Krónika

Újból megrázta Európát a koronavírus

A második hullám felfelé szálló ága sújtja Európát, emiatt az elmúlt napokban a legtöbb ország a tavaszihoz hasonló szigorító intézkedéseket hozott.

Újból megrázta Európát a koronavírus
Pozsonyi mintavétel. Szombaton több mint 2,5 millió embert teszteltek Szlovákiában
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

Kijárási korlátozás, éjszakai kijárási tilalom, a nem létfontosságú boltok, szolgáltatások bezárása – egyre több ország újabb és újabb szigorításokat jelent be a járvány megfékezése érdekében, miközben az egészségügyi rendszereket próbára teszi a világjárvány. Ausztria már keddtől szigorít, Nagy-Britanniában pedig csütörtöktől majdnem teljes zárlat lesz négy hétig.

Tesztelt az ország

Szlovákiában – ahol eddig csaknem 60 ezer fertőzöttet regisztráltak, a halálesetek száma viszont összesen csak 219 – a hétvégén országos tesztelést tartottak. Több mint 5300 tesztelőhelyet alakítottak ki, amelyek reggel héttől este tízig álltak rendelkezésre. Nem PCR-, hanem antigén gyorstesztet végeztek, ami körülbelül fél óra alatt ad eredményt. A részvétel önkéntes volt. Csak szombaton az 5,4 milliós lakosságnak több mint a felét tesztelték, és 21 850 pozitív eset lett, ami kevesebb, mint egy százalék. Igor Matovic miniszterelnök sikerként értékelte az eredményt, s kérte, hogy akiknek pozitív lett a tesztjük szigorúan tartsák be a karantént. Október 24-e óta kijárási tilalom van érvényben, ez november 8-ig tart, akiknek negatív lett a tesztje azokra már nem vonatkozik. A tesztelésnek második fordulója is lesz. A mintavételben magyar egészségügyi dolgozók is segédkeztek.

Ausztriában kemény szigorítások lépnek életbe. A profi sportok kivételével betiltanak minden rendezvényt, bezárnak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak, a hotelek sem fogadhatnak vendégeket. Sebastian Kurz kancellár közölte, az intézkedéseket decemberben enyhíthetik. Éjszakai kijárási tilalom is lesz, este 8 és reggel 6 óra között csak bizonyos esetekben – például munkába járás, sportolás – miatt hagyhatják el az emberek otthonaikat. Az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak, de a felső tagozatosok és a felsőfokú oktatási intézmények áttérnek a digitális oktatásra. A karantén ideje alatt mindössze két háztartás tagjai gyűlhetnek össze. Az üzletek korlátozások nélkül nyitva tarthatnak, és a személyes szolgáltatást nyújtók – fodrászok, kozmetikusok – is folytathatják munkájukat, de tíz négyzetméterre csak egy vendég juthat. „Ha nem cselekszünk most, túl fog terhelődni az egészségügyi rendszer” – mondta az osztrák kancellár. Ausztriában csaknem 110 ezer fertőzöttje és 1130 halálos áldozata van a járványnak. Több tartományának kórháza is kapacitásproblémákkal küzd, két hét alatt ugyanis megduplázódott a kórházban kezelt betegek száma.

Dőlnek a rekordok

Európában lakosságarányosan Belgiumban az egyik legrosszabb a helyzet a betegszámot nézve, egymillió lakosra csaknem 37 ezer fertőzött jut. Múlt héten volt olyan nap, amikor több mint 21 ezer új esetet regisztráltak. Hétfőtől az összes nem létfontosságú üzlet legalább egy hónapra bezár. Emellett a belga kormány háztartásonként egy látogatást engedélyez hetente, az iskolákban az őszi szünetet pedig november 15-ig hosszabbították meg. Az országban összeomlóban az egészségügy. „Abszolút kritikus a helyzet” – fogalmazott a CNN-nek egy helyi kórházszövetség vezetője. Hozzátette, egy héten belül elfogyhatnak az intenzív ágyak. Belgium egyik vezető virológusa, M. Van Laethem figyelmeztetett: november 6-ra az egészségügyi ellátórendszer eléri teljesítőképessége határát.

Belgium összeomlik az egészségügy
Belgium összeomlik az egészségügy
Fotó: AFP/DIRK WAEM

A cseheknél már túllépte a háromezret a halálos áldozatok száma, október eleje óta november 20-ig szükségállapot van érvényben. Bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. Éjszakai kijárási tilalom van. Az egészségügyi miniszter október közepén jelentett be: amennyiben nem sikerül a vírus második hullámát két héten belül megállítani, akkor a kórházak könnyen elérhetik a terhelhetőségi határaik végét.

Lengyelországban szombaton csaknem 22 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma. Mindenszentekkor zárva tartottak a temetők. Az egyik varsói járványkórház vezetője azt mondta, a kórházba kerülő pácienseket csak ideiglenesen tudják elhelyezni, ha pedig valakit sikerül jobb állapotba hozniuk, akkor azt azonnal hazaküldik. A lélegeztetőgépek hiánya miatt pedig 20 éve nem használt oxigénpalackokat kénytelenek bevetni. Michał Dworczyk kabinetfőnök szerint az egészségügyi rendszer lassan eléri saját határait.

Kemény korlátozások

Angliában csütörtöktől négy hétre újból csaknem teljes zárlat lép életbe. A Nagy-Britanniában élők csak orvosi ellátás, bevásárlás, munkavégzés, testedzés céljából hagyhatják el otthonaikat. A nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek négy hétre bezárnak, bár elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni. Az iskolák, egyetemek nyitva maradnak. Vasárnapra  több mint 23 ezer új esetet azonosítottak, az összes esetszám meghaladja az egymilliót.

A franciáknál általános karantén van péntektől, de az iskolák nem zárnak be, a cél, hogy a gazdaság működjön. Senki nem hagyhatja el a régiót, ahol él, és csak az egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt, minden egyéb magánrendezvény tilos. Bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek (éttermek, mozik).  A korlátozások legalább december 1-ig maradnak érvényben, Emmanuel Macron úgy fogalmazott, reméli, a karácsonyt és a szilvesztert már mindenki családi körben ünnepelheti. Franciaországban október 14-én vezették be az egészségügyi vészhelyzetet, ami biztosítja a kormány számára, hogy olyan korlátozó intézkedéseket hozzon, mint amilyen a kijárási tilalom is.

Németországban is szinte teljesen leáll az élet. A közoktatás és a napközbeni gyermekellátás rendszerét kivéve a társadalom és a gazdaság csaknem valamennyi területén szűkítették az emberek mozgásterét és lehetőségeit. Hétfőtől november 30-ig érvényesek az új szabályok. Legfeljebb két háztartás tagjai, és maximum tíz ember tartózkodhat együtt magán-, vagy közterületen. Bezárnak a színházak és a mozik, az uszodák és a fitnesztermek. Az amatőr sportnak is befellegzett egy időre, ezen kívül november végéig minden profi sportesemény zárt kapus lesz. A szolgáltató-szektorban például a fodrászokon és a gyógytornászokon kívül valamennyi szolgáltató kényszerszünetet tart, akinek munkájához közvetlen testi kapcsolat szükséges a vendéggel. Németországban 2020. március 25-e, tehát a koronavírus első hulláma óta széleskörű rendeletalkotási hatáskört biztosítanak a szövetségi kormányzatnak.

Németországban is szinte teljesen leállt az élet
Németországban is szinte teljesen leállt az élet
Fotó: AFP/KAY NIETFELD

Kivételes jogrendek

Olaszországban október 7-én Giuseppe Conte miniszterelnök javaslatára a kormány 2021. január 31-ig hosszabbította meg a rendkívüli állapot hatályát. 

Spanyolországban a kormány október 25-én alkotott újból egészségügyi vészhelyzeti rendeletet. A kivételes jogrend arra jogosítja fel a kormányt, hogy különböző vészhelyzeti szinteket és ehhez tartozó lépéseket vezessen be.

Szlovéniában október 19-én 30 napig tartó járványügyi vészhelyzetet hirdetettek. Mindez biztosítja a kormány számára, hogy különböző helyi korlátozásokat vezessenek be.

A bolgár kormány szeptember 23-án döntött arról, hogy meghosszabbítja a Covid-19 miatt bevezetett egészségügyi vészhelyzetet, melyet még idén májusban léptettek hatályba. A kivételes állapot előreláthatólag november végéig fog tartani.

Röviden
 

HORVÁTORSZÁG: A zágrábi Arena után az eszéki sportcsarnokban is ideiglenes kórházat állítanak fel. Az egészségügy túlterhelt, a kórházak gyógyszer-, felszerelés- és munkaerőhiánnyal küzdenek. A háziorvosok arra panaszkodnak, hogy összeomolhat a háziorvosi ellátás, ugyanis nekik kell felkutatniuk és követniük a fertőzöttek kontaktjait, és azt digitálisan feljegyezni. Egy nap alatt több mint 2100 fertőzöttet azonosítottak, és tizenhatan elhunytak.
 

UKRAJNA: vasárnapra csaknem nyolcezer új fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma meghaladta a százat. Ungváron telítődtek a kórházak. A kórházi kezelésre szoruló koronavírusos, illetve fertőzésgyanús betegek száma egy hét alatt csaknem 3,5 ezerrel nőtt.

Kapcsolódó írásaink