Krónika

A kettes erősségű hurrikánnak három halálos áldozata van, és New Orleans lakónegyedei is víz alá kerültek

Pusztított a Zeta az amerikai déli államokban

Halálos áldozatokat szedett és tetemes anyagi kárral járt a Zeta hurrikán az amerikai délen – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján John Bel Edwards louisianai kormányzó – adta hírül az MTI.

A kettes erősségű hurrikánnak három halálos  áldozata van, és New Orleans lakónegyedei is víz alá kerültek
Szinte teljesen elpusztította a hurrikán ennek az asszonynak a házát a Louisiana állambeli Chalmette településen
Fotó: AFP/Sandy Huffaker

A kormányzó „katasztrofális károkról” beszélt, és közölte, hogy megkezdődött a part menti vidékeket és a városok alacsonyan fekvő területeit elárasztó áradat kiszivattyúzása. Több településen vízben állnak az épületek, és bármikor összeomolhatnak – közölte a kormányzó. Az áradat elérte New Orleans alacsonyabban fekvő negyedeit is. John Bel Edwards egyúttal bejelentette, hogy a mentési és keresési munkálatokhoz a Nemzeti Gárdát is kirendelték.

A 2-es erősségű hurrikánnak csütörtökön három halálos áldozata volt: Louisianában a vízben álló villanyvezeték mért halálos áramütést egy férfira, Mississippiben egy férfi a hat-nyolc méteres hullámokba fulladt a tengerparton, Georgiában pedig egy lakókocsira zuhanó fa okozott halálos balesetet. Az NBC televízió csütörtök esti híradójának tudósítása szerint Louisianában, Mississippiben, Alabamában, Georgiában, Floridában és Észak-Karolinában több mint kétmilliónyian maradtak áram nélkül. Georgia északi részén több helyen – az áramszolgáltatás megszűnte miatt – be kellett zárni a szavazóhelyiségeket is. A hurrikán péntekre virradóra már Virginiában tombolt, és közelített a szövetségi főváros, Washington felé, ahol az esti órákban az özönvízszerűen zuhogó eső jelezte a vihar érkeztét.

Kapcsolódó írásaink