodukciós ráta, és október utolsó hetében kezdett csökkenni. Ahhoz viszont, hogy az egészségügyi hatóságok visszaszerezzék az ellenőrzést a vírus terjedése felett, tartósan legalább a 0,7-0,8 körüli szintre kell szorítani.

Az új esetekkel együtt 597 583 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2-t Németországban.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 118-cal nőtt, 10 930-ra.


Párizsban este 10 órakor bezárnak az élelmiszer- és italboltok

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere csütörtökön bejelentette, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében az élelmiszer- és italboltoknak, valamint a kiszállítást vállaló éttermeknek este 10 órakor be kell zárniuk a francia fővárosban. Az intézkedés célja, hogy ne alakuljanak ki csoportosulások az üzletek és éttermek előtt a késő esti órákban.

„Este 10 órakor ezek az egységek be fognak zárni, mert számos esetben problémákat tapasztaltak” - mondta a városvezető a BFM hírtelevízióban.

A Párizsra és elővárosaira vonatkozó újabb szigorításokról szerda este döntött a polgármester Didier Lallement prefektussal, aki várhatóan még a nap folyamán kiadja az erről szóló rendeletet.

Párizs polgármestere elrendelte az élelmiszer- és italboltok este 10 órai zárását
Párizs polgármestere elrendelte az élelmiszer- és italboltok este 10 órai zárását
Fotó: AFP/Joel Saget

Anne Hidalgo visszautasította, hogy ez kijárási tilalom elrendelése lenne, más utcai tevékenységekre ugyanis nem vonatkozik az esti 10 órai korlátozás.

A párizsi döntés előzménye, hogy jóllehet a múlt pénteken kihirdetett lakhelyelhagyási tilalom hatásai leghamarabb csak a jövő hét második felében lesznek érezhetők, a járványmutatók továbbra is fokozódó romlása miatt a kormányzat esetleges további szigorításokat fontolgat, amelyek heves belpolitikai vitát váltottak ki az elmúlt napokban a sorozatos, elő nem készített bejelentések miatt.

Gabriel Attal kormányszóvivő kedd délelőtt azt közölte, hogy az általános karanténon túl Párizsban a kormány órákon belül visszaállítja az este 9 órakor kezdődő kijárási korlátozást, mert esténként még mindig túl sokan vannak az utcákon. Ezt azonban néhány órával később Jean Castex kormányfő cáfolta. Lapértesülések szerint azonban a javaslat továbbra is a kormány asztalán van.

A párizsi polgármester „nagyon aggasztónak” nevezte, hogy a fővárosi kórházakban körülbelül ezren fekszenek intenzív ágyakon, a koronavírus-fertőzés miatt országosan kezelt súlyos betegek mintegy negyede.

A tavaszi karanténhoz képest a mostani lezárásban jelentős különbség, hogy ezúttal a munka nem állt le: aki nem tud távmunkát végezni, bejárhat a munkahelyére, az iskolák sem zártak be, az üzletek közül viszont kizárólag az élelmiszerboltok tarthatnak nyitva és azon éttermek, amelyek vállalnak házhozszállítást.

Az egészségügyi minisztérium szerda esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 40 558 új koronavírusos esetet tártak fel, és így másfél millióra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A pozitív tesztek aránya is tovább a nő a lezárás ellenére, szerdán elérte a 20,5 százalékot. A kórházban elhunytak száma a héten naponta csaknem négyszáz volt.

A kormány az intenzív ágyak számát 5800-ról a múlt héten 6400-ra növelte a nem sürgős műtétek elhalasztásával, és még a héten 7500-ra, a jövő héten pedig 10 500-ra kívánja növelni. A második hullám tetőzését november közepére várják a szakemberek.


Romániában újabb erdélyi települések kerültek vesztegzár alá

Romániában a rohamosan terjedő koronavírus-fertőzések megfékezése érdekében Erdély és a Bánság újabb tizenkét települését - köztük Zilahot (Zalau), Szamosújvárt (Gherla) és Újszentest (Dumbravita) - vonták csütörtökön vesztegzár alá, és a kormány két tagjánál, a gazdasági és a közlekedési miniszternél is kimutatták a fertőzést.

A katasztrófavédelmi államtitkár által aláírt karanténrendelet értelmében a lezárt településekre vezető utakat őrző rendőrök és csendőrök csak azokat engedik át, akik igazolni tudják, hogy alapos indokuk van az utazásra.

A vesztegzár alá vont településeken betiltották a magánrendezvényeket, bezártak a vendéglátóhelyek, keresztelőn, esküvői és temetési szertartáson legfeljebb nyolc személy vehet részt, mindenütt kötelező a maszkviselés, este tíztől hajnali öt óráig pedig kijárási tilalmat rendeltek el.

A járványügyi hatóságok olyan településeken rendelték el a karantént, ahol az utóbbi két hétben a lakosság több mint hat ezrelékénél mutatták ki a fertőzést, de ezen küszöbérték meghaladása nem vonja maga után automatikusan az intézkedést. Székelyudvarhelyen például a fertőzési ráta múlt héten a lakosság nyolc ezrelékét is meghaladta, a Hargita megyei közegészségügyi hivatal azonban egyéb szakmai szempontok alapján nem tartotta indokoltnak a vesztegzár bevezetését.

A laborok terhelésének csökkentése érdekében már csak a komoly tüneteket mutató betegeket tesztelik
Tovább gyorsult a járvány terjedése Romániában, az utóbbi napon már megközelítette a tízezret 
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Elkerülhetetlennek nevezte viszont a karantén bevezetését Dominic Fritz, Temesvár polgármestere, aki szerint csak így lehet megelőzni, hogy a hatezrelékes fertőzési rátához közelítő város a karácsonyi ünnepek idején kerüljön vesztegzár alá. Csütörtökön Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is arra figyelmeztetett, hogy a városban a fertőzés terjedésének üteme rohamosan közelít a karantén elrendelését indokló arányszámhoz.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki összesítése azt jelzi: tovább gyorsult a járvány terjedése Romániában, az utóbbi napon már megközelítette a tízezret (9714) az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, amely immár 80 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. A csütörtöki jelentésben szereplő 121 halálesettel együtt már több mint 7500 áldozatot követelt a járvány. A több mint 78 ezer ismert aktív eset közül 12 ezret kezelnek kórházban, és több mint ezer súlyos állapotban lévő fertőzöttet ápolnak az intenzív osztályokon.


Ukrajnában megközelítette a tízezret a napi új fertőzöttek száma

Napról napra gyorsul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, egymás után döntve meg a korábbi rekordokat, csütörtökre már megközelítette a tízezret az új fertőzöttek száma, az elhunytaké ismét csaknem kétszáz volt egy nap alatt, az egészségügyi tárca pedig újabb szigorításokat javasol a kormánynak.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon - az előző napi, eddigi csúcsot is meghaladó - 9850 új esettel 430 467-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 193 áldozattal 7924-re. Eddig 184 782-en gyógyultak meg, viszont már 237 761 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel. Előző nap 1269 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba az országban, jelenleg a kórházakban több mint 27 ezer ágyat foglalnak el koronavírusos betegek.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese csütörtöki tájékoztatóján közölte, hogy a tárca a karanténkorlátozások szigorítását javasolja a kormánynak. Indítványozza egyebek mellett a kulturális tömegrendezvények teljes betiltását, a fitness-termek, uszodák és más sportkomplexumok, valamint a bevásárlóközpontokban a boltokon kívül minden más létesítmény bezárását.

Javasolják továbbá a kereskedelmi egységeknek, hogy délelőtt 10 és 12 óra között külön idősávot vezessenek be a 60 éven felüliek kiszolgálására. Kifejtette: ez nem jelenti azt, hogy az idős emberek más időpontban nem mehetnek boltba vagy gyógyszertárba, csak remélik, hogy a fiatalabb korosztályokhoz tartozók ebben az időszakban nem fognak vásárolni menni.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy a tárcája által készített törvényjavaslat szerint ezentúl a helyszínen szabhatnának ki bírságot a rendőrök, illetve a közegészségügyi ellenőrök azoknak, akik nem viselnek szájmaszkot középületekben, illetve a közösségi közlekedési eszközökön. Sürgette a parlamentet, hogy mihamarabb fogadja el az előterjesztést.

Kapcsolódó írásaink