Krónika

„Milánóban máshogy éljük meg a második hullámot”

Péntek este lépett életbe éjszakai kijárási tila­lom az olaszországi Campania és Lazio megyékben. Előbbi régióban 23 órától 5 óráig tart a korlátozás, míg a főváros, Róma körüli Lazio tartományban éjféltől öt óráig tart. Nem kizárt, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök hétfőig újabb intézkedéseket jelent be.

„Milánóban máshogy éljük meg a második hullámot”
Csendes város. Csütörtök este teljesen kiürült a milánói Székesegyház tér
Fotó: AFP/Pier Marco Tacca

Lombardiában már csütörtökön érvénybe lépett a kijárási tilalom. „A második hullámot mi itt, Milánóban másképp éljük meg. Az első hullám nagyon súlyosan érintette Lombardiát, de ide nem tört be igazán, az érintettek többsége a régió más részein élt, most viszont már napi több mint ezer fertőzött van a városban” – mondta el a Magyar Hírlapnak Pécsvári Tünde. A Milánóban élő magyar nő hozzátette, tavasszal az emberek rögtön bezárkóztak, az éttermek, üzletek és az utcák kiürültek, most viszont ez nem történt meg. Mint mondta, a többség ennek ellenére nagyon figyelmes és betart minden szabályt.

Lombardiában 23 órától 5 óráig tart a kijárási tilalom, ez alól olyan nyomós okokkal lehet mentesülni, mint a munkavégzés, egészségügyi panasz vagy az állandó lakhely elérése. Ezeket mindenki saját maga igazolhatja, ehhez egy internetről letölthető nyomtatványt kell kitölteni és átadni a hatóságoknak. Az utolsó tartózkodási helyet 22:59-ig lehet elhagyni és onnan az állandó lakhely felé a lehető legrövidebb utat megtenni.

Tünde, aki vendéglátóegységeket üzemeltet Olaszország-szerte, elmondta, csütörtök este utolsó vendégeik – akik a járványhelyzet ellenére is kellemes estét tudtak eltölteni az étteremben – 23 óra előtt pár perccel távoztak. A rendőrség már 22:30-tól igazoltatott az utcán. „Amíg hazatartottam tizenegy óra után, pár tucat emberrel találkoztam. Majdnem mindenki egyedül volt. Az volt a benyomásom, hogy főként vendéglátóipari dolgozók tartottak hazafelé” – mondta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom