Krónika

Újra műteni kell Rabeyát, kiutaznak a magyar orvosok

Szétválasztott bangladesi sziámi ikrek

A fejüknél összenőtt, tavaly augusztusban szétválasztott sziámi ikerlányok egyik tagján, Rabeyán koponyarekonstrukciós műtétet kell végrehajtani, így a magyar orvoscsapat jövő héten ismét Bangladesbe utazik – közölte lapunkkal a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

A műtétet nyárra tervezték, de a járvány miatt halogatták. Már nem tűr halasztást, mivel biztosítani kell az agy fokozott védelmét, a beültetett szövettágítók további növekedése pedig a bőr minőségének romlását idézheti elő. Rabeya egyre mozgékonyabb, a szülőknek figyelniük kell rá, mivel egy elesés veszélyes lehet. A műtéthez szükséges csontpótló implantátumot az orvosok viszik ki magukkal. Csókay András idegsebész, Pataki Gergely plasztikai sebész és Csapody Marcell aneszteziológus mellett Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus is kiutazik.

Kapcsolódó írásaink

„Csak hittel vállalhattunk be ekkora felelősséget”

ĀAmerikai orvosprofesszorok is méltatták a magyar orvoscsapatot, amely egy évvel ezelőttválasztotta szét a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket. Pataki Gergely és Csókay András szerint a siker kulcsa a hit és a tudomány egyensúlya volt