Krónika

Mától a szabad mozgást is korlátozzák

Csehországban csak dolgozni, bevásárolni vagy orvoshoz lehet menni, boltokat is bezárnak, eközben Szlovákiában nincs egyetértés az országos tesztelés kapcsán

A cseh kormány újabb korlátozásokat jelentett be. A szlovák kormányfő a teljes leállástól sem riadna vissza.

Mától a szabad mozgást is korlátozzák
Intenzív osztály egy prágai kórházban. November eleji tetőzésre készülnek a csehek
Fotó: AFP/Michal Cizek

Újabb óvintézkedésekről döntött a cseh kormány szerda délelőtti rendkívüli ülésén. Andrej Babis kormányfő bejelentette, mától az alapszükségleti termékeket árusító boltokon – például élelmiszerüzletek és gyógyszertárak – kívül bezárják az összes üzletet és szolgál­tatást, valamint korlátozzák a szabad mozgást is. Ez utóbbi alól a munkahelyre való eljutás, a szükséges bevásárlás és az egészségügyi központok felkeresése jelent kivételt. A szabályok november elejéig maradnak érvényben.

Babis – aki a lakosságtól és a vállalkozóktól elnézést kért a szigorítások miatt – arra hivatkozott, az eddigi intézkedések nem bizonyultak eredményesnek, a járvány változatlanul gyorsan terjed. Csehországban szerdára mintegy tizenkétezer újabb fertőzöttet regisztráltak. Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint a járvány várhatóan november 3. és 11. között tetőzik. A fertőzés terjedési mutatója – amely azt mutatja, egy beteg átlagosan hány további embernek adja át a kórt – 1,37-1,47 között mozog. A szigorításokon akkor enyhítenek, ha a mutató 0,8-re csökken. A tárcavezető arról is beszélt, az egészségügyi rendszer hamarosan eléri a korlátait, ezért Prágában már épül egy tábori kórház.

Szlovákiában a járvány a cseh útra lépett – ezt Igor Matovic szlovák kormányfő jelentette ki a szerdai kormányülés után. A hatóságok szombaton közölték, hogy valamennyi szlovák állampolgárt koronavírustesztnek vetnek alá. A szűrőprogram már a hétvégén elkezdődhet próbateszteléssel. A döntés vegyes fogadtatásra talált, több politikus és járványügyi szakember is tiltakozott, sokuk szerint a tesztelés nem oldja meg a problémákat. Matovic kedd este jelentette be, hogy a tesztelés önkéntes alapon fog működni, azoknak viszont, akik nem vesznek részt rajta, kötelezően tíznapos karanténba kell vonulniuk. A kormányfő tegnap országos lezárást helyezett kilátásba, mondván, amennyiben nem teszteltetik magukat elegen, nem lesz más megoldás. Jaroslav Nad védelmi miniszter szerint nem zárható ki, hogy november 2. után mindenkit letesztelnek, aki átlépi a határt. Szerdára kétezer-kétszázzal emelkedett a fertőzöttek száma Szlovákiában, ez a legmagasabb emelkedés a járvány kezdete óta az országban.

Röviden

LENGYELORSZÁG: Mateusz Morawiecki kormányfő arról beszélt, hogy a kormány a lehetséges legrosszabb forgatókönyvekre készül. Az országban egy nap alatt 10 040 új fertőzöttet mutattak ki, a legtöbbet a járvány kitörése óta. Egy nap alatt 130-an elhunytak. Több mint 9400-an vannak kórházban, 757 beteg van lélegeztetőgépre kapcsolva. A középiskolák és az egyetemek után az általános iskolák felső tagozatai is áttérnek vegyes vagy távoktatásra.
 

ROMÁNIA: Nyílt levélben tiltakozott a krónikus betegek országos szövetsége, amiért a bukaresti kormány a kezelésükre szakosodott legjobban felszerelt Colentina-kórház férőhelyeit is fel akarja szabadítani a koronavírus-fertőzöttek számára. Az ország Covid-kórházaiban az ágyhelyek háromnegyede már betelt. Szerdán több mint 4800 újabb fertőzöttet regisztráltak, ami negatív csúcs az országban.


NAGY-BRITANNIA: Manchesterben és a környező érintett térségekben a legmagasabb szintű készültség lép életbe péntektől. Be kell zárniuk a puboknak, bároknak és más olyan vendéglátóhelyeknek, amelyeknek nem fő profiljuk a helyben készülő ételek felszolgálása. Emellett a nem egy háztartásban élők nem tarthatnak összejöveteleket zárt terekben és egyes kivételektől eltekintve közterületen sem. Szerdán az országban csaknem 27 ezer új fertőzöttet jelentettek.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte már több mint 41 millióan fertőződtek meg, 1,13 millió az elhunytak száma, 30,7 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink