Krónika

Visszaállítjuk a mutatókat

Október 25-én, vasárnap hajnalban 3-ról 2-re kell visszaállítani az órákat, azaz egy órával tovább alhatunk, ezzel kezdetét veszi a téli időszámítás.

Visszaállítjuk a mutatókat
Vasárnap kezdetét veszi a téli időszámítás, a járvány az óraátállítás eltörlését is elodázhatja
Fotó: MH

Az Európai Parlament (EP) már tavaly megszavazta az évenkénti kétszeri óraátállítás eltörlését. Ezt megelőzte egy online konzultáció, amit az Európai Bizottság indított: 4,6 millió ember fejezte ki a véleményét, és több mint nyolcvan százalék az óraátállítás eltörlése mellett foglalt állást, a többség a nyári időszámítást választaná.

A tagállamoknak eredetileg idén tavaszig kellett volna eldönteniük, hogy a téli vagy nyári időszámítást választják, akik a nyári mellett döntenek 2021 márciusában, akik pedig a télit, 2021. októberében állítanák át utoljára a mutatókat. Az Európai Unió azonban most sokkal inkább a járvány okozta egészségügyi és gazdasági következményekkel van elfoglalva, illetve az EP-nek még az EU Tanácsával is meg kell állapodnia.

Az még nem dőlt el, Magyarország melyik időszámítást választja. Ha marad a 2021-es céldátum, és az „örök nyár” mellett döntünk, akkor most vasárnapon kívül már csak egyszer fogjuk állítani a mutatókat. Ha a téli mellett döntünk, akkor még kétszer.

A Magyar Alvás Szövetség közleményben figyelmeztetett, hogy miközben a kérdés halasztódik az unió tagállamaiban, a világjárvány jelentős mértékben megváltoztatta az emberek napi életmódját, és a negatív hatások nem kímélték az alvási szokásokat sem: kevesebbet és egyre nyugtalanabbul alszunk.

Az alváskutatási tapasztalatok, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra figyelmeztet bennünket, hogy az eredeti időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legészszerűbb élettani, egészségügyi szempontból: évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg – tették hozzá.

Ezzel szemben viszont nyári időszámítás melletti érv, hogy hosszabbak a nappalok s a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és az este tíz óra közötti periódus – megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, így kevesebb mesterséges fényt szükséges használni. Úgy fest tehát, továbbra is várnunk kell, hogy kiderüljön, mi is lesz az óraátállítás sorsa itthon és az EU-ban.

Kapcsolódó írásaink