Krónika

Drámai szigorítások Európa-szerte a járvány miatt

Minden nap több mint 200 ezer új megbetegedést regisztrálnak Európában. Minden ötödik új európai beteg francia, de lakosságarányosan Belgiumban a legrosszabb a helyzet, és nagy baj van Spanyolországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Csehországban is.  

Drámai szigorítások Európa-szerte a járvány miatt
Tovább emelkedik az igazolt fertőzések száma Spanyolországban
Fotó: AFP/Yuri Cortez

Olaszország 19 143 új koronavírusos megbetegedést jelentett az elmúlt 24 órában, ami új rekordnak számít. Eddig a csütörtöki 16 079 tartotta a rekordot. Az új betegek száma hetente megduplázódik. 100 tudós írt nyílt levelet az olasz miniszterelnöknek, amiben arra kérik, hogy hozzon drasztikus intézkedéseket a következő 2-3 napban.

Campania tartományt vezetője 30-40 napra le is zárja, hogy sikerüljön valahogy megfékezni a vírus terjedését.

A belga helyzet 

A járvány gyors terjedése miatt további szigorításokat rendelt el a belga kormány. "A járványügyi helyzet annyira aggasztó, hogy újabb korlátozásokra van szükség. Ezek jelentősen kihatnak a polgárok szabadságára. A vírust azonban nem állítja meg se törvény, se rendelkezés. Nekünk magunknak kell összefognunk, hogy legyőzzük" - mondta a kormányfő a lakosokhoz intézett beszédében.

Az új szabályok értelmében minden sporteseménynek a nyilvánosság kizárásával kell zajlania, az amatőr bajnokságokat felfüggesztik. A kormány azt az engedményt tette, hogy a 18 év alattiak szervezhetnek sportrendezvényeket, de azokat csak egyik szülő látogathatja. A beltéri kulturális rendezvényeken legfeljebb negyven ember vehet részt.

Ha viszont a szervezők olyan helyszínt biztosítanak, ahol a fizikai távolságtartásra vonatkozó másfél méter betartása lehetséges, az eseményeken akár kétszázan is részt vehetnek. A kormány döntése értelmében az ország élményparkjait be kell zárni, az állatkertek azonban nyitva maradhatnak. A rendelkezések hétfőtől lépnek életbe, és november 19-éig maradnak érvényben.

A belga kormányt az utóbbi hetekben több járványügyi szakértő a tavaszihoz hasonló teljes lezárásokra szólította fel, mivel nemzetközi kimutatások szerint Belgiumban az egyik legmagasabb a fertőzések aránya Európában.

Ezen a héten napi átlagban 350 ember halt bele a Covid-19-betegségbe.

Újabb egészségügyi miniszter bukott meg Csehországban

 Távozik tisztségéből Roman Prymula, a cseh egészségügyi miniszter, miután a sajtó rajtakapta, hogy szerda éjjel egy vendéglőben találkozott Jaroslav Faltynekkel, a kormányzó ANO mozgalom képviselőházi frakciójának vezetőjével.

Az érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló kormányrendelet szerint a vendéglőknek zárva kell tartaniuk.

Egy hónapon belül ő a második cseh egészségügyi miniszter, aki belebukik a járvány kezelésébe,elődje, Adam Vojtech szeptember 21-én mondott le.

Már korábban bezárták az iskolákat, most pedig az élelmiszerboltok és a patikák kivételével bezárják az üzleteket, és kijárási korlátozásokat is életbe léptettek: kizárólag munkába, bevásárolni, orvoshoz és családlátogatás céljából mehetnek ki az utcára a csehek.

A spanyol vezetés hibája

Spanyolország az Európai Unió legfertőzöttebb országa lett több mint egymillió regisztrált beteggel és majdnem 35 ezer halottal (valószínűleg Franciaország egy héten belül megelőzi őket, de Franciaországban másfélszer annyian élnek).

A spanyol vezetésnek bőven lett volna ideje felkészülni a koronavírus-járvány robbanására, ugyanis január végén már találtak fertőzöttet.

Olaszországban pedig már korlátozásokat vezettek be az északi területeken, amikor a Sánchez-kormány még engedélyezte a beutazást focimeccsekre, de ugyanígy több tízezres, helyenként százezres feminista tömegrendezvényeket is jóváhagytak március 8-án.

Kapcsolódó írásaink