Krónika

A szabályok betartása lassítja a járvány terjedését

A szabályok szigorú betartása lassítja a járvány terjedését - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

A szabályok betartása lassítja a járvány terjedését
Müller Cecília országos tisztifőorvos
Fotó: Kormany.hu/Árvai Károly

Müller Cecília hozzátette: Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, már harmadik napja csaknem négyezer új pozitív esetet regisztrálnak.

A járvány felfutó szakaszában nagyon fontos, hogy még szigorúbban és következetesen betartsák az emberek a járvány fékezését szolgáló intézkedéseket - emelte ki. „Nincs sok szabály, azok követhetőek, nem követel senkitől betarthatatlan erőfeszítést” - fogalmazott.

Az egyéni felelősségre felhívva a figyelmet azt mondta, sokféle szabályt be lehet vezetni, de ha azokat nem tartják be, akkor nem tudják megakadályozni a fertőzés terjedését, ellaposítani a járványgörbét.

Beszélt arról is, hogy a fertőzések emelkedésével egyenes arányban nő a kórházban ápoltak száma, ami jelentős terhet ró az orvosokra, az ápolókra. Munkájuk ellentételezéseként a kormány november 1-jétől 20 százalékkal megemelte az egészségügyi szakdolgozók bérét - mondta.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyeken is kötelező a maszkviselés. Ezzel kapcsolatban arra kért mindenkit, hogy ne a „kiskapukat” keressék, a rendelkezés célja, hogy az emberek magukat és a környezetüket is megvédjék a fertőzéstől.

Mint mondta, a rendelkezés nem kér mást, mint azt, hogy amíg valaki nem eszik, iszik, illetve a rendelésre vár, viselje a maszkot; fogyasztáshoz értelemszerűen levehető a védőeszköz.

Müller Cecília kitért arra, hogy az egyszer használatos maszkokat négyóránként cserélni kell, de köhögés és tüsszentés után mindenképpen.

Hozzáfűzte: a szeleppel ellátott, FFP2-es és FFP3-as maszkok viselése akár káros is lehet, mert a rajtuk található szelepen keresztül még több kórokozó juthat a környezetbe.

A szakember elmondta, az új fertőzések igazolásának jelentős többsége PCR-teszttel történt, de a diagnosztikában használják már a gyorsteszteket is.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az igazolt fertőzöttek környezetében továbbra is elvégzik a kontaktkutatást.

Kérdésre elmondta, az intenzív osztályra került betegek 7 százalékánál van szükség gépi lélegeztetésre. Ez az arány nem tér el a nemzetközi 5-10 százaléktól. Hozzátette: a Szent László kórházban ápolt, lélegeztetőgépre került betegek fele le is kerül a gépről és állapotuk visszafordítható.

A járványügyi adatokat ismertetve elmondta, hétfőre 3581-gyel nőtt a pozitív esetek száma, 70-en meghaltak, köztük egy 28 éves férfi. Kórházban 4417-en vannak, közülük 313-an szorulnak lélegeztetőgépre.


Többször és sűrűbben ellenőrzi a maszkviselés betartását a rendőrség

A rendőrség hétfőtől nagyobb számban és sűrűbben ellenőrzi a maszkviselési szabályok betartását, valamint ezek megszegése esetén a szankciókat is szigorítja - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a sajtótájékoztatón.

Gál Kristóf az egyéni felelősség fontosságát hangsúlyozva azt mondta, aki nem tartja be védelmi szabályokat, az nemcsak saját vagy családja egészségét kockáztatja, hanem bárkiét, akivel találkozik.

„Az ellenőrzéseink fokozásával mi, rendőrök azoknak a szövetségesei akarunk lenni, akik felelősen betartják a szabályokat” - mondta a szóvivő, hozzátéve, a cél azoknak a kiszűrése, akik a szabályokra „fittyet hányva” veszélyeztetnek másokat.

Elmondta: továbbra is a fokozatosság és az arányosság elve határozza majd meg a rendőri intézkedéseket. Hangsúlyozta: „elértünk egy olyan ponthoz, ahonnan - ha az enyhébb szankciók nem érik el a hatásukat, így a jogkövető magatartást nem tudják kiváltani - szigorúbb fellépés várható a kollégáimtól”.

A mostani jogszabályváltozás egyfajta többletterhet ró a kereskedelmi üzletek, a vendéglátóhelyek és a szórakozóhelyek üzemeltetőire is - mondta.

Hozzátette: tőlük azt kérik, hogy a vendégeikkel tartassák be a szabályokat.

Hétfőtől kereskedelmi hatósági jogkörben eljárva a rendőrség az üzletekben is végezhet ilyen típusú ellenőrzéseket, egy szabálytalan üzletnél a rendőri intézkedést követő eljárás végén akár be is zárhatják az érintett üzletet - mutatott rá.

A hétvége adatait ismertetve Gál Kristóf elmondta: 174 rendőri intézkedésre volt szükség a maszkviselés szabályainak megsértése miatt. Ebből 41 alkalommal azért, mert nem, vagy nem megfelelően viselte az utazó a maszkot, 133 esetben pedig azért, mert a kereskedelmi üzletben, vagy a kormányrendeletben meghatározott egyéb zárt helyen szegték meg a védelmi intézkedéseket.

A szabályszegők közül 97-et figyelmeztetésben részesítették, 37 emberre szabtak ki helyszíni bírságot, 40 embert pedig feljelentettek. A védelmi intézkedések szeptember 21-i bevezetése óta országosan 2363 rendőri intézkedésre volt szükség a szabályok be nem tartása miatt - tette hozzá.

A Magyarország területén átutazókat is ellenőrizték a rendőrök a hétvégén, az átutazási szabályokat megsértők közül két embert figyelmeztetésben részesítettek, 115 helyszíni bírságot szabtak ki és egy átutazót feljelentettek.

Az elmúlt három napon 11 508 hatósági házi karantént rendeltek el, ebből 3068-at határátkelőknél. Jelenleg 29 750 emberrel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 1830-an vállalták, hogy a hatóságok elektronikusan, mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizzék azt, hogy betartják-e a karanténszabályokat.

A rendőrség emellett 38 520 helyszíni ellenőrzést tartott a hétvégén a hatósági házi karanténban levőknél, két embert figyelmeztetésben részesítettek, négy embert helyszíni bírsággal sújtottak, 115 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek - mondta Gál Kristóf.


A katonák elvégezték az előre kijelölt köznevelési intézmények fertőtlenítését

A katonák elvégezték az előre kijelölt 59 köznevelési intézmény fertőtlenítését az őszi szünetben - mondta a honvédelmi miniszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az előre kijelölt 59 intézményben 360 ezer négyzetméter fertőtlenítését végezték el a katonák, és ezzel megteremtették a feltételeit annak, hogy a gyerekek fertőtlenített iskolákban, biztonságos körülmények között folytathassák tanulmányaikat az őszi szünet befejeztével - mondta Benkő Tibor.

A katonák azokban a köznevelési intézményekben végeztek fertőtlenítést október 22. és november 1. között, ahol a fertőzés a rendkívüli szünet és a tantermen kívüli, digitális munkarend ellenére sem tűnt el.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a Honvédelmi Minisztériumban 2020. november 2-án
Benkő Tibor honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a Honvédelmi Minisztériumban 2020. november 2-án
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Benkő Tibor hangsúlyozta, Magyarország mindent megtesz a magyar emberek biztonsága érdekében. A koronavírus-járvány első hullámában 105 létfontosságú magyar vállalat, üzem működését segítették, 51 kórházban katonák látták el a kórházparancsnoki feladatokat, folytatták a déli határ biztosítási munkáit. Részt vettek továbbá a nyugati, északi és északkeleti határok lezárásában, a humanitárius korridorok ellenőrzésében, 17 nagyvárosban járőröztek a katonák és 1043 intézményt fertőtlenítettek.  

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka arról beszélt, a honvédség a koronavírus-járvány második hullámában is hasonló feladatokat lát el, mint az elsőben: az autópályákon, pihenőhelyeken ellenőrzik a tranzitforgalmat, a szlovák, az osztrák és a szlovén határszakaszon 650 kilométer hosszan, 207 emberrel és 39 gépjárművel támogatják a határrendészeti feladatokat. A déli határ védelméről naponta átlagosan 1050 katona és 180 technikai eszköz gondoskodik.

Hozzátette: október végén a köznevelési intézmények fertőtlenítési feladatiban is részt vettek, 27 településen végezték el a köznevelési intézmények fertőtlenítését, az óvodák, általános- és középiskolák, felsőoktatási intézmények fertőtlenítéséhez 10 382 liter fertőtlenítőszert használtak fel. A munkában hét katonai szervezet 109 katonája és 30 gépjárműve vett részt.

Mint mondta, a Magyar Honvédséghez az előre kijelölt 59 köznevelési intézményen túl további 34 intézmény - iskola, szociális intézmény, kórház - fertőtlenítésére érkezett igény, ezekből 15-öt elvégeztek november 1-jéig; 2471 liter fertőtlenítő folyadékkal 30 532 négyzetmétert fertőtlenítettek.

A Magyar Honvédség kijelölt állománya így november 1-jéig 74 intézményben 12 853 liter fertőtlenítő folyadékkal, 383 332 négyzetméter fertőtlenített - mondta.

Kérdésre válaszolva Korom Ferenc elmondta, ugyanazt a háromféle fertőtlenítőt használták, mint az első hullámban, egy klóralapú, kettő pedig alkoholalapú. Ezek egyszeri fertőtlenítést tesznek lehetővé, nem képeznek védőréteget a felületen.

A vezérezredes hangsúlyozta: ahogy eddig, úgy ezután is azon lesznek, hogy minden segítséget megadjanak a magyar embereknek.

Benkő Tibor miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hétfői jelentés szerint 455 katona, honvédségi alkalmazott, munkavállaló koronavírus-fertőzött, de senki nincs lélegeztetőgépen. Mint mondta, korábban is voltak már fertőzöttek, ők meggyógyultak. Hozzátette: külföldi szolgálatban lévők is megfertőződtek már a vírussal, 12 katonát hoztak már haza emiatt. Elmondta azt is, hogy a fertőtlenítésben, betegellátásban résztvevők között is fordultak elő fertőzöttek.

A miniszter megköszönte mindenkinek a munkát, aki részt vesz a járvány elleni védekezésben, részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak. A miniszter felhívta az emberek figyelmét, tartsák be a járványügyi előírásokat, a rendszeres kézmosást, a folyamatos fertőtlenítést, a távolságtartást. Rendkívül fontos az állampolgári hozzáállás és fegyelem - szögezte le Benkő Tibor.

Kapcsolódó írásaink