Krónika

Szigorítások sora a környező országokban

Koronavírus. Csehország lényegében bezárt, Prágában tábori kórházat építenek, Szlovéniában az erősen fertőzött régiókból nem lehet a kevésbé járvány- sújtotta területekre utazni

Sorra jelentik be a korlátozásokat a Kárpát-medence országai. Csehországban az egyik legaggasztóbb a helyzet.

Szigorítások sora a környező országokban
Tesztelési központ a cseh fővárosban. Egyre rémisztőbbek az adatok
Fotó: AFP/Michal Cizek

Prágában szombaton ötszáz ágyas tábori kórház építését kezdi meg a hadsereg. „Nagyon gyorsan új kórházi férőhelyeket kell építenünk, a jelenlegi helyzetben ez kiemelt feladat” – hangsúlyozta az MTI szerint Andrej Babis cseh miniszterelnök, mielőtt elindult volna Brüsszelbe, az Európai Unió tagállamai vezetőinek csúcstalálkozójára. „Nincs már időnk, a prognózis nem jó, a számok rémisztőek, a dolog valóban nagyon, nagyon sürgős” – állapította meg. Az országban szigorú korlátozások léptek életbe: hetekre bezártak az általános iskolák, a felsőtagozatosak távoktatásban tanulnak, ahogy a középiskolások és az egyetemisták is. November 3-ig szintén bezártak a klubok, bárok és a vendéglők is, ez utóbbiak elvitelre főzhetnek ételt. Már a múlt héten betiltották a hivatásos sportklubok országos bajnokságait, s gyülekezni a köztereken is egyszerre legfeljebb hat embernek szabad. Nem működnek a mozik és a színházak sem, a zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön pedig kötelező a maszk viselése. Szerdán 9544 új koronavírus-fertőzést mutattak ki, ez a valaha volt legmagasabb esetszám.

A kórházakban 2678 személyt kezelnek, közülük 518 állapota súlyos.
A halottak száma szerdán 35-tel 1172-re emelkedett.

Eközben Szlovéniában azokban a régiókban, ahol az elmúlt két hétben százezer főre vetítve a fertőzöttek száma meghaladta a 140-et, péntektől tíz főre csökkentik az összejöveteleken részt vevők maximális számát, korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a sportrendezvényeken való részvételt, valamint kötelezővé teszik a maszkviselést zárt és nyílt térben. Ezeken a területeken lakhelyelhagyási tilalom is lesz. Az erősen fertőzött régiókból – néhány kivétellel – nem lehet a kevésbé fertőzött területekre utazni. Jövő héttől egy hétig az egész ország területén 5. osztálytól fölfelé az általános iskolák és a középiskolák is digitális oktatásra állnak át. A szlovénoknál hazánkhoz képest jobbak az adatok, szerdán 745-tel nőtt a fertőzöttek száma. Egy beteg halt meg.

Romániában meghaladja a négyezret a napi esetszám, hetvenhárom halálesetet jelentettek, és hétszáz fölé ugrott az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma. Bukarestben terjed leggyorsabban a járvány.

A Maszol.ro tudósítása szerint Hargita megyében több helyen felfüggesztik a hagyományos oktatást. Jövő héttől többek közt Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen költözik online térbe az oktatás. Felfüggesztik tevékenységüket
az óvodák, napközik, bölcsődék is.

Szlovákiában – ahol 1900 fölött volt legutóbb a napi esetszám, de csak öt beteg hunyt el – is életbe léptek már az új szigorító intézkedések. Nyílt tereken is kötelező lett a szájmaszk. Bezártak a fürdők, uszodák, edzőtermek, mozik, színházak. Visszatért az idősek vásárlási sávja, a bevásárlóközpontok előtt mérik az emberek testhőmérsékletét – adta hírül a Parameter.sk. Csak az éttermek teraszain lehet étkezni. Csütörtöktől betiltották a tömegrendezvényeket, amelyeken hatnál több személy vesz részt, kivételt képeznek például az esküvői szertartások, a keresztelők és a temetések.
A középiskolák hétfő óta zárva vannak, a diákok távoktatásban tanulnak. Az alapiskolák és óvodák továbbra is működnek. Az országos bajnokságok öt kiemelt sportágban  csak nézők nélkül folytatódnak.

Eközben Ausztriában lezárják a Salzburg közeli Kuchl települést. Szombattól a járványgóccá vált 7000 fős osztrák települést csak a legszükségesebb szállítmányok és szolgáltatások számára teszik elérhetővé. Ingázók nem léphetnek be a területre, illetve az ott lakók sem hagyhatják el a települést, hogy munkába menjenek. A karantén egyelőre két hétre szól. A térségben a százezer főre jutó fertőzöttek száma 284-re emelkedett, ami háromszorosa az osztrák heti átlagnak. Ausztriában egy nap alatt 1552 új fertőzöttet azonosítottak.

Kapcsolódó írásaink

Két járvány egy időben

ĀKoronavírus. Fontos, hogy a veszélyeztetettek beadassák az influenzaoltást, hogy legalább az egyik vírustól megóvhassuk őket – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Szlávik János

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom