Krónika

Kötelezővé tették a maszkot és a regisztrációt Moszkvában

Kesztyű és maszk nélkül péntektől nem engedik felszállni a moszkvai tömegközeledési eszközökre az utasokat a koronavírus-járvány miatt.

Kötelezővé tették a maszkot és a regisztrációt Moszkvában
Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

Tegnaptól az előírás megsértői akkor sem kezdhetik meg az utazást, ha az ötezer rubeles (mintegy 20 ezer forintos) büntetést már kifizették. A moszkvai színházakba hétfőtől kizárólag az interneten lehet majd jegyet váltani, és szigorúan tartani kell a másfél méteres távolságot. Ugyancsak hétfőtől csak telefonszámuk regisztrálása után látogathatják majd a vendégek az éjféltől hatig nyitva tartó moszkvai szórakozóhelyeket, közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtöki blogbejegyzésében. Oroszország régiói közül Moszkvában a legmagasabbak
a Covid–19-re vonatkozó mutatók: péntekre a fertőzöttek száma több mint ötezerrel nőtt.

Röviden
 

CSEHORSZÁG: Péntekre megközelítette a tízezret a napi fertőzések száma: több mint 9700 ember tesztje lett pozitív, ami országos rekord. A hatóságok növelnék a kórházi kapacitásokat, a hétvégén Prágában elkezdődik egy ötszáz ágyas tábori kórház építése. A hírek szerint Csehországban már mintegy 1300 orvos, 2700 nővér és 2200 más egészségügyi dolgozó bizonyítottan fertőzött.


UKRAJNA: A koronavírusos betegek kezelésére kijelölt kórházak egyike teljesen megtelt Kijevben. A napi fertőzésszám ismét csúcsot döntött pénteken, kis híján hatezer fő tesztje lett pozitív. Százhatan hunytak el egy nap alatt. Jelenleg csaknem százhatvanezer embert kezelnek a betegség miatt kórházban. Egy szakértői elemzés szerint az érvényben lévő korlátozások szigorítása nélkül novemberben a tízezret is elérheti a napi esetszám.
 

BOSZNIA-HERCEGOVINA: A fővárosban, Szarajevóban szabadtéren is kötelezővé tették a szájmaszk használatát, egyelőre október végéig van érvényben a rendelet.
 

HORVÁTORSZÁG: Először haladta meg az ezret a napi új fertőzésszám, több mint ezeregyszáz személy tesztje lett pozitív. 


NÉMETORSZÁG: Péntekre több mint 7300 újabb fertőzést regisztráltak, ami a legmagasabb napi adat az országban a járvány megjelenése óta. A járvány szinte teljesen elkerülte az iskolákat, egy kutatás szerint az őszi szünetig országos átlagban a tanulók 98 százaléka részt tudott venni az iskolai, tantermi oktatáson.
 

FRANCIAORSZÁG: Több mint 30 600-zal nőtt az igazolt fertőzöttek száma a legutóbbi adatok alapján, erre korábban még nem volt példa az országban. Mint ahogy lapunk is megírta, kilenc nagyvárosban szombat estétől kezdve 21 és 6 óra között kijárási tilalom lép életbe. Egy reprezentatív kutatás szerint az érintett városokban élők 62 százaléka támogatja az intézkedést.
 

OLASZORSZÁG: Valamennyi közép- és általános iskolát bezárnak október végéig Campania tartományban annak ellenére, hogy a kormány nem támogatja a döntést. Olaszországban csütörtök este  8800 fertőzöttet jelentettek, ami negatív országos csúcs.


ROMÁNIA: Több mint négyezer fő tesztje lett pozitív péntekre, ami országos rekord.  A kórházak kötelesek kialakítani a koronavírusos betegek befogadására alkalmas részlegeket.
 

A Worldometers.info adatai szerint világszerte 39,4 millió a fertőzöttek száma, több mint 1,1 millióan elhunytak, 29,5 millióan pedig meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom