Krónika

Éjszakai kijárási tilalom jön egész Szlovéniában

Szlovéniában a lakhelyelhagyási tilalom mellett már éjszakai kijárási tilalom is lesz. Bukarestben lakáson kívül mindenhol kötelezővé tették a maszkot.

Éjszakai kijárási tilalom jön egész Szlovéniában
Ljubljana nappal. Éjjel kihalt lesz a város. Huszonegy órától hat óráig a lakosoknak otthon kell maradniuk
Fotó: AFP/Ales Beno

Hétfőtől egy hónapig újra járványhelyzetet hirdettek Szlovéniában. Hétfőre 537-tel, 13 678-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a tesztek húsz százaléka lett pozitív. Két beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 193-ra nőtt. Közel háromszáz beteg van kórházban, közülük 55-öt ápolnak intenzív osztályon. Kedd éjféltől az egész országban éjszakai kijárási tilalom lép életbe huszonegy órától hat óráig. Továbbá az egész országra kiterjesztették a lakhelyelhagyási tilalmat: néhány kivétellel senki nem hagyhatja el azt a régiót, amelyben bejelentett vagy ideiglenes lakcíme van, függetlenül attól, hogy erősen vagy kevésbé fertőzött területen lakik-e. A bevásárlóközpontok, valamint a fodrász- és szépségszalonok nyitva maradnak, és a közösségi közlekedést sem állítják le.

A hét elejétől 5. osztálytól fölfelé az általános iskolák és a középiskolák, valamint az egyetemek is digitális oktatásra álltak át. Az erősen fertőzött területeken gyülekezési tilalmat vezettek be, míg a kevésbé fertőzött területeken tízről hat főre csökkentették az összejöveteleken résztvevők maximális számát – írta az MTI.

Újabb korlátozások lépnek életbe péntektől Ausztriában is, ahol egy nap alatt több mint 1100 új esetet azonosítottak, és 11-en hunytak el. Mint Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, zárt térben hat, kültéren pedig legfeljebb tizenkét ember gyűlhet össze. Kivételt képeznek a szervezett rendezvények, amelyek felső létszámkorlátja 1500 fő lesz szabad téren, ezer fő zárt helyen. A privát összejövetelek közül kivételt jelentenek a temetések. Ha nem sikerül a jelenlegi trendet megállítani, félő, hogy decemberre akár hatezer új koronavírusos esetet is találhatnak naponta – mondta Kurz. Az üzletek, az éttermek, a bárok és a színházak nyitva maradhatnak. A kulturális és sportrendezvényeken kötelezővé teszik a szájmaszk viselését. A síszezonra leginkább támaszkodó három tartományban pedig bevezették, hogy a bárok a hagyományos hajnali két óra helyett már huszonkét órakor bezárnak.

Közben Romániában egy nap alatt több mint 2400 új esetet azonosítottak, az elvégzett tesztek harminc százaléka lett pozitív, és 59-en hunytak el. Szigorú korlátozásokról döntöttek Bukarestben. Mától közterületen kötelezővé válik a maszk viselése, elrendelték a mozik, színházak, koncerttermek, játéktermek és vendéglők beltéri részeinek bezárását. Egyelőre két hétre bezárnak az óvodák, iskolák és egyetemek, a tanév pedig online folytatódik. A fővároson kívül az ország számos megyei jogú városában meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két heti fertőzési ráta. Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is bezártak az iskolák, és online folytatódik a tanév.

Röviden


LENGYELORSZÁG: Ideiglenes kórházakat létesítenek, egy héten belül tizenegyezer betegággyal emelnék a férőhelyeket. Egy ilyen szükségkórház még a héten a varsói Nemzeti Stadion konferenciatermeiben elkezdi működését. Az országban jelenleg mintegy 8400-an szorulnak kórházi kezelésre.

BELGIUM: Éjféltől hajnali 5 óráig kijárási tilalom van érvényben az országban. Emellett egy hónapra bezárnak az éttermek, bárok és kávézók. Ugyancsak korlátozzák a nem egy háztartásban élők találkozásait. Az iskolákat nem zárták be, valamint a belföldön való utazást sem korlátozzák.

WALES: Csaknem teljes zárlattal felérő, szigorú korlátozások lépnek életbe az országban. Péntektől két hétig bezárnak a pubok, az éttermek, a turisztikai és szabadidő-létesítmények, a könyvtárak és az üzletek. A lakosságot arra kérik, maradjanak otthon, ha tudnak, dolgozzanak távmunkában.
A zárlat idejére megtiltják a gyülekezést a nem egy háztartásban élők számára közterületen és zárt térben egyaránt.

NÉMETORSZÁG: A koronavírus-járvány második hullámának felerősödésével ismét terjed a pánikvásárlás jelensége – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A tavaszi első hullám után ismét egyes higiéniai termékek és tartós élelmiszerek forgalma növekszik látványosan, főleg a járvánnyal leginkább sújtott tartományok közé tartozó Észak-Rajna-Vesztfáliában és Baden-Württembergben.
 

A Worldometers.info adatai szerint világszerte már 40,5 millióan fertőződtek meg, 1,12 millióan elhunytak, és több mint 30 millióan meggyógyultak a betegségből.
(PS)

Kapcsolódó írásaink