Krónika

Kiterjesztették a kijárási tilalmat Franciaországban

Koronavírus. A lakosság kétharmada, negyvenhatmillió ember csak kivételes esetekben léphet az utcára éjjel, miután a járvány szélsőségesen magas szintet ért el

Franciaország száz megyéjéből ötvennégyben lép érvénybe kijárási tilalom szombattól. Csütörtökön megdőlt a napi fertőzések száma.

Kiterjesztették a kijárási tilalmat Franciaországban
Párizsban az intenzív ágyak csaknem kétharmadában Covid–19-betegek fekszenek
Fotó: AFP/Christophe Archambault

Az ország száz megyéjéből ötvennégyre kiterjesztette a francia kormány az éjszakai kijárási tilalmat legalább hat hétre – ezt Jean Castex miniszterelnök jelentette be csütörtök este tartott sajtótájékoztatóján. A korlátozás – amely szombattól lép érvénybe – összesen negyvenhatmillió embert érint, vagyis a lakosság mintegy kétharmadát. Castex a döntést azzal indokolta, a járvány szélsőségesen magas szintet ért el.

Ismert, múlt szombat óta tizenhat megye kilenc nagyvárosában van érvényben kijárási tilalom, ez eddig húszmillió embert érintett. A szabályok értelmében – akárcsak tavasszal – aki 21 óra után akar az utcára lépni, egy formanyomtatványt kell kitöltenie, amelyen megjelöli a lakhelyelhagyás okát és idejét. Ennek hiányában 135 euróra (mintegy ötvenezer forintra) is megbüntethetik, de a visszaesőkre súlyosabb bírság, sőt akár szabadságvesztés is kiszabható.

A megjelölt idősávban minden üzletnek és nyilvános helynek be kell zárnia, ez alól csak az egészségügyi intézmények mentesülnek, valamint az olyan éttermek, amelyek vállalnak házhozszállítást. A munkából hazatérők vagy oda indulók is az utcán tartózkodhatnak, valamint kivételt jelent a rászoruló ember ellátása, illetve a kutyasétáltatás is. Azokat sem büntetik meg, akiknek olyan vonatra vagy repülőre van jegyük, amely 21 óra után érkezik vagy indul, ezt a járatra szóló jegy felmutatásával lehet igazolni.

Nem sokkal Castex bejelentést követően derült ki, hogy Franciaországban ismét megdőlt a napi fertőzések rekordja. A hatóságok több mint negyvenegyezer-hatszáz újabb pozitív esetet tártak fel egy nap alatt. Az intenzív osztályokon ápoltak száma május óta először emelkedett kétezer fölé, és napról napra egyre többen kerülnek kórházba. Lyonban és Párizsban az intenzív ágyak több mint hatvan százalékán koronavírusos betegek fekszenek.

Röviden

AUSZTRIA: Sebastian Kurz kancellár felszólította az osztrákokat, hogy a jövő héten kerüljék a mindenszenteki temetőlátogatásokat. A hónap elején feljegyzettekhez képest csütörtökre megduplázódott az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, több mint kétezer-négyszáz pozitív esetet találtak.
 

CSEHORSZÁG: Egy nap alatt csaknem tizenötezer embernél mutatták ki a vírus jelenlétét, ami új rekord. Csütörtökön életbe léptek az újabb, rendkívül szigorú intézkedések. A hatóságok nemrég segítséget kértek az EU és a NATO tagállamaitól, mások mellett Magyarország százötven lélegeztetőgépet küld segítségül az országnak. Közben lemondott Roman Prymula egészségügyi miniszter, miután a sajtó rajtakapta, hogy szerda éjjel, amikor a vendéglátóhelyeknek zárva kell lenniük, egy vendéglőben találkozott egy frakcióvezetővel, maszk nélkül.


ROMÁNIA: Ezentúl nem kell kórházi vizsgálatra jelentkezniük a tünetmentes fertőzötteknek – erről döntött a kormány, hogy csökkentsék az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomást. Péntekre ötezerrel nőtt a fertőzöttek száma. Kolozs megye két magyar települését, Széket és Tordaszentlászlót két hétre vesztegzár alá helyezték a járvány gyors terjedése miatt.


LENGYELORSZÁG: Az egész országot piros besorolásúvá nyilvánítják, így bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, és betiltják az ötfősnél nagyobb gyülekezéseket. Péntekre 13 632 fő tesztje lett pozitív. 


SZLOVÁKIA: Szombattól kijárási tilalom lép életbe négy északi járásban, november 2-től pedig két hétig az egész országban. Hétfőtől bezárnak az iskolák is. Marek Krajcí egészségügyi miniszter szerint a helyzet rosszabb, mint Csehországban. Péntekre több mint kétezer-ötszázzal nőtt a fertőzöttek száma.


SZLOVÉNIA: Péntekre 1656-tal nőtt az igazolt esetek száma. Szombattól az országban részlegesen leállítják a gazdaságot: bezárják a nem alapvető fontosságú boltokat, a vendéglátóhelyeket és szállodákat, néhány kivétellel pedig az óvodákat és diákotthonokat is. Kedd óta éjszakai kijárási tilalom van érvényben.


SPANYOLORSZÁG: Átlépte az egymilliót a fertőzöttek száma. Az országban százezer emberből átlagosan 332 fertőzött. A legutóbbi adatok alapján egy nap alatt csaknem huszonegyezer fő tesztje lett pozitív. Jelenleg mintegy tizennégyezren vannak kórházban a Covid–19 miatt, intenzív osztályon 1930 pácienst kezelnek. A helyzet Navarrában a legsúlyosabb.

BELGIUM: Több mint tizenhatezer-hétszázzal emelkedett az azonosított fertőzések száma pénteken. Belgium az egyik legsúlyosabban érintett európai ország, az egy főre jutó fertőzések száma csak Csehországban magasabb.

A Worldometers.info szerint világszerte már 42,2 millióan fertőződtek meg. Több mint 1,1 millióan elhunytak, 31,2 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom