Krónika

Franciaországban általános karantén lép érvénybe – Németországban is szűkítik az emberek mozgásterét

Az első hullám óta nem látott szigorításokat vezet be Franciaország és Németország. A franciáknál általános karantén lesz mától, de az iskolák nem zárnak be, a cél, hogy a gazdaság működjön. Németországban jövő hétfőtől bezárnak a kulturális intézmények, a vendéglők csak elvitelre főzhetnek.

Franciaországban általános karantén lép érvénybe – Németországban is szűkítik az emberek mozgásterét
Németországban is szűkítik az emberek mozgásterét
Fotó: AFP/Ying Tang/NurPhoto

Élő televíziós beszédben jelentette be szerda este Emmanuel Macron francia államfő, hogy péntektől újra általános karantén lép életbe az egész országban. „El lehet menni dolgozni, orvoshoz, rászoruló hozzátartozót ellátni, vásárolni vagy levegőzni a lakhely közelében” – hangsúlyozta az MTI tudósítása szerint államfő.

Senki nem hagyhatja el viszont a régiót, ahol él, és csak az egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt, minden egyéb magánrendezvény tilos. Ugyanakkor hozzátette, a karantén három legfőbb pontja: az iskolák nyitva maradnak, a munka folytatódik, az idősotthonok látogathatók. Macron szerint általánossá kell tenni az otthoni munkavégzést.

Bezárnak viszont a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek  (éttermek, mozik), de a tavaszi első hullámhoz hasonlóan az állami hivatalok, a posta, az építkezések, a mezőgazdaság és a gyárak most nem állnak le. A korlátozások legalább december 1-ig maradnak érvényben, az államfő úgy fogalmazott, reméli, a karácsonyt és a szilvesztert már mindenki családi körben ünnepelheti. Franciaországban szerdán egy nap alatt több mint 36 400 új esetet és 244 elhunytat regisztráltak.

Németországban is szinte teljesen leáll az élet. A közoktatás és a napközbeni gyermekellátás rendszerét kivéve a társadalom és a gazdaság csaknem valamennyi területén szűkítik az emberek mozgásterét és lehetőségeit. Jövő hétfőtől november 30-ig érvényesek az új szabályok. Legfeljebb két háztartás tagjai, és maximum tíz ember tartózkodhat együtt magán-, vagy közterületen.

A vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Bezárnak  a színházak és a mozik, az uszodák és a fitnesztermek. Az amatőr sportnak is befellegzett egy időre, ezen kívül november végéig minden profi sportesemény zárt kapus lesz. A szolgáltató-szektorban például a fodrászokon és a gyógytornászokon kívül valamennyi szolgáltató kényszerszünetet tart, akinek munkájához közvetlen testi kapcsolat szükséges a vendéggel.

A fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok csökkentését szolgáló szabályok ugyan nagyban korlátozzák az egyéni szabadságjogokat, de a célnak „megfelelőek, elengedhetetlenek és arányosak” – mondta Angela Merkel a szövetségi parlamentben. Hangsúlyozta, nem lehet tovább várni az újabb járványlassító intézkedésekkel, mert rövid időn belül túlterhelődhet az egészségügyi ellátórendszer. Csütörtöki adatok szerint egy nap alatt 16 774 fertőződést regisztráltak Németországban. Ez minden korábbinál magasabb szám.

EU-s összevetésben is kedvezőek a hazai adatok

A szerdai nap alapján Magyarországon továbbra is kedvezőbbek a járványügyi mutatók, mint sok más európai uniós tagállamban. A legtöbb fertőzöttet (36 437 fő) és elhunytat (244 fő) október 28-án Franciaországban találták. Egymillió emberre vetítve a legtöbb napi pozitív esetet Csehországban jegyezték, 1415 főt, hazánkban ez a szám 234. A járvány eleje óta lakosságarányosan a legtöbben Belgiumban hunytak el: egymillió főre vetítve 962-en, míg itthon 161-en. A fertőződések tekintetében szintén Belgium áll a legrosszabbul. Október 20-hoz viszonyítva itthon 0,32 százalékkal hunytak el többen szerdán, míg a szomszédos Szlovéniában és Horvátországban ez a szám 4,32 és 3,04. (VB)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom