Krónika

Magyarország jobban védekezik, mint az uniós átlag

Mind a koronavírusos esetszámot, mind az egymillió főre vetített halálozást tekintve Magyarország sokkal jobban áll, mint az uniós átlag a járvány eddigi időtartamát figyelembe véve.

Magyarország jobban védekezik, mint az uniós átlag
A MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár egyik katonája fertőtleníti a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik tantermét 2020. október 26-án
Fotó: MTI/Mészáros János

Az Európai Unió hivatalos statisztikája szerint Magyarország kiemelkedően jól teljesít a koronavírus elleni védekezésben. Az esetszám fele, a halálozás a harmada az uniós átlagnak.  

Míg Magyarországon egymillió lakosra vetítve 6512 pozitív eset volt, addig az európai unió átlaga 11 868 volt. A legrosszabbul Belgium teljesít, ahol egymillió lakosra több mint 27 ezer fertőzött jut. 

Egymillió főre jutó fertőzöttek száma az EU-ban, 2020-ban
Egymillió főre jutó fertőzöttek száma az EU-ban, 2020-ban
Fotó: MH

Ha a halálozási számokat nézzük, akkor Magyarországon egymillió főre vetítve 159-en haltak meg a koronavírus-járványban. Belgiumban 939-en, Spanyolországban 749-en, Nagy-Britanniában 662-en, Olaszországban 620-an, míg Svédországban 585-en haltak meg egymillió főre vetítve.

A járvány teljes időtartama alatt 76 év az átlagéletkor a halálos áldozatok tekintetében. 

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2020 első kilenc hónapjában 3,3 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a tavalyi azonos időszakban. 

Az európai országok halálozási adatait összegző EuroMomo (Eurpean Mortalitiy Monitoring Project) sem regisztrált többlet halálozást Magyarországon.

Kapcsolódó írásaink