Krónika

Tízmilló dollárért kelt el Shakespeare első gyűjteményes kötete

A világ legdrágább irodalmi műve

Rekord született az aukciós könyvpiacon: a világ legdrágábban elárverezett irodalmi műve ettől a pillanattól kezdve a drámaírás legnagyobb alakja, William Shakespeare első gyűjteményes kötetének (fóliójának) egy példánya, amely csaknem tízmillió dollárért, azaz mintegy hárommilliárd forintért kelt el szerdán a Christie’s aukciósház New York-i árverésén.

Tízmilló dollárért kelt el Shakespeare első gyűjteményes kötete

A ritka Mr. William Shakespeare’s Comedies, Histories, & Tragedies (Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámái és tragédiái) című, 1623-ban kiadott könyv a becsült ár duplájáért talált gazdára Stephan Loewentheil amerikai antikvárius személyében, előzetesen ugyanis 4–6 millió dolláros (1,2–1,8 milliárd forint) eladási árral számoltak az aukciósház becsüsei. A kötetet Shakespeare barátai, John Heminges és Henry Condell színészek készítették el fólió formátumban a drámaíró halála után. Az akkor Shakespeare-nek tulajdonított összes, harminchat színpadi művet tartalmazza, köztük olyanokat, amelyeket addig nem publikáltak, és amelyek talán nem is maradtak volna fenn e kiadás nélkül.

Kapcsolódó írásaink

Shakespeare-től Máraiig

ĀA Gyulai Várszínház történetének egyik legeredményesebb és legsikeresebb évadán vagyunk túl – emelte ki lapunknak Elek Tibor, a teátrum igazgatója