Krónika

Meghalt egy brazil orvos, aki részt vett az oxfordi vakcina tesztelésében

Lehet, hogy csak placebót kapott

Elhunyt egy huszonnyolc éves Rio de Janeiró-i orvos, aki önkéntesen részt vett az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég koronavírus vakcinájának klinikai tesztelésében.

Ő a koronavírus első olyan áldozata, aki részt vett valamelyik fejlesztés alatt álló koronavírus-oltóanyag tesztprogramjában. A CNN brazil tévé szerint az orvos a vírus elleni küzdelem frontvonalában dolgozott, megfertőződött, és komplikációk léptek fel nála mielőtt elhunyt. Az O Globo brazil lap és a Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a férfi egy olyan tesztalany volt, aki placebót kapott mint a kontrollcsoport tagja, nem pedig az oltóanyagot. Ezt azonban más hírforrás egyelőre nem erősítette meg. A brazíliai esetet kivizsgálják, de az oltóanyagot kifejlesztő Oxfordi Egyetem közölte, hogy a tesztprogram folytatódik, mert „egy független bizottság következtetése és a brazil egészségügyi hatóságok ajánlása alapján” az nem veszélyes a benne résztvevőkre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom